Flyktingavtal med Turkiet lever visumfrågan kvarstår

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Flyktingavtal med Turkiet lever visumfrågan kvarstår - EU-länderna och Turkiet sade på lördagen att villkoren för flyktingavtalet som slöts i våras fortfarande gäller, som att turkiska resenärer ska få lov att resa till EU utan visum. Men EU fortsätter att ytterligare villkora visumfriheten, och stillaståendet fortsätter.

EU:s utrikesministrar träffade på lördagen Turkiets EU-minister Ömer Çelik i Slovakiens huvudstad Bratislava för att tala om relationen mellan EU och Turkiet. Mötet var informellt, inga offentliga slutsatser eller dokument skulle skrivas på och inga ämnen skulle vara tabu. Stämningen mellan de båda parterna har på senare tid varit minst sagt ansträngd, och mötet skulle bidra till att rensa luften, var tanken.

Sedan den misslyckade militärkuppen i Turkiet i juli, så har den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan och regeringen i Ankara anklagat EU för att inte starkt och fort nog ha visat dem sitt stöd.

Flera EU-länder och en rad dignitärer i Bryssel har också i militärkuppens efterspel hårt kritiserat Erdoğans massgripanden av regeringskritiker, intellektuella och journalister.

Österrikes utrikesminister Sebastian Kurz har sagt rakt ut att EU borde ställa in alla förhandlingar om ett framtida EU-medlemskap för Turkiet. Utsagor som inte fallit i god jord i Ankara.

Inför lördagsmötet med den turkiske EU-ministern hade därför EU:s utrikesministrar gemensamt signalerat att de vill förbättra dialogen - men inte utan invändningar.

- Vi måste visa vårt stöd till regeringen (i Turkiet) kring försöken att slå ner militärkuppen, precis som vi gjort hela tiden. Men vi har också hela tiden krävt proportionalitet i reaktionerna. Det är normalt att människor straffas, men när man ser till antalet gripna och utvecklingen i landet så blir vi oroliga, sade Belgiens utrikesminister Didiers Reynders, som verkade vilja tala för alla EU-länderna, på väg in till mötet i Bratislava.

Erdoğan och flera turkiska ministrar har också hotat att skrota flyktingavtalet som EU och Turkiet slöt i våras, och som innebär att turkiska gränspatruller stoppar migranter från att ta sig till EU, om inte turkiska resenärer redan före oktobers slut kan resa in i EU utan visum.

För att EU ska lyfta visumkravet för ett land, så måste landet i fråga respektera mänskliga rättigheter och vanliga, rättsstatliga principer. EU menar att en turkisk antiterrorlag används till att fängsla regimkritiker snarare än terrormisstänkta, och insisterar därför på att Turkiet måste skriva om lagen. Turkiet vägrar.

EU:s gemensamma utrikesrepresentant, Federica Mogherini, undvek efter mötet på lördagen journalisters frågor om huruvida det fanns en alternativ handlingsplan för EU kring flyktinghanteringen, i den händelse att Turkiet bestämmer sig för att säga upp flyktingavtalet.

Mogherini sade vagt att alla parter vid bordet hade kommit överens om att alla tidigare överenskommelser gäller.

Tidigare i veckan besökte både EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos och EU-parlamentets talman Martin Schulz Turkiet, och sade då att de hade förhoppning om att hitta en lösning på visumfrågan.

Diplomater i Bryssel tolkar uttalandena som att EU-länderna skulle kunna insistera på att Turkiet skriver om antiterrorlagen, men samtidigt går med på att Turkiet i dagsläget bara förbinder sig till att göra det. Därmed kan EU säga att kriterierna är uppfyllda, ge Turkiet visumfrihet och rädda flyktingavtalet.

På mötet i Bratislava upprepade Turkiets EU-minister Ömer Çelik att den omtvistade antiterrorlagen inte ska skrivas om.

Källa - 2016-09-03 16:07

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+