Resenärer ratar USA En Trumpeffekt

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Resenärer ratar USA En Trumpeffekt - Tickets siffror visar på en total nedgång i Norden på 11 procent från det att USA:s president Donald Trump tillträdde den 20 januari till och med den 7 februari, jämfört med samma period i fjol.

- Från det att han tillträdde till och med den 29 januari syntes en uppgång men trendbrottet kom efter inreseförbudet, säger Karin Starkman Ahlstedt på Ticket.

- Det är en Trumpeffekt, annars skulle vi inte se det exakt just då, säger hon.

Eva Tillström från Stockholm planerade att resa med sin familj, barn med respektive och barnbarn, till USA:s västkust i sommar. Men nu blir det ingen resa - i alla fall inte dit.

- Vi vill inte åka till ett land som har en president som uttalar sig på det sättet, säger Eva Tillström.

En av hennes svärsöner kommer från Iran, han och Eva Tillströms dotter och barnbarn har dubbla medborgarskap, men hon säger att det egentligen inte har någon betydelse för beslutet.

- Vi krusar inte. Med det utspelet som han gjorde så åker vi inte till USA över huvud taget.

Nu kommer familjeresan eventuellt att gå till Kanada i stället.

Även Resia märker av svenskarnas svalnade intresse för USA. Bolagets siffror visar att bokningarna från Sverige till USA har minskat med hela 18 procent (20 januari till 7 februari) för avresor 2017. I Danmark är minskningen 9 procent, medan resorna till USA ökar med 17 procent i Norge.

Nedgången i Sverige är helt beroende av inreseförbudet, tror Lina Eklund på Resia.

- Vi såg ingen skillnad när Trump tillträdde som president så det måste påverka.

Den 27 januari skrev presidenten under en order om ett inresestopp för flyktingar och för personer från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen. En appellationsdomstol har fastslagit att det omtvistade inreseförbudet är olagligt. Frågan vandrar därmed vidare till Högsta domstolen, om inte Trump utfärdar ett nyformulerat dekret.

Men även om inreseförbudet tills vidare är stoppat sprider alla turer ändå osäkerhet runtom i världen. Dagsfärska internationella siffror är svåra att sammanställa, men mellan den 28 januari och den 4 februari gick globala resebokningar till USA ned med 6,5 procent, enligt en rapport från Forward Keys som gör reseanalyser, skriver nyhetsbyrån AFP.

I rapporten drar företagets vd slutsatsen att "Donald Trumps förbud omedelbart medförde en betydande minskning i resebokningarna till USA".

Fredagen den 27 januari skrev USA:s president Donald Trump under en order om regler för flyktingar och resenärer.

Reglerna ledde till omfattande folkliga protester, både i USA och utomlands, liksom från näringslivet och världsledare.

Presidentordern skulle innebära att allt flyktingmottagande i USA stoppas i 120 dygn, tills nya regler för flyktingmottagande införs. Därefter var det tänkt att flyktingar som flyr undan religiöst förtryck ska prioriteras.

På obestämd tid skulle inga syriska flyktingar släppas in i USA, eller tills presidenten själv beslutar att de inte längre utgör ett hot mot landets säkerhet. Dessutom skulle inga visa utfärdas under 90 dagar till medborgare från sju överlag muslimska länder: Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen.

Syftet är enligt Trump att hålla islamistiska terrorister borta från USA.

Källa - 2017-02-11 12:18

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+