Felaktiga påståenden om svenska Irakinsatsen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Felaktiga påståenden om svenska Irakinsatsen - I en artikel om Sveriges insatser i Irak påstår Lars-Gunnar Liljestrand en rad saker som inte stämmer.

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Regeringen mörkar det svenska deltagandet i den internationella koalitionen för att besegra Daesh/IS, påstås det. Nej! Hur skulle det ens gå till? Deltagandet är beslutat av Sveriges riksdag.

Att Sverige verkar i Irak på inbjudan av den irakiska regeringen är något som den svenska regeringen "hävdar", och det utgör inte "solklart folkrättsligt mandat" påstås också. Nej, det är fakta, inbjudan finns och den är ett folkrättsligt mandat. FN är också informerat om inbjudan och har i säkerhetsrådets resolution 2249 uppmanat medlemsstaterna att förebygga och motverka terroristhandlingar i Irak, vilket ytterligare stärker insatsen folkrättsligt.

Situationen i Irak förändras snabbt och lyckligtvis har kampen mot Daesh varit framgångsrik och Daesh är i stort sett militärt besegrat i Irak. Fokus har därför skiftats vad gäller de bidrag som kan komma att efterfrågas. Från att ha grundutbildat soldater för strid handlar det nu om trupp för att till exempel hålla och stabilisera återtaget territorium, skydda befintliga baser eller att utbilda på högre nivå. Ett konkret exempel är att Sverige under 2018 utbildar poliser i Irak.

Det är oerhört viktigt att komma ihåg att en militär seger mot Daesh i Irak på intet sätt innebär att jobbet är klart. Väldigt mycket arbete återstår för Irak och dess internationella partner, däribland Sverige. Dels i fråga om att rent fysiskt hålla och stabilisera återtaget territorium och dels på längre sikt skapa förutsättningar för livet att återvända till många platser efter Daeshs brutala och våldsamma styre. Den internationella koalitionens insatser har möjliggjort att 98 procent av det territorium som Daesh tidigare kontrollerade nu är återtagits samt att över 2 miljoner Irakiska flyktingar återvänt till sina hem. Den internationella koalitionen, och Sverige, har häri spelat en viktig roll.

Hemlighetsmakeriet kring insatsen har fått riksdagen att kräva regelbundna rapporter, är ett annat påstående i artikeln. Något hemlighetsmakeri är det inte fråga om, däremot handlar det om en komplicerad insats i en föränderlig miljö. Det är bakgrunden till att riksdagen beslutat om regelbunden återrapportering från regeringen. Regelbundna återrapporter är också ett led i att riksdagen hela tiden arbetar med att utveckla metoderna för uppföljning och utvärdering. Dessutom har riksdagen alltid möjlighet att begära information när som helst och är alltså inte begränsad till enbart dessa tillfällen.

Sverige jobbar långsiktigt med militära och civila utbildningsinsatser samtidigt som vi har ett omfattande biståndsarbete för att återuppbygga ett sargat Irak. Målet är givetvis ett stabilt och fredligt Irak där Daesh inte längre har något utrymme.

Sverige spelar en viktig roll för att motverka konflikter genom att bidra till återuppbyggnad och stabilisering i hela regionen. Både regeringen och riksdagen står helhjärtat bakom den svenska personalens insatser. Detta arbete kommer fortsätta i samarbete med andra länder och inom FN:s säkerhetsråd fram till den dagen som Daesh är besegrat.

Kenneth G Forslund (S)
riksdagsledamot och ordförande utrikesutskottet

Källa - 2018-04-04 17:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+