Mari tvingades föda vid en bensinmack

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Mari tvingades föda vid en bensinmack - Navelsträngen virad två varv runt halsen och en ambulans som körde fel, Mari Moberg tvingades att förlösa sin dotter i bilen vid en bensinmack.

Förra året födde 29 kvinnor i Dalarna barn på väg till BB i Falun.

Mari Moberg i Mora hamnade dock inte i statistiken.

- Min moderkaka var kvar och fick opereras bort, därför räknas det som en sjukhusförlossning. Man undrar ju över mörkertalet, säger trebarnsmamman som har en rad frågor till ansvariga politiker.

Under tisdagen möter 119 politiska företrädare för regioner och landsting från runtom i landet hälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström för att diskutera förlossningsvården och de larm som ljudit de senaste månaderna.

Samtidigt planerar en last med ockupanter från nedlagda BB i Sollefteå att anordna en manifestation utanför riksdagshuset. In i det sista har man försökt att få Västernorrlands representant till mötet, Eva Back, utbytt mot ett annat namn, då ordföranden i hälso- och sjukvårdsnämnden i Västernorrland själv var med och fattade beslutet om BB-nedläggningen i Sollefteå.


"Behandlar oss i Ådalen som luft"

- Barnmorskorna som tillsammans har mer än 20 år erfarenhet har aldrig sett eller hört av henne på sjukhuset. Back och de andra politikerna i S behandlar oss i Ådalen som luft, vi finns inte för dem, skriver representanter för ockupationen i ett mejl till Expressen.

Men det är inte bara i Sollefteå som blivande mödrar behöver åka långt till närmaste förlossning, i Örnsköldsvik eller Sundsvall.

Kvinnor i Kiruna måste åka 12 mil till sjukhuset i Gällivare för att föda.

Kvinnor i Sveg och trakterna runtomkring kan ha 20 mil till Östersund.

I Dalarna har man sedan nedläggningen av BB i Mora 2009 tvingata att åka mellan 10 och 20 mil, i Grövelsjön och Idre så långt som 30 mil till Falun för förlossning.


29 födde - på väg till BB

Det syns nu i statisktiken.

Under förra året skedde 29 barnafödslar på väg till lasarettet i Falun, i ambulans, hemma eller i bil, rapporterar P4 Dalarna.

En som vet alltför väl om upplevelsen att föda i bilen är Mari Moberg i Mora. Hennes dotter kom i passagerarsätet.

Hon berättar om morgonen den 17 december 2012 när värkarna satte i gång och hon insåg att de inte skulle hinna fram till Falun.

- Hon hade navelsträngen två varv runt halsen, ambulansen åkte åt fel håll. Jag och hennes pappa Patrik fick sköta allt. Det var totalt panik i bilen, berättar Mari Moberg som födde lilla Lisa intill en bensinmack på vägen.

- Det gick ju bra, men det är ändå inte okej att kvinnor ska behöva bli utsatt för detta. De stängde BB i Mora för att det inte fanns förlossningsläkare och för att säkerheten inte kunde garanteras. Men var ligger säkerheten hos en förare som kör någon som är i full förlossning? Det är inte heller en höjdare.

- Vår räddning var att det var nollgradigt den här morgonen, berättar Mari Moberg som hade flyttat hem till Dalarna efter flera år i Göteborg, där hon födde sina två första barn på sjukhus.

- Hade det varit första barnet hade det inte blivit fler kan jag säga. Jag hade inte velat gå igenom det en gång till.


"Det är fult att de räknar så"

Lisa hamnade dock inte i statistiken som "bilfödsel" eftersom Mari behövde åka ambulansen vidare för att avlägsna moderkakan.

- Jag undrar hur många som inte syns i statistiken som jag. Det är fult att de räknar så. Min förlossning var i högsta grad i en bil, utanför en bensinmack, utan någon som helst vårdpersonal.

Agneta Romin, verksamhetschef för kvinnosjukvården i Dalarna, medger att det finns ett mörkertal kring siffran 29.

- Talet 29 är en polering av siffrorna från 2012 med hänsyn till ökade förlossningstal. Men det stämmer att det är där som moderkakan avgår, som avgör. I några fall har moderkakan inte hunnit avgå, men i majoriteten av fall har den det, säger Agneta Romin och poängterar att det gick bra i samtliga fall.

- Avstånd är en riskfaktor men de flesta som föder utanför sjukhus bor nära men hinner inte fram ändå. Det handlar också om kvinnor på flyktingförläggningar som inte hade bil och kunde ta sig in.

- Att det går fort är en bra faktor, är det väldigt för tidigt fött är det däremot en nackdel att inte föda på sjukhus.


"Kvinnosjukvård prioriteras inte överhuvudtaget"

Den inställningen köper inte Mari Moberg.

- Tänk om det hade hänt mitt barn eller mig något, då hade man beskyllt sig själv för att man inte åkte in tidigare, varför gjorde vi inte si eller så. Det spelar ingen roll om det går bra, den upplevelsen av en förlossning ska ingen mamma eller pappa eller barn behöva ha, säger trebarnsmamman i Mora som har en hälsning till sjukvårdsministern inför mötet på tisdagen.

- Skulle du vilja att din nära, en syster eller bästa vän som var gravid, födde vid en bensinmack?

- Varför ska kvinnosjukvård hamna så lågt ner på listan? Det känns inte som om kvinnosjukvård prioriteras överhuvudtaget.

Källa - 2017-03-28 07:01

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+