Efter mordet ensamarbete fortsätter på HVB hem

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Efter mordet ensamarbete fortsätter på HVB hem - På måndagen dömdes en boende på ett HVB-hem för ensamkommande flyktingar för att ha knivdödat en 22-årig anställd. I höst skärps Socialstyrelsens säkerhetskrav på boendena, men i praktiken innebär det istället sänkta ambitioner, hävdar nu facket. Och ensamarbetet fortsätter på många boenden.

Det var i januari som en 22-årig kvinna under sitt arbetspass på ett HVB-boende för ensamkommande i Mölndal blev attackerad av en boende. Den man som stod åtalad för mord på kvinnan dömdes på måndagen i Göteborgs tingsrätt för grov misshandel och vållande till annans död. Påföljden blev rättspsykiatrisk vård, och han ska även utvisas efter avslutad vård.

Kvinnan arbetade ensam den natten då hon attackerades.

Under hösten fick Socialstyrelsen i uppdrag från regeringen att se över kraven för HVB-hem, när bristen på boende var stor. De nya föreskrifterna ska träda i kraft i höst, och Socialstyrelsen skriver att varje HVB-hem ska ha säkerhetsrutiner för hot, våld och kränkningar.

Men några krav på ökad bemanning finns inte med. Istället står att den ska anpassas efter behov. Det innebär att ensamarbete kan fortsätta.

I själva verket har Socialstyrelsen lättat på kraven - ett boende behöver inte vara bemannat dygnet runt. När barnen inte är där kan det räcka med tillgänglig personal.

- Jag tolkar det som sänkta ambitionskrav när det gäller bemanning, säger Kristina Folkesson, expert på socialpolitik på fackförbundet Vision.

Dessutom tycker hon att det är ett problem när föreskrifterna lämnar ett stort tolkningsutrymme som innebär att det är möjligt för verksamheterna att fortsätta med underbemanning. Det gör verksamheterna sköra, tycker hon.

- Bemanning med endast en person är inte förenligt med trygg och säker vård, säger Kristina Folkesson.

Katrin Westlund, jurist på Socialstyrelsen, konstaterar att myndigheten inte har något krav på bemanning på HBV-hem, förutom att den ska gälla när barnen är på plats. Det skulle kräva mer kunskapsunderlag för att gå ut med hur många som ska arbete för att vården ska bli säker, enligt henne. Hon anser att det är upp till Arbetsmiljöverket att besluta om bemanning.

- Vi har fått i uppdrag att inte detaljstyra utan snarare anpassa efter behov och göra reglerna mer flexibla, säger Katrin Westlund.

Sedan januari 2015 har antalet HVB-hem ökat från cirka 500 till 1500 i juli i år, visar statistik från Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Det har orsakat överbeläggningar och underbemanning, berättar Kristina Folkesson på Vision. Under våren har situationen tillfälligt lugnat ner sig. Men det har skett en normalisering i många verksamheter där ensamarbete och kaos har blivit normalt, menar hon.

Visions medlemmar berättar att det främst är inför beslut från Migrationsverket som det kan förekomma oro på ett boende. Därför är det viktigt att det finns tillräckligt med erfaren personal som kan stötta, berättar Kristina Folkesson. Händelsen i Mölndal har inte väckt en generell oro bland personalen men det finns risk för spänningar på boendena.

- Det är speciellt vid överbeläggningar som tillbuden har ökat, det kan gälla externt hot eller att de boende mår psykiskt dåligt. Om du är ensam är det tufft att ta hand om detta.

Efter händelsen har företaget Living Nordic AB som driver HVB-hemmet i Mölndal upphört med ensamarbete. Varje natt är det minst två i personalen på boendena. Skälen till detta var att möta oron hos personal och boende, samt öka säkerheten, berättar Staffan Alexandersson, presstalesperson för Living Nordic AB.

Inspektionen för vård och omsorg har inte funnit några brister i företagets agerande som kunde vara orsaken till dödsfallet. För närvarande utreds företaget för misstänkt brott mot arbetsmiljölagen. Det är upp till varje arbetsgivare att göra en riskbedömning kring ensamarbete.

Ensamarbete i sig behöver inte vara farligt och det är viktigt att det finns utrymme för tolkning, menar Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör vid Arbetsmiljöverket. Det är svårt att besluta om en generellt bemanning eftersom det är beroende på varje enskild vårdtagare, säger han.

- Men det är oacceptabelt att personalen utsätts för risker på arbetet, det ska vara tryggt att kunna gå till jobbet.

Hem för vård och boende, HVB-hem, finns för ensamkommande barn, barn och unga i behov av stöd och vård, eller vuxna med missbruksproblem.

På morgonen den 25 januari blev en 22-årig kvinna som arbetade på ett HVB-boende i Mölndal knivhuggen av en av de boende. Han överfölls av andra personer som bodde på hemmet, som larmade polis.

På måndagen dömde Göteborgs tingsrätt mannen till rättspsykiatrisk vård för grov misshandel och vållande till annans död.

Mannens ålder har även ifrågasatts, han uppger att han är 16 år men har bedömts vara minst 18 år.

Den åtalade uppger att han inte minns något från händelsen och har även mått psykiskt dåligt.

Domen kommer troligen att överklagas enligt målsägarombud för den mördade kvinnans anhöriga.

Källa: TT

Skakande vittnesmål om HVB-mord

Källa - 2016-08-08 20:23

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+