Mediehysteri kring kungaparet Silvia tysk drottning

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Mediehysteri kring kungaparet Silvia tysk drottning - När svenska kungaparet under onsdagen inleder ett fyra dagars statsbesök i Tyskland - det första på 23 år - är medieintresset enormt. "Det finns i Tyskland en djup längtan efter kunglig glans", säger tv-journalisten Leontine Gräfin von Schmettow som bevakar kungahus och adelsfamiljer.

BONN Mer än 250 journalister har i Tyskland ackrediterat sig för att följa statsbesöket som inleds i Berlin och fortsätter till Hamburg, Leipzig och Lutherstaden Wittenberg. Till det kommer medresande svenska journalister.

Tyska regeringens press- och informationsmyndighet konstaterar att intresset är mycket stort för att vara ett statsbesök.

Stefan Blatter vid Tysklands ledande kändistidskrift Bunte med fyra miljoner läsare säger att kungabesöket kommer att publiceras på fyra sidor.

- Ett skäl är Silvia som för oss tyskar nästan är något av en "tysk" drottning.

- Men viktigt är också att frågor som migration och flyktingkris kommer att vara i fokus och troligen också spela en roll i samtalen med Angela Merkel, säger han till SvD.

Bland annat besöker kungaparet integrationsinitiativet "Give something back to Berlin" och Sharehouse refugio som är ett kollektivboende för migranter som lär sig tyska och får en utbildning.

Leontine Gräfin von Schmettow som sedan många år bevakar Europas kungahus för tysk public service tror att fascinationen som utgår från det svenska kungahuset har att göra med en längtan efter en värld som har gått under.

- Ingen i Tyskland vill ha tillbaka monarkin. Men vi är förtjusta i tanken att det sedan generationer står en familj i spetsen för ett helt land. Vi följer allt de gör. Deras resor, deras bröllop och deras problem. Lite tillspetsat skulle man kunna säga: som i en kunglig såpa, säger hon.

Stefanie Richter vid kändis- och damtidningen Gala med över tre miljoner läsare påpekar att inte alla kungahus är lika omtyckta. Men det svenska är särskilt populärt. Det märker man på försäljningssiffrorna, säger hon.

Statsbesöket är det första officiella besöket sedan 1993. Kungen och drottningen tas på förmiddagen emot av förbundspresident Joachim Gauck med fru Daniela Schadt i Schloss Bellevue i Berlin.

På eftermiddagen väntar en promenad genom Brandenburger Tor tillsammans med Berlins borgmästare Michael Müller. Porten stod i årtionden som en symbol för det delade Berlin och markerar den icke längre existerande gränsen mellan öst och väst.

Senare på dagen är det kransnedläggning vid Neue Wache som är en central minnesplats över offer för krig och våldsherravälde. Därefter blir det samtal med förbundskansler Angela Merkel i vilka även utrikesminister Margot Wallström deltar.

På torsdag reser kungaparet med tåg till Hamburg där de bland annat besöker Hafen City i de gamla hamnkvarteren som är ett av Europas största stadsplaneringsprojekt.

Sista dagen ägnas åt besök i Wittenberg där Martin Luther 1517 spikade upp sina 95 teser. I Leipzig deltar drottningen i ett seminarium på Childhood Foundation tillsammans med barn- äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Med till Tyskland följer också en stor näringslivsdelegation med bland annat Jacob Wallenberg från Investor och Volvos koncernchef Martin Lundstedt. Delegationen leds av Business Swedens vd Ylva Berg. Från regeringens sida deltar närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Tyskland är världens fjärde största ekonomi och står för en tiondel av Sveriges export. Men tysk-svenska handelskammarens vd Ralph-Georg Tischer varnade nyligen i en debattartikel i Dagens Industri för att ta de goda relationerna för givna.

Källa - 2016-10-04 23:35

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+