M Löfven måste fatta beslut utan att be EU om lov

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

M Löfven måste fatta beslut utan att be EU om lov - Sveriges tillfälliga gränskontroller upphör den 11 november. EU-kommissionen säger att medlemsländernas kontroller inte längre behövs och att de snart kan bli olagliga. Moderaternas rättspolitiska talesperson Beatrice Ask (M) menar att regeringen Löfven måste våga ta beslut i frågan "utan att be om lov".

Beatrice Ask (M), tidigare justitieminister och ordförande i justitieutskottet, säger att regeringen var senfärdig i bemötandet av flyktingkrisen 2015 och att riksdagen fick gripa in för att lösa situationen.

- Grundbulten för EU-samarbetet är den fria rörligheten och vi får utgå från att EU-kommissionen för en dialog med medlemsländerna när det gäller gränskontroller. Regeringen måste ta beslut i frågan utan att be om lov. Vi har haft en flyktingkris och den är ännu inte över, säger Beatrice Ask till SvD.

Från socialdemokratiskt håll vill man vänta med att ta beslut om gränskontrollerna.

- Vi följer mycket noga utvecklingen i andra länder, men fattas inget nytt beslut innan den 11 november så kan de tillfälliga gränskontrollerna upphöra, säger Victor Harju, pressekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman (S) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Victor Harju säger att beslut om fortsatta tillfälliga gränskontroller kommer att tas "en vecka innan" den 11 november - och då kommer Sveriges regering även att ha EU:s nya riktlinjer i åtanke.

Den danska regeringen meddelade i onsdags att man vill behålla de tillfälliga gränskontrollerna även efter att den nuvarande tidsgränsen går ut i november.

- Från dansk sida kommer vi att argumentera för att behålla kontrollerna, sade Løkke Rasmussen på en pressträff med nordens statsministrar.

Statsminister Stefan Löfven meddelade på samma möte att Sverige inte har bestämt sig i frågan.

- Vi tittar på frågan och vår utgångspunkt är att vi inte kan återkomma till en situation som vi hade i höstas, den var icke hållbar. Men vi bereder frågan och vi måste också få en lösning på EU-nivå, sade Stefan Löfven till TT.

EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos presenterade på onsdagen ett antal rapporter om EU:s migrationspolitik. Avramopoulos meddelade att kommisionens mål var att samarbetet inom Schengen-området ska fungera "normalt så snart som möjligt".

Flera länder, bland dem Sverige, Österrike, Danmark, Norge och Tyskland, införde förra året tillfälliga gränskontroller under flyktingkrisens mest akuta skede. Också Frankrike har infört hårdare kontroller efter förra årets terrorattacker i Paris.

Enligt EU:s regelverk ska inte medlemmar i Schengen-området ha gränskontroller, om inte de anses vara nödvändiga för nationens säkerhet. Dimitris Avramopoulos menar att migrationen till Europa har förändrats radikalt sedan förra året. Under 2015 anlände drygt 7000 flyktingar till Grekland varje dag, 2016 har siffran minskat till dryga 80-talet per dag, säger Avramopoulos.

EU menar därför att de tillfälliga gränskontrollerna har spelat ut sin roll.

Källa - 2016-09-29 17:46

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+