Kriget allt värre i Syrien Ingen mat eller mediciner

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Kriget allt värre i Syrien Ingen mat eller mediciner - Regeringsstyrkor förbereder markattacker i nära Damaskus, Turkiet invaderar i norr - och samtidigt kan flyktingar nu tvingas tillbaka till det brinnande kriget i Syrien.

- Det är ett stort misslyckande för FN, säger utrikesminister Margot Wallström (S) till TT.

- Var är det internationella samfundet, var är FN. . . De har övergivit oss. De lämnar oss för att bli dödade.

Den syriska läkaren Bassams vädjan i BBC är ett av många desperata vittnesmål som nu läcker ut från enklaven östra Ghouta, strax nordost om Damaskus.

Assad-regimen har intensifierat flygbombningarna mot det sista starka rebellfästet i Syrien. Under onsdagen dödades 24 civila enligt Syrian Observatory for Human Rights. Sedan i söndags har omkring 300 civila dödats och över 1 400 skadats. 67 av dödsoffren rapporteras vara barn.

- Vi har ingenting - ingen mat, inga mediciner, inget skydd, säger Dr Bassam.

Enligt hjälporganisationernas gemensamma organ Union of Medical Care and Relief Organizations, UOSSM, har olagliga tunnbomber - oljefat fyllda med sprängmedel och metallskrot - använts i attackerna de senaste dygnen. 13 sjukhus hör till de byggnader som bombats i veckan i närheten av Damaskus.

- De riktar attackerna mot allt: affärer, sjukhus, skolor, moskéer, allt. Jag behandlar någon - och efter en dag eller två kommer de in skadade igen, säger Dr Bassam.

Under onsdagen vädjade internationella Röda korset till de stridande parterna om att få föra in hjälp till de många skadade i området.

Det finns samtidigt en risk att flygattackerna endast är förspelet till en långt värre humanitär katastrof, än vad som redan blivit resultaten av det nära sju år långa inbördeskriget. De senaste dygnen har regimstyrkor samlats runt östra Ghouta i förberedelser för en markattack.

- Vi har länge fruktat är att de hemska scenerna som spreds över världen vid Aleppos fall ska upprepas i östra Ghouta. Och de farhågorna verkar vara väl grundade säger Mark Schnellbaecher, regionchefen för the International Rescue Committee, till AFP.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uppmanar alla sidor att upprätthålla grundläggande principer för humanitär rätt, inklusive skydd av civila, rapporterar Reuters. FN har däremot inte lyckats stoppa upptrappningen.

Men snart kom rapporter i syriska medier om att turkiska styrkor besköt milisen med granater. Enligt statliga turkiska medier har dock bara varningsskott avlossats, vilket har fått den syriska milisen att retirera.

Under striderna kring Afrin har enligt Syrian Observatory for Human Rights, SOHR, 238 dödsoffer krävts bland de turkiska soldaterna och deras allierade. Samtidigt har också 197 medlemmar i YPG-milisen och 94 civila fått sätta livet till.

Samtidigt som kriget intensifieras riskerar nu syriska flyktingar i grannländerna att tvingas återvända till landet. Det varnar sex hjälporganisationer för i en rapport.

Hittills har över fem miljoner syrier spridits över världen. Många av dem har hamnat i grannländerna, vilket skapar enorma påfrestningar.

Flera regeringar diskuterar nu öppet att börja skicka tillbaka flyktingar. Argumenten byggs upp kring Assad-regimens territoriella vinster, segern över IS och etableringen av så kallade nedtrappningszoner, enligt rapporten som också gör en koppling till en hårdare migrationspolitik runt om i världen.

Hjälporganisationerna delar inte den uppfattningen.

- Aleppo och Idlib har decimerats på ett sätt som påminner om delar av Europa efter andra världskriget. Men ännu finns inte de politiska förhållandena för återuppbyggnad, säger David Miliband, chef för International Rescue Committe (IRC) till TT.

Hjälporganisationerna efterlyser istället mer stöd till Jordanien, Libanon och Turkiet - som tidigare har visat "anmärkningsvärd generositet" men där "brist på politisk vilja från rikare länder har bidragit till att skapa en känsla av att det är motiverat att stänga gränser och skicka hem flyktingar".

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i Syrien. President Bashar al-Assad svarade med dödligt våld och med tiden utvecklades konflikten till ett blodigt inbördeskrig. Under årens lopp har många olika aktörer blandat sig i kriget, motiverade av egenintressen.

Sedan kriget bröt ut har konflikten tvingat miljontals människor att lämna sina hem. Många har tvingats fly mer än en gång och över 340 000 människor har dödats. Flera försök att sätta stopp för konflikten har misslyckats.

Omkring 400 000 människor bor i östra Ghouta. Området ligger strax utanför Damaskus och kan liknas vid förorter till huvudstaden. Flera rebellgrupper finns i området: Army of Islam, ultrakonservativa Ahrar al-Sham och Faylaq al-Rahman. Haya’at Tahrir al-Sham som är anslutna till al-Qaida finns också i området enligt AP.

Källa - 2018-02-21 21:00

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+