EU länder tar emot migranter från fartyg

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

EU länder tar emot migranter från fartyg - Sex länder har erbjudit sig att ta emot migranterna som räddats av det spanskflaggade räddningsfartyget Open Arms i Medelhavet.

Sammanlagt befinner sig runt 500 migranter ombord på två räddningsfartyg.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte säger att Frankrike, Tyskland, Rumänien, Portugal, Spanien och Luxemburg har kommit överens om att ta emot migranterna som befinner sig ombord på fartyget, och att de ska fördelas mellan länderna, rapporterar Reuters. För närvarande befinner sig 147 migranter ombord på Open Arms sedan de räddats på sin väg över Medelhavet från Nordafrika till EU för två veckor sedan, skriver organisationen bakom Open Arms, Proactiva Open Arms, på Twitter.

Fartyget har kunnat gå in på italienskt vatten och ligger för ankar utanför Lampedusa sedan en domstol i Rom hävt ett förbud som utfärdats av Italiens högernationalistiska inrikesminister Matteo Salvini.

"De vet att det fortfarande inte finns någon hamn för dem, men det lugnar dem att se fastlandet", skriver Open Arms i ett uttalande.

Organisationens grundare har tidigare sagt att den ska begära medicinsk evakuering av samtliga migranter ombord så fort fartyget befinner sig på italienskt vatten.

Skådespelaren Richard Gere besökte Open Arms i fredags och delade ut mat och vatten för att visa sitt stöd för besättningen och migranterna ombord.

På torsdagen utfärdade Salvini ett nytt dekret för att försöka stoppa fartyget, men det blockerades av försvarsminister Elisabetta Trenta från Femstjärnerörelsen som ingår i koalitionsregeringen tillsammans med Salvinis parti Lega, skriver AFP.

"Jag fattade beslutet på fast laglig grund, och lyssnade till mitt samvete", säger Trenta i ett uttalande.

Trentas beslut återspeglar det faktum att Femstjärnerörelsen har mindre skäl än tidigare att hålla sig väl med Lega sedan Salvini flaggat för att Italien kan gå mot nyval.

Försöken att hindra räddningsfartyg från att gå in i italienska hamnar har blivit en principfråga för den invandringskritiska Matteo Salvini sedan han tillträdde i juni i fjol. I förra veckan godkände Italiens senat ett regeringsdekret som chockhöjer det maximala bötesbeloppet för fartyg som olovligen tar sig in på italienskt farvatten från 50 000 till 1 miljon euro - motsvarande nästan 11 miljoner kronor. Dekretet innebär även att myndigheterna kan beslagta fartygen.

Ytterligare ett räddningsfartyg, norskflaggade Ocean Viking, befinner sig på Medelhavet med drygt 350 människor ombord i väntan på tillåtelse att gå i hamn i ett EU-land. Nästan en tredjedel av dem är minderåriga, uppger organisationen SOS Mediterranée som driver fartyget.

Under 2019 har drygt 40 000 migranter anlänt till hamnar i Italien, Grekland, Spanien, Cypern och Malta. Ytterligare drygt 10 000 migranter har anlänt till Grekland och Spanien över en landsgräns. Siffran ska jämföras med de nästan 900 000 migranter som anlände under juli-december 2015 i samband med flyktingkrisen.

Det vanligaste ursprungslandet för migranterna är Afghanistan och Marocko som tillsammans står för mer än en fjärdedel av de som anlänt (siffran tar inte hänsyn till de som anlänt till Spanien eftersom statistiken inte finns tillgänglig).

Omkring 840 migranter har omkommit eller försvunnit på sin väg till EU-länder i Medelhavsregionen sedan årsskiftet.

Källa: UNHCR

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-08-15 14:39

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+