Migrationsverket Omflyttningarna är tyvärr inte bra

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Migrationsverket Omflyttningarna är tyvärr inte bra - Med anledning av op-ed-artikeln Staten river ner det civilsamhället har byggt upp (SvD 4/1), har följande replik inkommit:

Kirsten Åkerman, företagare och debattör, är kritisk till Migrationsverket och menar att civilsamhällets integrationslösningar, som de i Fårösund på Gotland, går förlorade när personer måste byta asylboenden.

Jag vill börja med att vi välkomnar de ovärderliga insatser som görs av civilsamhället. De frivilligas engagemang har stor betydelse för de asylsökande som väntar på besked och goda exempel behövs i en tid då många nyanlända står på tröskeln till det svenska samhället.

Även vi ser att situationen med omflyttningar av asylsökande inte är bra och har förståelse för att det kan påverka personer negativt. Men tyvärr är det ett resultat av både den lagstiftning och det ekonomiska ansvarstagande Migrationsverket har att följa.

Som upphandlande myndighet ska Migrationsverket följa lagen om offentlig upphandling (LOU). Att asylsökande måste flyttas från ett boende till ett annat är en konsekvens av den lagen. Att lagen inte är anpassad för upphandling av boenden för människor är ett olyckligt faktum.

På regeringens uppdrag ska Migrationsverket under 2017 återgå till ett hållbart och ekonomiskt boendesystem. Det innebär att avtalen för kortsiktiga och tillfälliga leverantörsboenden löper ut och att vi undviker tomma boendeplatser som vi annars skulle betala för.

Vi får inte glömma att asylboendet är ett tillfälligt boende. När en asylsökande får uppehållstillstånd ska den få permanent boende och beredas möjlighet till integration i en kommun. Idag finns många exempel på civilsamhällets betydande integrationsinsatser - vår förhoppning är att de kan leva vidare även för de som får uppehållstillstånd och ska integreras i det svenska samhället.

Siffror: Antalet personer i Migrationsverkets boendesystem minskar successivt. Under 2015 var det över 100000, idag är det 62000 och under året väntas antalet halveras ner mot 34000 personer.

JONAS KRANTZ, sektionschef på Migrationsverket

Chefredaktör: Fredric Karén

Vd: Gunilla Asker

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Annonsdirektör: Pierre Bergström

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2017-01-12 14:53

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+