Nyanlända förlorar jobbet när asylboendet stänger

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Nyanlända förlorar jobbet när asylboendet stänger - Yahya Hleis kom till Yddinge strand i augusti 2014. Före kriget var han grossist, men när revolutionen kom till Syrien började han arbeta för oppositionens mediekanal. Hotet att arresteras var överhängande - och situationen blev ohållbar. Familjen flydde och påbörjade den långa vägen till Europa med Turkiet som första hållplats.

- Det är svårt att förklara för någon som inte har upplevt kriget. Jag har saker i bagaget. Rädslan för att dödas, torteras, fängslas. Det är min verklighet.

Yahya Hleis stannade på boendet utanför Svedala i nio månader och i samband med att han fick uppehållstillstånd sommaren 2015 förverkligades också en annan dröm - ett fast jobb. Samma höst började han arbeta som kock på Yddinge strand.

- Jag var väldigt glad att få chansen. Jag vill inte ha bidrag eller förvänta mig något av Sverige. Jag kom hit för att jobba och bygga en framtid för min familj, säger Yahya Hleis.

Under intervjun springer treårige sonen Mosa fram och tillbaka över golven i den tomma matsalen på Yddinge strand och brummar. Han är ett flygplan. I nästa stund kryper han upp i pappas knä och ler blygt.

För en månad sedan kunde familjen återförenas i Sverige. Det var också första gången som Yahya Hleis fick träffa sonen Alleith, som då var sju månader. En god vän öppnade upp sitt hem, och just nu delar familjen hans enrummare i Svedala.

- Jag hade inte sett min familj på 1,5 år och jag fick hålla min baby. Det går inte att beskriva, säger han.

- Nu skulle vi börja om, tillsammans.

Drygt en vecka senare kom beskedet - Yddinge strand stänger och Yahya Hleis och fem andra anställda på boendet blir uppsagda.

- Beskedet kom som en chock för mig. Jag fick en bra start i Sverige, jag lyckades få jobb och bli en del av samhället. Jag hittade mig själv och såg en framtid för familjen. Nu har allt kollapsat. Jag börjar om på noll. Vi halkar ur systemet, och jag vet inte hur man kommer in igen.

Bäste kompisen Uday Dasuqi kom till Sverige samma augustidag 2014 som Yahya Hleis. De senaste åren har de båda männen delat allt, först ett rum på boendet, senare samma arbetsplats.

I Syrien var Uday Dasuqi ingenjör, på Yddinge strand är han vaktmästare, hantverkare, den som fixar allt som behöver fixas. I juli förra året kunde han återförenas med frun och de tre barnen. Nu bor familjen i en hyreslägenhet i Svedala.

- Jag hade en bild i huvudet innan jag kom hit. En bild jag fått av vänner att det skulle vara svårt att få jobb i Sverige. Jag har sagt emot dem, jag har lyckats komma in på marknaden. Jag har sagt till andra att Sverige är drömmarnas land, här kan du kämpa, här finns en framtid. När beskedet om nedläggningen kom nollställdes allt. Vad ska jag säga nu?

Både Yahya Hleis och Uday Dasuqi återkommer till samma sak flera gånger under intervjun.

Det handlar inte om ovilja att flytta eller söka jobb någon annanstans - det handlar om att redan ha hittat ett sammanhang i Svedala. En plats där de hittat vänner och ett kontaktnät, en plats där de har börjat rota sig och vill att deras barn ska växa upp.

- Jag mår psykiskt dåligt av att inte veta hur framtiden ser ut för min familj. Min fru går på praktik, mina barn går i skolan och har börjat lära sig språket. Vi har hittat trygghet i Svedala. Det är svårt att börja om igen när man precis har börjat om.

Yahya Hleis säger också att jobbet på Yddinge strand har gett honom något annat - egenvärde och självförtroende. Möjligheten att ge tillbaka och hjälpa andra. Viktiga lärdomar han själv fick i mötet med det nya landet och den svenska kulturen.

- Det handlar om att lära nya regler och seder, att lära sig det rätta i situationen. Jobbet har gett mig möjligheten att förmedla det till andra som kommer hit.

Veckorna efter nedläggningsbeslutet har varit tuffa för det fyrtiotal personer som bor på Yddinge strand. Platschef Valentin Nesic berättar om en tid som kantats av oro och många frågor.

Åttio procent av de boende kommer från Syrien. Platschef Valentin Nesic säger att det under dessa dagar blivit ännu mer tydligt vilken viktig roll Yahya Hleis och Uday Dasuqi har på Yddinge strand.

- Jag ville anlita människor som förstår de boende och vet vad de behöver. De kan språket och de kan kommunicera med dem - de har varit i samma sits. De kan visa hur saker fungerar i Sverige och de visar att det går att skapa sig ett liv i Sverige. De är förebilder.

Nu för han diskussioner med kommun, och hoppas hitta en lösning som gör att boende kan stanna i Svedala.

- Det här är människor som vill bygga sitt liv och sin framtid här. Vi måste ge dem den möjligheten.

Mer nyheter från Svedala hittar du på .

Källa - 2017-02-19 09:00

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+