Nu väntar slutstrid i Syrien kan bli humanitär tragedi

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Nu väntar slutstrid i Syrien kan bli humanitär tragedi - Slutstridens blodiga timme är slagen i Syrien. Nu väntar offensiven mot Idlib, där närmare tre miljoner människor fruktar en massaker med kemiska vapen.

Betyder detta slutet på det sjuåriga kriget? Skulle inte tro det - särskilt som IS lurar i vassen.

En kommentar belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

GENÈVE Vilken dag som helst inleds den syriska regimens offensiv mot Idlib i norra Syrien. Det är sista rebellkontrollerade området i det krigshärjade landet. Staden har kommit att kallas "avstjälpningsplats" för rebellstridande och civila som flytt från andra håll i landet allteftersom regimen vunnit mark.

Idlib har därmed svällt till bristningsgränsen, där nära tre miljoner människor nu trängs under oumbärliga förhållanden och utan chans att ta sig vidare. De är omringade - och skräckslagna. Bland dem finns omkring 10 000 krigare som klassas som terrorister av FN. Flertalet tillhör jihadistgrupperna Nusrafronten och Al-Qaida - och är måltavlan för syriska regimen som backas upp av Ryssland, Iran och Turkiet.

Det finns miljoner skäl att frukta denna slutoffensiv som kan bli avgörande för Syrienkriget. Hur ska civila liv kunna besparas under anfall med tunga vapen mot ett extremt tättbefolkat område? Bland de civila i staden finns en miljon barn som lär få svårt att komma undan. Minsta felbedömning kan leda till katastrofer liknande Srebrenica och Rwanda.

Dessutom finns risk för en ödesdiger upptrappning med kemiska vapen. Båda sidor, såväl syriska regimen som Nusrafronten, uppges ha kapacitet att utveckla klorgas. Det får nervositeten att öka dramatiskt bland bedömare. "Det är kritiskt att undvika kemvapen", sa FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura häromdagen.

Idlib-attacken befaras också utmynna i en ny flyktingkatastrof. Mellan 450 000 och 700 000 människor tros ge sig av på kaotisk flykt när offensiven startar, bland dem många kvinnor och barn. En del har redan flytt upptill sju gånger under kriget, och väntas nu styra mot Aleppo, Hama och Homs eller Turkiet. Bara under första veckan tros 700 000 människor fly i vad som kan bli en humanitär tragedi.

Offensiven mot Idlib rymmer även en större fara. En upptrappning av kriget. Utrikesminister Mike Pompeo sa häromdagen att USA tänker svara med kraft mot Damaskus om regimen tar till kemiska vapen. Samtidigt har Ryssland startat en större övning med krigsfartyg utanför Syriens kust. Detta pekar mot ökad Syrienspänning mellan västländerna och Ryssland som ingen vet hur det kan sluta.

Fast slaget om Idlib tros samtidigt kunna bli en sorts slutpunkt. Faller Idlib har syriska regimen vunnit militärt. Betyder det att Syrienkriget är slut? Kanhända i den form vi sett under sju år. Men att vinna kriget är inte samma som att vinna freden, som bekant. Stridigheter befaras fortsätta med lågintensiv gerillakrigsföring av rosenrasande rebellgrupper, och terrorgruppen IS filar på hämnd i kulisserna.

Trumps sturska ord från april om att man slagit ut IS ekar idag alltmer tomma. IS uppges vara på väg att göra comeback med mer sofistikerade rekryteringsmetoder och tillverkning av sprängmedel, enligt en FN-rapport. Mellan 20 000 och 30 000 jihadister uppges fortfarande finnas i Syrien och Irak, bland dem många utländska stridande. Dessutom har IS utvecklats till ett globalt nätverk med tentakler i Mellanöstern, Asien och Afrika, enligt FN.

Knappast lugnande ord, och inga glädjebesked för syriska regimen som räknar med att återta kontrollen över ett sönderslaget land så fort Idlib-offensiven är avklarad. Syrien riskerar kort sagt att fortsätta vara ett IS-näste. Det har fått USA att svänga, och besluta att vara kvar i Syrien trots att Trump ville dra sig ur i april. "Vi stannar i Syrien", deklarerade nyligen Brett McGurk, USA:s särskilda sändebud i kampen mot IS.

Det reser frågan om USA:s vidare roll i Syrien. Vilket inflytande kan USA få på Syriens framtid? Herrarna på täppan är Ryssland, Iran, Turkiet och president Assad som tycks ha vunnit Syrienkriget militärt. Hur USA och västvärlden kan vara med på ett hörn för att påverka Syriens framtid är en gåta.

Men deras oro riktas idag främst mot de tre miljoner människor som hukar av fruktan inför slutslaget mot Idlib.

Källa - 2018-09-03 10:36

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+