Så gör Gamla Moderaterna comeback

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Så gör Gamla Moderaterna comeback - Lägre skatter, längre fängelsestraff och starkare försvar. Gamla moderata principer väcks till liv när M-ledningen städar undan nymoderat politik på stämman i Örebro.

Lag och ordning har traditionellt varit ett politikområde som Moderaterna har dominerat. Nu vill partiet återta de frågorna med förslag om fler poliser och hårdare straff, bland annat genom att ta bort så kallad mängdrabatt och ungdomsrabatt.

Det skulle enligt Moderaterna medföra att "fängelsevistelsen kan öka med runt 60-70 procent jämfört med dagens system".

Dessutom presenterar M-ledningen flera juridiskt kontroversiella åtgärder - som zonförbud, anonyma vittnen och kameraövervakning utan tillståndsplikt.

M-ledningen konstaterar att det skett kraftiga neddragningar av det svenska försvaret de senaste decennierna och erkänner att partiet varit medskyldigt till utvecklingen: "Även Moderaterna bär ett ansvar för detta. "

Den försvarsmakt som Reinfeldt kallade "ett särintresse" ska nu uppvärderas.

"För att möta ett oroligt omvärldsläge behöver Sveriges försvarsförmåga stärkas och det kommer kräva ökade försvarsutgifter", skriver partistyrelsen.

Målet är att försvarsanslagen ska fördubblas - till två procent av BNP.

"Staten ska vara liten, men där staten finns ska den vara stark", sa Ulf Kristersson när har presenterades som ny partiledare.

Till arbetsstämman i Örebro föreslår M-ledningen en rad åtgärder för att krympa den offentliga sektorn och begränsa de statliga åtagandena till välfärdens kärnverksamheter.

"Statliga bolag som inte fyller en viktig samhällsfunktion eller är av stort kulturellt värde och som agerar på en fungerande marknad bör avyttras", skriver partistyrelsen i sin proposition.

Skattesänkningar är en gammal moderat paradgren som får nytt liv på M-stämman. "Att sänka marginalskatterna är en central prioritering när det finns statsfinansiellt utrymme", slår partistyrelsen fast.

Det handlar i första hand om att utöka jobbskatteavdraget, höja brytpunkten för statlig inkomstskatt och att sänka eller avskaffa den så kallade värnskatten för höginkomsttagare - vilket var förbjudet område under Reinfeldt och Borg.

"Moderaterna var emot värnskatten när den infördes och är fortsatt kritiska till den", skriver M-ledningen.

Arbetslinjen var visserligen en central del av Nya Moderaterna - men dagens M-ledning tar politiken flera steg längre. Bland förslagen som lanseras till stämman finns bidragstak och ett kvalificeringssystem för att få rätt till olika ekonomiska ersättningar.

Samtidigt ska kraven på dem som lever på olika former av bidrag skärpas. Exempelvis ska socialtjänsten börja göra oanmälda och regelbundna hembesök hos försörjningsstödsmottagare.

Även a-kassan, sjukförsäkringen och föräldrapenningen vill M-ledningen strama åt.

Ulf Kristersson är fast besluten att visa väljarna att den liberala flyktingpolitiken under Fredrik Reinfeldt var ett misstag. Till M-stämman föreslår partiledningen att de tillfälligt skärpta asylreglerna ska göras permanenta - och bli ännu tuffare.

Polisen ska ges ökade befogenheter att kontrollera och sätta papperslösa i förvar, samtidigt som kommuner förbjuds att ge annat än tillfällig hjälp till personer som vistas i landet utan tillstånd.

M vill också göra det svårare att bli svensk medborgare - och ge staten möjligt att återkalla medborgarskap.

Källa - 2017-10-11 19:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+