Mamma till IS svensk varnar för att fler hjärntvättas

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Mamma till IS svensk varnar för att fler hjärntvättas - Mariam har aldrig träffat barnbarnen som nu sitter fast i ett läger i Syrien. Det yngsta är bara 1,5 år. Hennes vuxna son - som reste från Sverige för att ansluta sig till Islamiska staten - sitter fängslad hos kurdiska styrkor.

Kvar hemma i Sverige ser hon personer som fortsätter locka in unga tjejer och killar i extremism.

För första gången berättar mamman om hur sonens beslut att ansluta sig till Islamiska staten påverkat livet. Att hon varje dag i flera år har oroat sig. Tanken på vad hon hade kunnat göra annorlunda plågar henne.

- Jag lever med skuld. Men han bara försvann, jag vet inte vad jag skulle ha gjort, säger mamman, som är i 55-årsåldern.

Hon vill vara anonym, och kallas Mariam i det här reportaget.

Hennes son är en av 13 tillfångatagna IS-svenskar som SvD skrivit om.

Frågan om hur hon mår är värst. Rösten brister under telefonsamtalet.

- Du får inte fråga så, för jag klarar inte det. Jag mår så dåligt och har varit sjukskriven länge, det är först nu som jag orkar jobba igen. Men ofta känns det hemskt.

Mariam berättar att hon och sonen stått varandra nära under hans uppväxt. Han kunde bli utåtagerande och bråkig, men det började gå bättre för honom i senare tonåren. Han påbörjade en fritidsledarutbildning.

Men Mariam började ana oråd.

- Han kom i kontakt med extrema människor och började gå till moskén. Han började odla skägg och prata mycket om islam. Det kändes konstigt för jag är kristen och hans pappa är vanlig muslim, vi har uppfostrat honom helt vanligt.

Mariam beskriver en radikaliseringsprocess som gick snabbt. När sonen flyttade till en egen lägenhet hade hon inte längre uppsikt över vilka han umgicks med. Han hoppade av sin utbildning och gled allt längre bort.

- Jag hade skaffat en ny familj och fler barn. Hans pappa också. Kanske kände han att han hamnade utanför på något sätt, säger Mariam.

Hon fortsätter:

- Egentligen så borde polisen gripa de här personerna på våra gator som hjärntvättar våra barn. De skulle straffas på riktigt.

När sonen ringde från Syrien för första gången sa han att hon inte behövde oroa sig. Han ville leva i en muslimsk stat, och nu hade han hittat hem.

Men vägen in till Syrien var komplicerad. Sonen greps först i Turkiet, men efter ett fångutbyte, där terrorgruppen överlämnade turkar, så kunde de som ville ansluta sig till IS komma ut från det turkiska fängelset.

Fångutbytet uppmärksammades i flera utländska medier. Även Turkiets president Erdoğan har ställt till svars, och har inte förnekat händelsen, men sagt att Turkiet inte betalat någon lösensumma till IS.

Nu har Mariam inte hört från sonen på över ett år. Det enda hon vet är att han är fängslad, och att hans fru med deras två barn är fast i lägren i den kurdstyrda delen Rojava i nordöstra Syrien.

Mariams barnbarn är tre respektive 1,5 år gamla. Hon har aldrig träffat dem. Det yngsta barnbarnet var dessutom sjukt vid födseln och lider av benskörhet.

- Så fort jag öppnar ögonen på morgonen tänker jag på min son och barnen. Jag kan inte koppla bort det. Jag undrar hur länge Sverige tänker vänta innan de tar ansvar och hämtar hem dem.

Om din son har begått brott där nere, hur ser du på det?

- Det är klart att om han begått brott, då ska han ta sitt straff även här i Sverige. Om han gjort något så får han ta sitt ansvar här. Han är ju född här, och har inget annat medborgarskap.

Hur skulle du beskriva din son?

- Han har ett gott hjärta egentligen. Om han har dödat någon, det kan jag inte förstå alltså.

Likt många andra anhöriga känner Mariam en stark oro för barnen. Inte bara de egna barnbarnen, utan alla barn, förklarar hon.

- Varje dag hör jag om att barn kanske kommer dö eller att de är sjuka. De är svenska medborgare, och någon gång måste de ju få komma hem. Varför ska de drabbas för att de vuxna har gjort fel?

Förra veckan skrev utrikesminister Margot Wallström (S) på Facebook: "Det ska inte råda något tvivel om att regeringen gör vad vi kan för dessa barn och om möjligt ska de föras till Sverige. "

Men det är fortfarande oklart vad som kommer ske.

- Jag har hopp om att jag en dag ska få träffa dem igen, säger Mariam.

I Sverige har anhöriga börjat mobilisera sig för att åka till Syrien för att ge mediciner och mat till de gripna IS-svenskarna.

Det var SVT Nyheter som var först med att berätta om att ett 20-tal anhöriga mötts i en lokal i Stockholm och börjat planera resan.

Planen är att ett tiotal av dem ska försöka ta sig till flyktinglägret al-Hol i den kurdkontrollerade delen av Syrien, där kvinnorna och barnen finns.

Tf

Källa - 2019-04-18 09:59

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+