Brå Ny studie om härkomst kan behövas

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Brå Ny studie om härkomst kan behövas - Efterfrågan på en studie om relationen mellan brott å ena sidan och härkomst och migration å andra sidan har växt sig starkare och starkare, konstaterar hon.

- Och vi har ingen slags svart fläck för att inte titta på det, utan vi måste hela tiden förhålla oss till vad som händer i vår omvärld och i det läget som uppstått nu så tycker vi att det finns nog skäl att fundera en gång till om vi inte ska göra någonting, säger Stina Holmberg, forsknings- och utredningsledare på Brå.

Frågan har aktualiserats bland annat med anledning av en granskning som Aftonbladet publicerade på måndagen, och som visar att majoriteten av de pojkar och män som dömts för gruppvåldtäkt är födda i länder utanför Europa. Av 112 dömda under åren 2012-2017 var 82 födda utanför Europa.

Ett liknande mönster framkommer i en granskning som Expressen gjorde tidigare i år, liksom även i den senaste officiella rapport som undersökte saken. Rapporten, som togs fram av Brå 2005, visade att det är fem gånger vanligare att en gärningsman som begått sexbrott är utrikes född än inrikes född med två svenskfödda föräldrar.

Moderaterna har nu åter fört fram kravet på att gärningsmäns härkomst ska kartläggas när det gäller sexualbrott. Regeringen har å sin sida sagt att det är upp till Brottsförebyggande rådet (Brå) att bestämma om en sådan undersökning behövs.

Hittills har Brå inte ansett det, kunskapsunderlaget på området har bedömts som tillräckligt. Men nu öppnar myndigheten alltså för en ny linje.

- Kunskap förhindrar tokiga myter. Man kan ju gissa vad som helst om man inte vet. Genom att vi uppdaterar det behöver folk inte gissa utan de kan veta mer, säger Stina Holmberg.

Det kan exempelvis bli fråga om en uppdaterad studie av det slag som genomförts tidigare, eller någon form av studie om hur risker fördelar sig och vad som kan göras för att minska dem.

- Det kan både vara en uppdaterad sifferbild men också att försöka förstå mer kring frågor om varför och vad det är för insatser man kan bidra med. Så det finns flera infallsvinklar, säger Stina Holmberg.

Krav på en ny studie om härkomst har förts fram återkommande, men intensiteten ökade efter flyktingvågen för snart tre år sedan, säger Stina Holmberg.

- Väldigt mycket av kraven kom då efter 2015. Det som hände då skulle Brå ha haft små möjligheter att snabbt följa upp. Men nu har det gått tre år, nu har de som skulle stanna fått uppehållstillstånd och det öppnar för en mer långsiktig studie.

Brå behöver inte direktiv från regeringen för att dra igång en studie, utan kan göra det på eget initiativ. Det är dock inget som sker i en handvändning. Med de planeringstider som råder på Brå kan besked om saken ges tidigast i början av nästa år.

Just nu utreder Brå på regeringens uppdrag varför sexualbrotten ökat de senaste tolv åren. I uppdraget ingick att om möjligt undersöka vilka gärningspersonerna är, men Brå valde i den studien att helt fokusera på offren istället.

Källa - 2018-05-08 14:20

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+