Han utvisades av misstag tvingades leva gömd

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Han utvisades av misstag tvingades leva gömd - Homosexuelle Paul Ssebaggala är tillbaka i Sverige efter att svensk polis av misstag utvisade honom till Uganda 2014. Nu hoppas han att Migrationsverket ska ge honom asyl. "Jag behöver frihet", säger han.

Han ger ett försiktigt intryck. Pratar med låg röst och undviker att uttala kritik. Ändå har få personer anledning att vara så förbannade på de svenska myndigheterna som 35-årige Paul Ssebaggala.

SvD träffar honom på RFSL:s kontor i Stockholm, två dagar efter att han landat i Sverige. Han har precis tillbringat fem timmar på Migrationsverkets mottagningsenhet i Solna i väntan på en intervju som aldrig blev av.

- Det gör inget. Det går bra en annan dag, säger Paul Ssebaggala.

I drygt två år har han hållit sig gömd i Uganda. Paul Ssebaggala är homosexuell och i hemlandet kan "kroppsliga kontakter som strider mot naturen" ge livstids fängelse. I bästa fall.

- Om mobben hittar dig blir du dödad, säger han.

Den 28 juli 2014 utvisades han från Sverige. Han hade sökt asyl i februari 2012 men fick nej från Migrationsverket, som inte ansåg att hans historia var bevisad.

Inför utvisningen kontrollerade polisen aldrig hans akt. Om de hade gjort det hade de sett att migrationsdomstolen tre dagar tidigare stoppat utvisningen och skickat ärendet tillbaka till Migrationsverket för en "grundligare utredning".

Missen blev ödesdiger. Sedan han återvände till Uganda har han lekt katt och råtta med myndigheterna, släkten och gayhatarna. Han har bytt identitet och namn med jämna mellanrum.

- Man måste hålla sig gömd. Det finns ingen säkerhet. Jag fick hjälp av en liten hemlig grupp, säger han.

I september tog fallet en vändning. Då släppte Justitieombudsmannen en stor granskning av hans ärende med skarp kritik mot polisen, Migrationsverket och migrationsdomstolen. Med hjälp av beslutet kunde hans ombud Stig-Åke Petersson, migrationskonsulent på RFSL, få fram ett specialvisum så att Paul Ssebaggala kunde återvända till Sverige för prövningen han aldrig fick 2014.

Han hoppas att Migrationsverket kommer att ge honom uppehållstillstånd.

- Jag tror att jag har en chans. Sist lät de mig inte bevisa min berättelse, säger han.

På frågan om vad han anser om att förundersökningen mot polisens handläggare lades, svarar han med diplomatisk ton:

- Jag vet inte hur svensk lag ser ut. Jag har ingen åsikt.

Paul Ssebaggala säger att han gick i grundskolan när han insåg att han var intresserad av män. Den första tiden var jobbig, men sedan lyckades han övertyga omgivningen om att hans partners bara var vänner.

Efter uppmaningar från sin mamma blev han tillsammans med en kvinna och de två fick ett barn 2005. Sex år senare upptäckte hon ett sms i hans telefon från en man som han varit otrogen med. Enligt Paul Ssebaggala skvallrade kvinnan för grannarna, vilket ledde till att personer från bygden försökte attackera honom.

Sedan dess har han varit på flykt.

- Jag behöver frihet, säger Paul Ssebaggala.

Samtidigt vet han att det inte är lätt att vara asylsökande. Han kallar sin förra vistelse i Sverige för "ett misslyckande". Han fick visserligen jobb som diskare på en restaurang, men efter avslaget på asylansökan försvann motivationen och han fann aldrig sin plats i samhället.

Den här gången går det nog bättre, tror han.

- Jag tror att jag kan få jobb som diskare igen, säger Paul Ssebaggala.

Ombudet Stig-Åke Petersson sitter med under intervjun och hjälper till att översätta när de juridiska begreppen blir krångliga. Han säger att det som hände var skamfullt, och att det enda rätta nu är att Migrationsverket beviljar hans klient ett uppehållstillstånd.

- Han har lidit så mycket, säger Stig-Åke Petersson.

Anledningen till att migrationsdomstolen stoppade utvisningen för drygt två år sedan var bland annat att regeringen i Uganda försökte skärpa lagstiftningen mot homosexuella under 2014. I skärpningen ingick bland annat att införa dödsstraff mot "homosexuella handlingar". Lagändringen stoppades av en författningsdomstol, men människorättsorganisationer fruktar att delar av den ända kan komma att bli lag.

Oavsett om Paul Ssebaggala får ja eller nej från Migrationsverket har han en lång väntan framför sig. Den kraftiga ökningen av asylsökande förra året har gjort att handläggningstiderna i nuläget närmar sig ett år.

Men det är okej, säger han.

- Jag har vänner kvar sedan sist jag var här.

Februari 2012: Paul Ssebaggala ansöker om asyl i Sverige efter att ha fått hjälp av en människosmugglare att ta sig hit.

April 2012: Migrationsverket avslår ansökan och beslutar om utvisning.

Den 27 juni 2014: Migrationsverket nekar ansökan om att stoppa utvisningen genom så kallat verkställighetshinder.

Den 21 juli 2014: Paul Ssebaggala överklagar ansökan om att stoppa utvisningen till migrationsdomsten.

Den 25 juli 2014: Migrationsdomstolen stoppar utvisningen till Uganda och tvingar Migrationsverket att utreda ärendet på nytt.

Den 28 juli 2014: Paul Ssebaggala utvisas till Uganda.

Den 21 januari 2015: JO inleder en förundersökning om misstänkt tjänstefel mot polisens handläggare.

Den 9 oktober 2015: JO lägger ned förundersökningen.

Den 15 september 2016: JO uttalar stark kritik mot polisen, Migrationsverket och migrationsdomstolen för hanteringen av ärendet.

Den 18 oktober 2016: Migrationsverket beviljar visum för resan till Sverige.

Den 15 november 2016: Paul Ssebaggala landar i Sverige och registrerar två dagar senare en ansökan om asyl hos Migrationsverket.

Källa - 2016-11-28 08:09

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+