Nationalismen präglade årets Almedalsvecka

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Nationalismen präglade årets Almedalsvecka - En stor svensk flagga som vajar i vinden, skånska rapsfält och prat om svenska värderingar. Sverige och nationalromantik har stått i fokus under Almedalsveckan.

- Nationalismen och svenskheten har aldrig varit så tydlig som i år, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö till SvD.

Brexit, höstens flyktingkris, och Donald Trumps kampanj har lagt en allvarligare stämning över årets Almedalsvecka jämfört med tidigare år, anser båda statsvetarna Andreas Johansson Heinö och Ulf Bjereld.

Mest genomgående har dock varit hur de olika partierna försöker definiera Sverige.

- Det har varit tal om svenska värderingar och flaggor i bakgrunden. En majoritet av talen har betonat den symboliken. Det är en del i ett europeiskt fenomen, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö, verksam vid den liberala tankesmedjan Timbro.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet och adjungerad till Socialdemokraternas verkställande utskott, har gjort samma observation.

- Den nya nationalromantiken har präglat debatten. Sverigedemokraterna har hela tiden pratat om Sverige och det svenska. Nu behöver de inte det lika mycket längre utan kan luta sig tillbaka och casha in.

Partiledarna har under sina tal hållit tillbaka något med attackerna mot sina motståndare jämfört med tidigare år, enligt Bjereld och Heinö, som tror att det beror på att det är ett mellanvalsår.

- De pratar mer om sig själva och ägnar mindre energi åt kritik av de andra. Just nu finns inte det behovet av positionering, men det brukar se annorlunda ut när det är valår, säger Andreas Johansson Heinö.

Något annat som skiljer ut årets Almedalsvecka från tidigare år tycker Ulf Bjereld har varit att säkerhetsfrågorna fått ett nytt fokus: dels genom partiledarnas tal om fler poliser och strängare straff, och dels genom det ökade antalet poliser på gatorna.

- Almedalen står för en öppenhet och närhet mellan politiker och vanligt folk. Jag hoppas verkligen att stämningen som finns i Almedalen inte kommer att påverkas framöver, säger Bjereld.

Under Almedalsveckan går Twitter på högvarv. Men när det gäller vilka som fått mest genomslag i sociala medier under de mest intensiva dagarna av veckan, måndag till torsdag, är politiker och partier i minoritet, visar SvD/Lisslys genomgång. Politikergruppen har inte lyckats bryta igenom bruset av mediepersonligheter, organisationer och andra aktörer -i alla fall inte på sociala medier-arenan.

Absolut mest retweetad under dagarna som mätts var Günther Mårder, vd för Företagarna:

Vänstern behöver förstå att sänkta skatter inte innebär lägre skatteintäkter.
Sprid detta! #almedalen @foretagarna https://t. co/b0049borAX

På politikerfronten var Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali den som fick störst engagemang med en reaktion på Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielssons utspel där han frågade hur många som egentligen fått det sämre på grund av flyktingsituationen:

Utspelstips till GD:ar i Almedalen:
Skolverket: - Sverige har inte brakat ihop pga PISA! Hur många här har fått sämre betyg? Räck upp hand!

Den första politikern från de rödgröna kommer långt ner på listan, enligt SvD/Lisslys mätning. Utrikesminister Margot Wallström referar till ett seminarium med Staffan de Mistura, FN:s sändebud i Syrien:

We have to involve more women in the peace process in #Syria, Staffan de Mistura says. #Almedalen https://t. co/NQ08IUY7tD

Källa - 2016-07-10 17:31

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+