Orbán politisk dynamit för EU trots bakslaget

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Orbán politisk dynamit för EU trots bakslaget - Viktor Orbán satsade allt på ett kort och förlorade. Men han är fortfarande politisk dynamit i ett EU på jakt efter politisk identitet efter brexit - och med allt fler väljare oroade av flyktingkrisen.

BONN. Orbáns kampanj har fått Bryssel och regeringarna i många av medlemsländer att rasa av ilska. Han har öppet motsatt sig vad Europarlamentets talman Martin Schulz kallar europeiskt solidaritet - och ifrågasatt Bryssels auktoritet.

Han har också underblåst utlänningsfientliga stämningar och försökt profilera sig som en "anti-Merkel" med ett kategoriskt nej till flyktingar från främmande kulturer - till skillnad från Tysklands "multikulti".

Nästa år är det inte längre det förhållandevis lilla Ungern som det gäller. Då flyttas fokus till Tyskland, Nederländerna och Frankrike som alla går alla till val 2017. Flyktingpolitiken, missnöjet med EU och kritiken mot de politiska eliterna som inte sägs lyssna på vanligt folk väntas då sätta känslorna i svallning och få de etablerade partierna att förtvivlat leta efter metoder att möta den enkla populismen från höger.

I Tyskland har Alternative für Deutschland, AfD, gått från seger till seger och sitter nu i 10 av landets 16 delstatsparlament. Allt annat än ett starkt valresultat i förbundsdagsvalet om ett år vore en sensation.

I Nederländerna ligger Geert Wilders Frihetsparti PVV på plats två i opinionsmätningarna med krav på en "de-islamisering" av landet. Och i Frankrike väntas Marine Le Pen från Front National ta sig fram till andra valomgången i presidentvalet med 25-28 procent av rösterna enligt senaste mätningar.

Viktor Orbán må vara tilltufsad efter söndagens valfiasko. Men han har visat att det går att spela på rädsla och osäkerhet. Enda skälet till att han förlorade i söndagens referendum var det notoriskt låga valdeltagandet i Ungern. Bland dem som tog sig till valurnorna var det över 90 procent som backade upp Orbáns nej till flyktingkvoter.

Orbán är dessutom fast besluten att utnyttja den osäkerhet och det politiska vakuum som i dag finns i EU. Och han är inte ensam. Polens regerande Lag och rättvisa, PiS, går på samma linje. Det vill säga mindre makt åt Bryssel, större tonvikt på nationalstaten, familjens betydelse i samhället, religionen och den nationella säkerheten.

Både Viktor Orbán och Polens Jaroslaw Kaczynski kräver nu en "kontrarevolution" i EU. Vad det betyder i praktiken är oklart. Att ändra EU-fördragen är orealistiskt.

Men tongångarna kommer att bli hårdare och undantagen från EU-reglerna allt vanligare. Så sent som i juli avstod Bryssel från att straffa Italien och Portugal för missaktning av EU:s budgetregler - av rädsla för att spä på EU-fientliga stämningar.

Källa - 2016-10-03 13:45

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+