Forskare Övergreppsfokus hamnar fel

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Forskare Övergreppsfokus hamnar fel - - Det mediala intresset fokuserar sällan på det vanliga, det som ungdomar utsätts för till vardags. Det blir istället den här typen av specifika händelser som man kan se som ett fenomen, säger professor Carl Göran Svedin som i många år jobbat med barnförövare och utsatta, samt forskat om sexuella övergrepp mot barn och unga.

Debatten om sexuella ofredanden drog igång i början av året då det blev allmänt känt att personer som beskrevs som ensamkommande flyktingar omringat och ofredat flickor på ungdomsfestivalen We are Stockholm.

Som en följd av den massiva uppmärksamheten kring övergreppen - som polisen känt till långt tidigare - beslutade myndigheten att göra en kartläggning av anmälda sexuella ofredanden av personer under 18 år.

Den visar att 40 anmälningar om sexuella ofredanden, av totalt drygt 3 300 anmälningar förra året, skett under evenemang i form av ungdomsfestivaler, gatufester och liknande.

Fokusera på vardagen

Anmälningarna om sexuella ofredanden kopplade till skolmiljö var sex gånger fler än festivalanmälningarna. Övergrepp som skett på en gata, väg, eller park samt på privat/avskild plats var åtta respektive tolv gånger vanligare.

Carl Göran Svedin tycker att vi gör det alldeles för enkelt för oss genom att bara fokusera på de övergrepp som sticker ut.

- Det är vardagsbeteendet vi ska fokusera på, inte festivalbeteendet. Flyktingbarnen är ett problem i sig men där kan inte fokus i debatten vara.

Polisens kartläggning visar att flyktingungdomar var överrepresenterade dels vid de 40 festivalövergreppen men också vid de 123 anmälningarna som gjorts om sexuella ofredanden på badhus. När det gällde övriga anmälningskategorier ser man inga sådana mönster.

Inte heller de studier kring sexuell utsatthet bland 18-åringar som Carl Göran Svedin och hans kolleger genomfört (2004, 2009, 2014) har visat någon överrepresentation av utländska ungdomar.

Kampanj i hetluften

Polisen använder nu festivalsommaren för att uppmärksamma och informera om vad ett sexuellt ofredande är, att det är olagligt och bör polisanmälas.

De armband som ingår i kampanjen - med texten "POLIS AVSPÄRRAT #Tafsa inte" - har fått betydligt mer uppmärksamhet är de tidigare presenterade åtgärderna för bland annat höjd säkerhet och bättre förutsättningar att upptäcka brott under festivaler.

Kampanjen har hånats på sociala medier och i debattartiklar - och hyllats.

Carl Göran Svedin säger att det kommer att bli svårt att mäta effekten av kampanjen men är positiv till försöket att nå ungdomar med viktig information. Varken alla tjejer eller alla killar har koll på var gränsen mellan lagligt och olagligt går.

Källa - 2016-07-01 14:31

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+