Nu kommer höstbudgeten och alla vill ta åt sig äran

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Nu kommer höstbudgeten och alla vill ta åt sig äran - När finansminister Magdalena Andersson på tisdagen lämnar sin höstbudget till riksdagen kommer tre rödgröna partier att slåss om äran.

Miljöpartiet för "det största klimatpaketet i historien".

Socialdemokraterna för satsningarna på forskning, innovationer och jobb.

Medan Vänsterpartiet får tävla med sossarna om vem som egentligen kom på idén med "välfärdsmiljarderna" till kommunerna.

Men i luntan finns också ett kvitto på att regeringens tyngsta vallöften har blivit ett fiasko - som alla helst talar tyst om.

I valrörelsen 2014 lovade Stefan Löfven 32 000 traineejobb och det talades om 25 000 extratjänster inom vård och omsorg samt 6 000 i skolan.

Nu tvingas regeringen konstatera att det gått trögt att få fram platser till den stora satsningen mot arbetslösheten. Därför skalas planerna ner rejält.

Under 2017 blir det inte 14 000 extratjänster i vården, som regeringen räknat med, utan endast 2 600. Prognosen för traineejobben, som särskilt riktas mot unga arbetslösa, sänks från 10 900 till 2 500.

För regeringens innebär det en besparing på ett par miljarder kronor. Men samtidigt ett svidande nederlag.

Trots misslyckandet med jobbsatsningen kommer Magdalena Andersson att kunne ge en ljus bild av landets ekonomi i sin finansplan. Exportindustrin går bra, tillväxten är god, sysselsättningen ökar - och skattepengarna strömmar in till statskassan.

Det gör att statens budgetunderskott, som den rödgröna regeringen ärvde efter alliansen, snart är utraderat.

Men regeringen vill ändå höja ett antal skatter. Löntagare med mer än 38 000 kronor i månaden får betala en knapp hundring mer.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt har redan tagit åt sig äran för skattehöjningen: "En framgång för Vänsterpartiet som ger mer pengar till välfärden".

Däremot har han gått på pumpen i sina försök att få med sig S och MP på att återinföra förmögenhetsskatten och att trappa ner ränteavdragen. Magdalena Andersson har sagt blankt nej.

Som vanligt har regeringen de senaste veckorna portionerat ut höstbudgetens satsningar i lagom doser:

Klimatet: Häromdagen presenterade Löfven, flankerad av miljöminister Karolina Skog (MP) och vice statsminister Isabella Lövin (MP), ett klimatpaket på 13 miljarder kronor. "Det största i svensk historia", enligt Löfven.

Pengarna ska gå till järnvägar, förnybar energi och internationella satsningar. Men de är utspridda på fyra år; bara 1,8 miljarder belastar budgeten för 2017.

Polisen: Den hårt kritiserade rikspolischefen Dan Eliasson har begärt 3,9 miljarder till att anställa 2 000 nya poliser och 1 300 civilanställda. Nu blir det höjda anslag med två miljarder till år 2020. Men bara 100 miljoner kommer nästa år. Det tillfredställer knappast Polisförbundet och dess frustrerade medlemmar.

Även Säpo får höjda anslag på grund av ökat terrorhot.

Forskning och innovation: Regeringen höjer forskningsanslagen med 390 miiljoner kronor nästa år. Därefter trappas höjningen upp till 2,8 miljarder 2020. Ytterligare 815 miljoner går till innovation.

Äldreomsorgen: För att kompensera att extratjänsterna blir långt färre än tänkt satsar regeringen pengar på att de som redan jobbar i omsorgen ska få ökade möjligheter att vidareutbilda sig.

Höjda ersättningar och bidrag: Mer pengar till dem som inte kan jobba på grund av sjukdom, skada eller funktionsedsätning. Fler barnfamiljer kan få bostadsbidrag. Höjt underhållsstöd. Och höjt flerbarnstillägg i barnbidraget.

Skolan: Fler platser på lärarhögskolan. Läslyft i förskolan. Höjda statsbidrag till kommunerna.

Migration och bistånd: Efter de senaste årens flyktingström har kostnaden för migration slukat en allt större del av statsbudgeten. Men sedan regeringen i november skärpte asylpolitiken har antalet asylsökande minskat kraftigt. Därför kan regeringen nu flytta tillbaka 6,4 miljarder från migrationen till biståndskontot.

Välfärdsmiljarderna: Den största satsningen enades regeringen och Vänsterpartiet om redan i våras. Från nästa år höjs statens bidrag till kommuner och landsting med 10 miljarder.

Extrapengarna ska stärka kvaliteten i skolan, omsorgen och vården. Men flera kommuner med pressad ekonomi påpekar att tillskottet inte ens täcker de ökade kostnader man fått till följd av förra höstens flyktingvåg.

Trots klagomålen tävlar de rödgröna partiena nu om vem som ska ta åt sig äran.

Utan Vänsterpartiet hade det aldrig blivit några välfärdsmiljarder, påstår Jonas Sjöstedt.

Det hade det visst, hävdar Stefan Löfven. Det här är ett socialdemokratiskt förslag.

Källa - 2016-09-19 20:07

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+