Experter Tyska förslag på terroråtgärder är röstfiske

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Experter Tyska förslag på terroråtgärder är röstfiske - Tyskland är nästa land att vilja skärpa lagarna i kampen mot terrorism. Fler poliser, snabbare utvisningar och möjlighet att dra in medborgarskap är åtgärder som ska höja säkerheten. Men flera experter menar att det är ett sätt att fiska röster.

- Det är ett politiskt spel, man vill komma åt högerpopulismen och vinna tillbaka väljare, säger Frederik Bombosch, journalist på tyska Berliner Zeitung.

Tyskland har liksom Frankrike skakats av en rad blodiga attacker i sommar, flera av dem med islamistiska förtecken. Runt om i Europa kommer nu krav på krafttag mot terrorism och våld - i Frankrike har ett 20-tal moskéer stängts ner sedan november och undantagstillstånd införts.

Inrikesminister Thomas de Mazière från regeringspartiet, kristdemokratiska CDU har beskrivit terrorhotnivån i landet som "hög". Vid en presskonferens på torsdagen presenterades en rad förslag i ett nytt åtgärdspaket i kampen mot terrorism och IS.

Det handlar om snabbare utvisning av asylsökande som begår brott, fler poliser och indraget medborgarskap för personer som strider för terrorgrupper och har dubbla nationaliteter. Polisen ska förstärkas ytterligare utöver de 3 250 nya tjänsterna, enligt förslaget. Asylsökande som fått avslag och uppger falsk identitet för att förhindra en utvisning är också ärenden som ska prioriteras av polisen och en ny samordningscentral för terrorhot byggas upp.

- Ingen kan garantera absolut säkerhet. Men det som är möjligt att göra måste vi göra, sade den tyske inrikesministern Thomas de Maizière på presskonferensen.

Det finns även förslag från kristdemokratiska inrikesministrar på delstatsnivå om att förbjuda burka, ändra tystnadsplikten för läkare och se över finansieringen av moskéer, uppger tyska medier.

Ett burkaförbud har dock tillbakavisats av Maizière som kallade det för "konstitutionellt problematiskt".

I september genomförs två viktiga tyska delstatsval, ett i Berlin och ett i Mecklenburg-Vorpommern. Högerpartiet AFD har haft stora valframgångar tidigare i år och journalisten Frederik Bombosch menar att inrikesministerns utspel delvis är ett röstfiske.

- De har kommit med de här förslagen för att lugna ner stämningen efter attackerna i sommar men det är också tydligt att det är ett försök att komma åt högerpopulismen. De vill ha tillbaka de väljare som inte riktigt tror på att CDU kan skapa säkerhet i landet.

Han betonar att rädslan för nya terrorattacker i Tyskland är fortsatt stor.

- Men det har visat sig att flera attentatsmän har varit psykiskt sjuka och man skulle också kunna kräva bättre psykvård.

Terrorexperten Magnus Ranstorp, forskningschef på Försvarshögskolan, menar att det finns en problematik när länder fattar snabba beslut.

- Vi har haft en sommar med en rad olika terrordåd, det har skapat en bild av att man måste göra något och visa handlingskraft. Men vad är politiskt betingat och vad ger en reell effekt? Det är inga bra förutsättningar att ta beslut i sådana här frågor när det går snabbt utan man måste ha en ordentlig debatt kring rättssäkerheten.

Ove Bring, professor emeritus i folkrätt vid Stockholms universitet, tror att en del av de förslag som är på gång i olika länder runt om i Europa kan komma att överklagas till domstol om de klubbas igenom.

- Faran är att man gör inskränkningar som inte är motiverade, då är det ett hot mot religionsfriheten. Inga av dessa tyska åtgärder som är på gång kan sägas vara olagliga i nuläget men de kan bli ärenden som avgörs i Europadomstolen.

Bring är skeptisk till om det skulle finnas en tillräcklig stark motivering för ett helförbud för heltäckande slöja så kallad burka.

- Burkor passar kanske inte in på skolor och universitet där man behöver ögonkontakt. Men burkaförbud på allmänna platser är att gå för långt, är man ute på gator och torg har man rätt att visa sin religiösa tillhörighet.

De nya förslagen kommer efter en sommar med flera blodiga attentat i Tyskland. I juli gick en 17-åring till attack med yxa och kniv ombord på ett regionaltåg nära staden Würzburg. Fyra personer skadades innan gärningsmannen sköts av polis. Samma månad skadades 15 personer, varav flera allvarligt, vid ett självmordsattentat utanför en musikfestival i Ansbach nära Nürnberg. I båda fallen ska gärningsmännen ha radikaliserats och svurit trohet till IS. Nio människor sköts även till döds av en 18-åring vid ett köpcentrum i München, där misstänks dock inga terrorkopplingar.

Källa - 2016-08-11 23:44

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+