Europa andas ut efter tyskt nervkrig euron steg direkt

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Europa andas ut efter tyskt nervkrig euron steg direkt - Euron steg till den högsta nivå på tre år när Angela Merkel på fredagsförmiddagen bekräftade genombrottet i regeringsförhandlingarna med socialdemokraterna. Mer än hundra dagar efter valet i september kan Europa nu andas ut - och hålla tummarna att det inte rör sig om en bedräglig seger.

BONN Nervkriget pågick under hela torsdagen och hela natten. Tidvis såg det ut som om det skulle bli en repris på koalitionsförhandlingarna med liberalerna och miljöpartiet som stupade i november.

En analys belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Men klart var också att pressen på alla inblandade var enorm. Ett sammanbrott skulle sannolikt ha inneburit nyval med risk för nya högerpopulistiska framgångar. Handlingsförlamningen i EU skulle ha fortsatt under större delen av året. Och inte minst skulle en kollaps ha varit slutet för både Angela Merkels och Martin Schulz politiska karriär.

Uppgörelsen är ett första steg mot en ny regering med en klar majoritet i förbundsdagen. Avgörande blir socialdemokraternas extra kongress den 21 januari i Bonn där partiledningen måste räkna med protester och beskyllningar om att ha sålt ut socialdemokratiska principer.

Men går allt väl lär Tyskland ha en ny regering lagom till påsk. Det innebär i så fall att ett av de tyngsta orosmomenten i EU:s späckade valår är undanröjt. Valen i Italien den 4 mars, i Ungern den 8 april och i Sverige den 9 september har alla potential att skapa osäkerhet och öka motsättningarna i EU.

Men det går inte att jämföra med Tyskland som är EU:s starkaste medlemsland och världens fjärde största ekonomi. I Paris torde nu champagneflaskorna korkas upp. De tyska socialdemokraterna med EU-parlamentets förre talman Martin Schulz i spetsen är Emmanuel Macrons bästa bundsförvanter.

Martin Schulz stödjer honom i allt från en gemensam budget och finansminister för eurozonen till tunga investeringar i infrastruktur och mer finansiellt stöd till EU-länder i kris. Merkel är mer skeptisk men har i förhandlingarna med SPD fått ge efter på flera punkter.

Som första punkt i nattens uppgörelse nämns EU-reformer. Unionen ska bli mer transparent och mer demokratiskt genom att EU- parlamentet stärks. Det krävs en gemensam utrikespolitik och en gemensam politik för mänskliga rättigheter. I centrum står det tyskfranska samarbetet som ska leda till en förnyelse av EU. Inte minst ska EU stärkas finansiellt.

Till de mest omstridda frågorna hörde migrationen och flyktingpolitiken. Parterna är nu överens om Tyskland inte ska ta emot fler än 180 000 - 200 000 flyktingar om året. För SPD är detta en svårsmält eftergift, och det återstår att se hur partikongressen reagerar. Samma sak gäller för familjeåterföringen som ska begränsas,

Socialdemokraterna har inte heller fått igenom sina krav på skattehöjningar för höginkomsttagare. En seger är däremot beslutet att arbetsgivarandelen för pensioner och sjukförsäkringar höjs och att det ska satsas mer på barnomsorgen och skolan.

Det kan vara för litet för att få partimedlemmarnas stöd. Men går det vägen så blir nästa stora fråga: Vem tar över efter Angela Merkel om hon som förväntat avgår efter halva mandatperioden?

Källa - 2018-01-12 13:32

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+