Frågorna där SD vacklat Vem ska få adoptera?

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Frågorna där SD vacklat Vem ska få adoptera? - Sverigedemokraterna planerar att påverka samhället i grunden efter valet, men beskrivs som "oberäkneliga" av andra partier. I många frågor har de gett otydliga eller motstridiga besked.

Opinionsinstitutens siffror för Sverigedemokraterna varierar kraftigt, men det står klart att SD efter valet kommer att göra anspråk på att på djupet förändra det svenska samhället. Samtidigt är SD:s sakpolitik inom andra områden än profilfrågan invandringsmotstånd okänd för många väljare. Därför granskar SvD deras sakpolitik inom en rad fält.

SD har tidigare varit kritiska till Parisavtalet, men säger sig nu stå bakom det. De har dock röstat emot flera av klimatmålen i riksdagen.

I en intervju med DN förra sommaren sa Jimmie Åkesson att det hade varit bättre om Sverige stod utanför Parisavtalet - ett avtal som beskrivits som ett av de viktigaste i modern tid för gemensamma åtaganden för att stoppa klimatförändringar.

- Ja absolut, det skulle vara bättre för Sverige och för klimatet långsiktigt, sa Åkesson.

Samtliga partier förutom Sverigedemokraterna röstade för Parisavtalet i riksdagen. Martin Kinnunen, SD:s talesperson i miljö- och klimatpolitiska frågor, har senare uppgett för SvD att partiet står bakom målen i Parisavtalet och menar att det fanns andra skäl att de röstade nej då.

- Vi har alltid stått bakom målen i parisöverenskommelsen, säger Kinnunen.

På Sverigedemokraternas hemsida om var partiet står i olika frågor skriver man att "vi ser med stor oro på de höga aborttalen". Därför vill de förkorta tiden för fri abort fram till vecka 12 istället för dagens 18.

"För abort efter den 12:e veckan till följd av medicinska eller andra tungt vägande skäl ska det krävas tillstånd av Socialstyrelsen", skriver SD.

Men när Jimmie Åkesson frågades ut i SVT sa han att aborten är "ingen viktig fråga". Han menade att sänkt gräns för fri abort inte är avgörande för de "ganska höga" aborttalen.

- Det är mer ett principiellt ställningsstagande, sa Åkesson.

Vinster i välfärden är en av politikens hetaste frågor. SD gick till val 2014 på just begränsningar av vinster i välfärden men har sedan bytt riktning och stöttade inte förslaget om vinsttak i riksdagen, vilket Socialdemokraterna gärna använder mot SD i debatten.

- Vi är mot vinstbegränsningar på det här sättet (vinsttak). Jag har ingenting emot att privata företag gör vinst. Om det handlar om välskötta företag med hög kundnöjdhet, då ska man kunna göra vinst, sa Åkesson i SVT:s Agenda.

I stället menar Jimmie Åkesson att det handlar om att säkerställa kvaliteten med hjälp av hård reglering om tillstånd till privata företag.

På Svenska Dagbladets scen i Almedalen i juli bekräftade Jimmie Åkesson att partiet svängt i frågan om samkönade par ska få adoptera eller inte.

- När vi hade vår stämma senast så bestämde vi oss för att vi ska inte driva något motstånd mot det längre, sa Åkesson.

- Vi tycker så nu, men vi har inte tyckt så tidigare. Men det finns inget stöd för det motståndet längre i vårt parti, sa han.

Principprogrammet ska skrivas om efter valet och enligt Åkesson är det partiets ungdomsförbund som ska ligga bakom att frågan klättrat på agendan.

Sverigedemokraterna är emot ett Nato-medlemskap och när Sverige tecknade värdlandsavtalet med Nato 2016, som bland annat öppnar för att basera Natostyrkor i Sverige, var det oklart hur SD skulle agera.

Vänsterpartiet drev frågan att förslaget skulle vilandeförklaras i riksdagen och därmed försenas. Sverigedemokraternas ledamot i försvarsutskottet, Mikael Jansson, var också på den linjen. Men SD ändrade sig sedan.

- Att bara obstruera för det är helt enkelt inte seriöst, utan vi är ett parti som vill hjälpa till med att ta ansvar. Då får vi acceptera att vi förlorar i den här frågan helt enkelt, sa Jimmie Åkesson.

2015 slopade den rödgröna regeringen tidsbegränsningen för personer som ingår i sjukförsäkringen. Därefter har allianspartierna kämpat för att återinföra en begränsning.

När förslaget diskuterades i utskottet valde Sverigedemokraterna att ställa sig utanför förslaget för att det inte var tillräckligt bra, vilket innebar att endast allianspartierna stödde det.

Men när betänkandet debatterades i riksdagen, meddelade SD dock att man ändrat sig i frågan, vilket ledde till att riksdagen uppmanade regeringen att återinföra den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, vilket upprörde de rödgröna partierna.

Sverigedemokraterna pratar gärna om betydelsen av att hjälpa flyktingar "på plats", genom bland annat bistånd. Men Sverigedemokraterna har ett biståndsmål på 0,7 procent av BNI, bruttonationalinkomsten, vilket är lägre än Sveriges nuvarande biståndsmål på en procent.

"Samtidigt som vi vill minska biståndsbudgeten vill vi öka stödet till utsatta flyktingar genom att höja stödet till UNHCR. Totalt anslår vi 8,5 miljarder kronor utöver redan anslagen satsning", skriver SD på sin hemsida.

Många av EU:s medlemsländer lever inte upp målet att alla länder ska betala 0,7 procent av bruttonationalinkomsten, BNI, i bistånd.

Källa - 2018-08-18 10:01

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+