Försvagat IS tar på sig dåd för att behålla status

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Försvagat IS tar på sig dåd för att behålla status - IS tog på sig attacken i sydfranska Trèbes efter några timmar. Enligt Michel Krona som forskar om IS mediepropaganda så passar dådet väl in som hämnd mot hur "det harmoniska IS-kalifatet" förstördes.

Precis som vid tidigare terrordåd tog det några timmar innan IS tog på sig attacken på stormarknaden i den lilla sydfranska staden Trèbes i närheten av Carcassonne - den 26-årige gärningsmannens hemstad.

Michael Krona forskar om propaganda och medier inom extremistisk kommunikation, med fokus på Islamiska statens (IS) medieanvändning. Han analyserar både innehåll och digitala strategier i jihadistiska forum.

Sedan två år har han mest följt IS propaganda i appen Telegram som de använder sig av allra mest. Där kan han se hur de bygger upp relationen till sina anhängare.

Mönstret liknade det efter tidigare attacker, nämligen att IS passar på att publicera andra nyheter för att få extra spridning på dem när världens blickar riktas mot dem.

- Det kan handla om att IS slagit ut militärfordon på irakiska landsbygden eller liknande, säger Michael Krona.

SvD Världen - omvärldens viktigaste händelser direkt i din mejlkorg

Är det lika lockande att bli IS-martyr i dag?

- Ja, martyrskapet kan du genomföra i ditt hemland, men de är ändå inkluderande i sitt budskap. Det är ett stort säkerhetshot i väst.

Ju mer IS har pressats tillbaka i Syrien och Irak desto mer trycker de i sin propaganda om hämnd mot att det ur deras synvinkel harmoniska kalifatet förstördes.

- Att det harmoniska kalifatet förstördes är ett starkt narrativ i propagandan.

Michael Krona menar att varumärket IS har minskat i attraktionsvärde att ansluta sig till rent fysiskt, men att deras varumärke på nätet är stort. Huvudbudskapet är att "väst har förstört vårt vackra kalifat som vi byggde upp. Detta måste vi hämnas".

Alexander Atarodi som är Mellanösternexpert på Sida och som nyligen varit på resa i Nordafrika håller med om att den attraktionskraft IS hade under 2014-2015 såväl finansiellt som politiskt har minskat drastiskt efter att de har förlorat territorium efter territorium.

- För att kompensera detta har de deklarerat att de ligger bakom dådet varje gång det har hänt något i Europa eller USA, säger Alexander Atarodi.

Han ser det som tydliga svaghetstecken från IS sida, att de är ganska desperata.

En annan observation som Alexander Atarodi vill lyfta fram är vilka konsekvenser det kan få när IS inte längre har ett kalifat och deras makt har minskat.

- Kommer de då att omforma sig för att bli en mer traditionell terrororganisation som liknar till exempel al-Qaida? frågar sig Alexander Atarodi.

Om det är IS som lockar i dag kan det vara någon annan organisation framöver. De skulle lätt kunna växa i andra oroliga länder som Jemen, Afghanistan, Somalia eller Pakistan.

- Det är inte brist på miljöer där de jihadistiska rörelserna kan agera. Blir de hårt pressade kan de flytta sig.

Alexander Atarodi understryker att vi inte får fastna i att prata om terrorism på samma sätt som vi har gjort de senaste 17 åren. Problemen med extremism handlar betydligt mer om samhällsfrågor och politik än om religion. Den som har ett jobb och framför allt en framtidstro lyssnar inte lika lätt på lockropen från terroristorganisationer.

Alexander Atarodi har under sin resa i Nordafrika mött föräldrar som sett sina unga söner och döttrar lämna Tunisien i desperation eftersom de inte får jobb, inte ens om de är utbildade.

Har EU vänt Nordafrika ryggen?

- Redan i början av 1990-talet hade den nordafrikanska diasporan i södra Frankrike det svårt. Nu är det ännu svårare. De gamla problemen finns kvar, men ännu fler i EU:s egen befolkning får inte jobb. Ytterligare en börda är alla flyktingar från resten av Afrika. Jag har mött många i Spanien och Italien. Ovanpå det finns en global dimension med USA som tar ett steg tillbaka från det de stått för under många år.

Alexander Atarodi menar att vi reagerar enögt på självmordsbombare i Sydfrankrike eller Afghanistan. Vi borde höja blicken och tänka mer på integration och hur vi långsiktigt kan skapa arbetstillfällen för unga.

- Vi måste samtidigt behandla orsakerna till terrorism. Det finns anledningar till att människor spränger sig när desperationen är kompakt, framtidsbilden mörk. Vi har nonchalerat de här frågorna under decennier. Integrationsfrågor löser sig inte på ett par års sikt. Det tar lång tid.

Källa - 2018-03-23 22:32

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+