Fairooz Tamimi I krisområden finns yrkeskunnigt folk.

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Fairooz Tamimi I krisområden finns yrkeskunnigt folk. - Den yrkesutövare eller affärsman som idag vill invandra till Sverige kan antingen komma som egenföretagare eller bli rekryterad av ett företag baserat här.

Att hitta jobb inom svenska företag är dock mycket svårt för den som bor utomlands. Endast storföretag har möjlighet att rekrytera utländska talanger. Mindre företag i Sverige har inte samma möjlighet, de saknar ekonomiska resurser för detta. Utländska yrkeskunniga kan inte söka jobb hos mindre svenska företag - helt enkelt för att de inte känner till dem.

Den som vill komma till Sverige som egenföretagare måste inte bara kunna uppvisa erfarenhet, utbildning och språkkunnighet, utan även ha tillräckliga medel för att täcka den egna och den medföljande familjens försörjning i två år.

Det innebär att yrkeskunnig arbetskraft exkluderas, oavsett hög utbildning eller begåvning, om det inte går att uppvisa tillräckligt med pengar eller anställning i ett svenskt företag.

Stora delar av världen härjas nu av krig och kriser. Är det skamligt att försöka attrahera talanger från dessa områden?

I krisområden finns yrkeskunnigt folk som gärna lämnar regionen och kommer till ett land där de kan få anställning eller börja jobba som entreprenörer. Men varför skulle någon välja Sverige? Ett land med ett litet språk, kallt väder och höga skatter lockar bara dem som värdesätter vad landet står för, dem som uppskattar svenska värderingar som öppenhet eller attraheras av innovationssystemet, ser fördelarna med att låta sina barn växa upp här eller vill bo i ett av världens mest jämställda och jämlika länder.

Så varför kommer inte dessa personer som flyktingar, går igenom en asylprocess på två år, för att sedan läsa svenska för invandare, sfi, i två år och därefter fortsätta sina yrkesverksamma liv? Om det går att välja mellan att komma som arbetskraft eller som flykting skulle inte många välja det senare alternativet.

I länder som Kanada, Australien och Nya Zeeland används ett poängsystem för att bedöma hur attraktiv någon är för landet. Dessa länder offentliggör regelbundet vilka luckor som finns på arbetsmarknaden och tar emot utbildade människor som fyller luckorna.

Men ska dessa människor kunna komma hit och bli ytterligare en börda på vårt välfärdssystem, tills de hittar jobb? Ja, eftersom de fyller ett behov på arbetsmarknaden är det ingen risk att de inte hittar anställning. Dessutom skulle människor som har jobbat hela livet inte komma hit bara för att missbruka systemet. De är vana vid en viss levnadsstandard samt vid att arbeta, de vill inte komma hit och stanna utan att jobba.

Här finns ingen anledning till oro.

Kommer högutbildade, yrkesskickliga och öppna människor, redo att integrera sig, att söka sig till Sverige om det öppnades en särskild kanal för denna kategori av invandrare?

Skulle det i så fall vara något dåligt?

Är det inte hög tid att etablera denna nya invandringskategori för yrkeskunnig arbetskraft?

Källa - 2016-09-11 19:28

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+