Bulgariens president varnar för band till Ryssland

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Bulgariens president varnar för band till Ryssland - Den nuvarande bulgariske presidenten, Rosen Plevneliev, som inte ställer upp för omval, sa i en intervju till BBC på fredagen att han är orolig för Bulgariens nära band till Ryssland.

- Putin vill göra andra länder beroende av Ryssland, sa Plevneliev.

Han menar att Ryssland stod bakom en cyberattack mot centrala valkommissionens servrar i oktober förra året. Oavsett om det stämmer eller inte så kommer uttalandet lägligt. Presidenten förknippas med - och stöttas av - EU-vänliga höger-centerpartiet (GERB), vars presidentkandidat Tsetska Tsatjeva behöver en ordentlig skjuts i slutspurten.

Plevneliev har tidigare gjort många landsmän upprörda med sin kritik mot Moskva. Uppemot 25 procent av landets ekonomi kan vara beroende av Ryssland, enligt Martin Vladimirov, analytiker vid Centrum för demokratistudier i huvudstaden Sofia.

21 kandidater ställer upp i valet, rekordmånga sedan det första demokratiska presidentvalet 1992.

Bulgariens största parti, Gerb, har slutit upp bakom parlamentets talman, Tsetska Tsatjeva, som kan få det tuffare än väntat, men kommer sannolikt få flest röster i söndagens val. Det är väldigt jämt mellan henne och tidigare chefen för bulgariska flygvapnet, proryske Roumen Radev. Han stöttas av det bulgariska socialistpartiet (BSP). Tsatjevas 26,3 procent ger henne bara 4 procents ledning över Radev, enligt en opinionsmätning från Alpha Research som offentliggjordes på fredagen.

Inte lika rafflande som det amerikanska presidentvalet, men det bulgariska valet saknar inte spänningsmoment. Det kan bli en andra omgång den 13 november.

Valkampanjerna har kretsat kring Bulgariens roll i EU, relationen med Ryssland och hur man ska förhålla sig till flyktingsituationen. Andelen migranter som kommer till EU:s yttre gräns via grannlandet Turkiet kan öka.

Landets premiärminister Bojko Borisov, partiledare för Gerb, vet hur han ska sänka förväntningar. Han dröjde länge med att visa vem han vill ska ta över efter Plevneliev, men det kom inte som någon överraskning att han backar partilojala Tsatjeva.

Presidenten i Bulgarien har ceremoniell makt, men ett otydligt valresultat i presidentvalet kan trigga igång oppositionsgrupper att försöka avsätta Borisovs minoritetsregering, vilket i förlängningen kan utlösa nyval. Gerb är landets populäraste parti, men stödet har minskat eftersom många är missnöjda med uteblivna reformer inom utbildningsväsendet och sjukvården.

Landet är numera medlem i både EU och Nato. Bulgariska politiker brukar vilja göra Ryssland och EU nöjda - samtidigt. De som kan tjäna på förvirringen är nationalisterna. Inför presidentvalet gick partierna VMRO, Ataka och NFSB ihop och bildade koalitionen Enade patrioter. Presidentkandidaten, biträdande talmannen i parlamentet, Krassimir Karakatjanov väntas sluta på tredje plats i valet.

Patrioterna vill återigen "rädda Bulgarien", nu genom att skjuta mot migranter vid gränsen.

- Migranter får bara passera vid kontrollpunkterna. Alla andra gränsöverträdelser kommer att slås ned med bruk av fysiskt våld, vattenkanoner, tårgas, bomber och granater, sa Enade patrioters talesperson och NFSB:s partiledare, Valerij Simeonov, vid en pressträff mitt under valkampanjen.

Det mest överraskande är att de har lyckats hålla sams. Volen Siderovs enmanshow, Ataka, är tillbaka i nationalistvärmen, efter att ha suttit som stödparti åt den tidigare regeringen, där även bulgarienturkiska minoritetspartiet DPS ingick.

Utöver att välja president röstar bulgarerna om man ska införa obligatorisk röstning i val, majoritetsvalsystem och kraftigt skära ned på statliga bidrag till partier. Analytiker från olika läger ifrågasätter om det är rätt medicin mot politisk apati, eller en glidning som kan leda till ett mer auktoritärt styre. Det initierades av populäre tv-programledaren Slavi Trifonov 2015, och har beskrivits som ett populistiskt initiativ som bara gynnar de stora partierna.

Bulgariens omöjliga dribblande mellan EU, Ryssland och Turkiet drivs av en rädsla för att mista någons hjälpande hand. Det saknas ambitioner att välja väg. Ett kännetecken sedan de massiva protesterna skakade landet 2013. Glöm inte att tidigare interim premiärministern Plamen Oresjarskij försökte gå emot EU:s sanktioner mot Ryssland och boosta ekonomin genom att försöka bygga gasledningen South Stream.

Socialistpartiets kandidat, Roumen Radev, har sagt att Sofia behöver en utrikespolitik baserad på landets nationella intressen och vill arbeta för starkare band till Ryssland.

- Vi förlorar en hel del - mer eller mindre - om vi förklarar Ryssland vår fiende, sa han i en radiointervju förra månaden.

Källa - 2016-11-05 21:25

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+