HD kan ta upp våldtäktsmål

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

HD kan ta upp våldtäktsmål - Hur påverkar Migrationsverkets ålderbedömningar när ensamkommande, asylsökande anklagas för allvarlig brottslighet?

Frågan får nu nytt syre - och aktualiseras i kvällens "Uppdrag granskning" i SVT.

Ett av fallen rör den mycket uppmärksammade gruppvåldtäkten vid Fåfängan i centrala Stockholm, där en gärningsman gick fri - men som nu tagit en dramatisk vändning.

Den 9 september förra året våldtogs en 23-årig kvinna sammanlagt sex gånger vid utsiktsplatsen Fåfängan på Södermalm i Stockholm av flera ensamkommande nordafrikanska personer.

Med sönderrivna kläder och en använd kondom i ena handen, lyckades den unga kvinnan springa i kapp en buss - och slå larm med en mobiltelefon. I samtalet grät hon och berättade att det var fyra personer som våldtagit henne.

- Jag vet inte var killarna är nu, sa hon i SOS-samtalet.

Polisen lyckades gripa tre av gärningspersonerna.

Alla tre dömdes i tingsrätten.

Påföljd: Ungdomsvård.

Men i hovrätten gick en av dem helt fri - eftersom det rådde stor förvirring om hans ålder.


"Väldigt basala uppgifter egentligen"

Det är bara ett av flera fall där bristfällig bestämning av ålder satt griller i huvudet på åklagare och domare i uppmärksammade rättsfall. "Uppdrag granskning" har undersökt hur svenska myndigheter agerar i sina ålderbedömningar när ensamkommande barn och ungdomar söker asyl i Sverige via Migrationsverket?

Magnus Bengtsson, processägare på Migrationsverket säger i programmet:

- Då gör vi ett samtal där vi tar vissa uppgifter. Ett ganska kort samtal, det handlar om vilket namn, nationalitet, vilken ålder man uppger, var föräldrarna finns. Väldigt basala uppgifter egentligen.

Det första mötet på Migrationsverket är helt avgörande för var den asylsökande ska placeras, enligt Magnus Bengtsson. Den som anses vara under 18 år ska till ett hem, skola och få stöd av en "god man".

Den som anses vara myndig, det vill säga över 18, transporteras till ett asylboende.


Kan få förödande konsekvenser

Magnus Bengtsson på Migrationsverket berättar om hur de gör ålderbestämningar:

- Det är ju en sammantagen bild av dels hur du ser ut och dels hur du pratar. Vad du kanske berättar om skolgång och annat, vi får ju ta en samlad bedömning på det.

Felaktiga åldersbedömningar hos den ansvariga myndigheten, Migrationsverket, kan i förlängningen få förödande konsekvenser. Ett fall i färskt minne är just den uppmärksammade gruppvåldtäkten mot den 23-åriga kvinnan vid Fåfängan i Stockholm. Den som ska ha varit den mest drivande vid övergreppen, hävdade att han var född i juli 1999, alltså att han var 16 år vid gruppvåldtäkten. Han dömdes till nio månaders ungdomsvård då domstolen bara kunde gissa sig till hans verkliga ålder, då det inte gjorts en ordentlig ålderbedömning.

Men nu har alltså ny information nått Riksåklagaren som begärt resning i Högsta domstolen - något som Expressen var först med att berätta. Pojken som uppgav att han var 16 vid gruppvåldtäkten är i själva verket född i juli 1995. Det innebär att han var 20 år vid övergreppen mot den unga kvinnan. Det är marockanska myndigheter som jämfört hand- och fingeravtryck på uppdrag av Interpol. Om det blir en ny rättegång i HD, riskerar 20-åringen ett långt fängelsestraff i stället för nio månaders ungdomsvård.


En fjärde person greps

I februari i år greps den fjärde gärningspersonen, som misstänktes för våldtäkten vid Fåfängan. I polisförhör uppgav han då att han var 13 år. En ålderbedömning gjordes, som visade att han hade fullvuxna tänder. Men trots åldersbedömningen dömdes han inte till fängelse, utan sluten ungdomsvård i åtta månader, uppger "Uppdrag granskning" i kvällens program. Men i juli i år dömdes han på nytt - den här gången till fängelse i två och ett halvt år för grov stöld. I samma dom framgår det att hans identitet blivit fastställd i Marocko av Interpol och att han var 20 år den 9 september 2015 - alltså då kvinnan gruppvåldtogs vid Fåfängan.

Magnus Bengtsson på Migrationsverket säger att de inte kan garantera att ensamkommande asylsökande barn hamnar med vuxna.

- Det kan vi inte. Det vi säger till kommunen när vi lämnar över dom här personerna, det är ju att vi har registrerat personen som ett mindre. . . ensamkommande barn och vi har ju den under utredning.


Så gjordes en åldersbedömning

I Alvesta våldtogs en tolvårig pojke på ett HVB-hem vid årsskiftet 2015-2016. Gärningspersonerna uppgav i polisförhör att de var 15 år. Åklagaren vände sig då till Rättsmedicinalverket, där det gjordes en åldersbedömning av de misstänkta gärningsmännen. En rättsodontolog gjorde en bedömning av deras ålder. Det gjordes också tandröntgen av visdomständerna - för att undersöka tändernas utveckling.

Rättsmedicinalverkets slutsats var att de dömda inte var minderåriga, utan minst 19,2 år gamla.

Gunilla Kaij Bevheden, förvaltningschef vid Individ- och familjeomsorgen i Alvesta, säger till "Uppdrag Granskning" att de inte kan garantera att vuxna män hamnar tillsammans med barn.

- Nej, det kan vi inte. Med tanke på det här med åldersbestämningen så kan vi inte det.

"Uppdrag granskning" sänds i SVT1 och i SVT Play onsdag 31 augusti klockan 20. 00.

Källa - 2016-08-31 01:32

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+