Riv upp anvisningslagen systemet fungerar inte

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Riv upp anvisningslagen systemet fungerar inte - Staten stänger nu ner sina egna boenden, och skickar nyanlända till kommuner med en mycket svår bostadssituation. De tillfälliga lösningar som tvingas fram är ofta både dyra och dåliga, skriver tre M-politiker.

163 000 personer sökte asyl i Sverige under 2015. Aldrig förr hade så många människor kommit till Sverige på så kort tid. Situationen blev snabbt ohållbar och i oktober samma år slöts en migrationspolitisk uppgörelse mellan de flesta av riksdagens partier. I januari 2016 fattade riksdagen - på rekordkort tid - beslut om en ny lag som tvingar kommunerna att ta emot flyktingar.

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Många kommuner påpekade i sina remissvar bland annat att hänsyn måste tas till olika kommuners bostadssituationer och att det skulle vara möjligt att överklaga besluten om andelstal när en kommun anser att volymtalet blir orimligt, men dessa synpunkter togs det ingen hänsyn till i lagförslaget.

Med anledning av att staten nu stänger ner sina egna boenden och i hög takt skickar nyanlända till kommuner med en mycket svår bostadssituation, måste kommunerna använda sig av tillfälliga lösningar, vilket ofta är både är dyrt och dåligt. På regeringens hemsida står att läsa att ett "bra mottagande kräver samverkan mellan flera olika aktörer. Staten, landstingen, regionerna och kommunerna måste samverka".

Så sant, men verkligheten är en helt annan.

Bristen på lyhördhet från Migrationsverkets sida är slående. Människor som idag bor på ett ordnat vis på anläggningsboenden, skickas med en enkelbiljett till kommuner, trots att dessa kommuner inte har några lediga bostäder. Några veckor i förväg får kommunen ett brev med rubriken "meddelande om bosättning i kommunen" i vilket det står vem som kommer att skickas. Detta görs med berått mod, med den nya lagstiftningen i ryggen. Det är cyniskt och måste få ett slut.

Staten - med arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) i spetsen - vältrar över ett i grunden statligt ansvar till kommunerna genom tvångslagstiftning. Två år efter etableringen ska de nyanlända dessutom vara fullt ut självförsörjande. En verklighetsfrånvänd förhoppning med tanke på hur verkligheten ser ut. De senaste årens erfarenheter visar att det tar cirka 7-10 år från mottagande tills att hälften av de nyanlända fått in en fot på arbetsmarknaden. Eftersom de statliga ersättningarna upphör efter två år kommer försörjningsstöd att bli den nya huvudsakliga inkomstkällan för många. Det är en ekonomisk bomb som tickar ute i kommunerna.

Situationen kommer att bli allt svårare i takt med att anhöriginvandringen ökar. Redan kort tid efter att nyanlända kommit till kommunerna har anhöriga börjat ansluta. Även om det finns försörjningskrav vid anhöriginvandring är lagstiftningens undantag omfattande, vilket gör att kostnaderna för detta kommer att bli mycket stora framöver.

Med den ena handen tvångslagstiftar staten, med den andra delas det ut statsbidrag. Det som en gång var en statlig angelägenhet blev som efter ett trollslag en kommunal uppgift. Samtidigt blundar många politiker på riksnivå och hoppas att det ska lösa sig i kommunerna. Men det kommer inte ordna upp sig, det riskerar snarare att bli betydligt sämre om ingenting görs.

Vad som krävs nu är att anvisningslagen avskaffas. Först då kommer Migrationsverket att börja föra en dialog med kommunerna om takten för mottagande, anpassad till olika kommuners olika förutsättningar vad gäller bostäder, arbetsmarknad med mera. Förutom den praktiska implikationen att kommunikationen mellan Migrationsverket och kommunerna skulle komma att förbättras så innebär det på ett principiellt plan att det kommunala självstyret återupprättas i dessa frågor.

När det är uppenbart att en lagstiftning inte fungerar måste lagstiftaren, det vill säga riksdagen ta sitt ansvar och upphäva lagen. Det finns inget annat alternativ. Det går inte att fortsätta blunda för en situation där kommuner går på knäna till följd av dåliga och ogenomtänkta beslut på riksplanet.

Christian Sonesson (M)

kommunstyrelsens ordförande

Staffanstorps kommun

Carina Wutzler (M)

Vellinge kommun

Pia Almström (M)

Kävlinge kommun

Källa - 2017-12-01 14:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+