Hon gör smart satsning med texter på svenska

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Hon gör smart satsning med texter på svenska - Hon har varit en mångsysslare, minst sagt. 2010 blev Julia Frej känd för tv-publiken som ena halvan av humorduon Kakan och Julia på SVT, som också gjorde pratshowen "Kaka på kaka" där Julia skrev musiken.

Hon ledde TV6-satsningen "Ink Master Sverige", och Julia och hennes gitarr har gästat tv-program som "Historieätarna" och "Pluras kök". Hon blev också en viral succé i TV4:s Nyhetsmorgon med sin svenska tolkning av Broder Daniels "Shoreline".

Samtidigt med tv-jobben var hon dj, modell, och musiker med både solokarriär och ett rockband, High on Heels. Plus, under sju år, pedagog med musikinriktning på en förskola. Förklara hur det går ihop, den som kan.

- Det är inte så smart, säger Julia och konstaterar att med högt tempo får man mycket gjort, men det är kanske inte rätt strategi för perfektion.

- Men jag har lärt mig att fokusera på en sak i taget. Och egentligen har jag hela tiden gjort musik. Och modellandet och tv-jobben var en superbra erfarenhet för att jobba på scen.

Hon växte upp med föräldrar och syskon i Skogås och Nacka, och hela hennes släkt kommer från Stockholmsområdet. Hon började tidigt med teater, dans och musik, och skrev mycket. När hon fick en gitarr som 17-18-åring började hon skriva låtar. Det blev en räddning under gymnasieåren. Hon var skoltrött och behövde finna något hon var bra på och som gav mening.

- När jag hittade musikformen att skriva i så blev det en sorts terapi. Alla mina låtar är speglingar av mitt liv och vad jag har tänkt på eller gått igenom, ocensurerat.

Hon älskar barn, säger hon, och har arbetat med barn under 20-åren. Inte bara på förskola utan också volontärt för organisationen I am you, genom vilka hon har startat musikprojekt i två flyktingläger i Grekland tillsammans med Sandra Nordin.

- Jag är ganska bra på musikpedagogik och att få barn att slappna av. Och så tycker jag att det behövs otroligt många fler vuxna än vad det finns just nu, överallt i hela världen, som vill lära barn saker och vara deras vän.

Var kommer engagemanget ifrån?

- Jag tycker inte om att tycka så mycket, jag vill hellre göra. Sedan är jag ganska intresserad av att ta reda på saker själv, och inte bara se på nyheterna. Det var därför jag åkte till Grekland, för jag ville se hur de har det där. Och det vet ju ingen av oss här i Sverige något om, för det är ingen som rapporterar därifrån.

Projektet är pågående och hon kommer att återvända till det. Samtidigt på hemmaplan har Julia Frej skalat bort alla sysslor utom musiken. Hon spelar mycket live och släpper snart EP:n "Fröken Frejs epistlar" med egna låtar. Titeln anspelar på Bellmans verk, eftersom låtarna är brev ur hennes liv. Hennes nya satsning är texter på svenska.

- Jag har märkt att jag får mycket gensvar på mitt svenska material, och jag tror att det är för att det är personligt och lite naket. Om man sjunger på sitt modersmål så är det inga filter. Det kanske är därför folk gillar det.

Nu fyller hon 30 och blickar framåt. Hon trivs med livet, lever i en ny relation, och ser fram emot att turnera med sitt nya material. 30-årsdagen har hon längtat efter sedan hon var tonåring.

- Jag har tänkt att när jag är 30 har jag kommit någonstans, och då kommer nog jag att vara lite smartare. Och det är jag faktiskt. Jag tänker igenom saker mycket mer i dag, och lever ett nytt liv som är mycket lugnare än förut.

Källa - 2017-05-10 09:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+