Snabbspår för asylsökande Historiskt korta väntetider

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Snabbspår för asylsökande Historiskt korta väntetider - Handläggningstid på maximalt 30 dagar från det att en asylsökande satt sin fot i Sverige. Det är målet med Migrationsverkets nya pilotprojekt för att få ned väntetiderna.

- Vi ska gå från historiskt långa väntetider till historiskt korta, säger Mikael Ribbenvik, generaldirektör för Migrationsverket.

Migrationsverket har varit under stor press sedan den så kallade flyktingkrisen 2014-2015. Trots att antalet anställda nästan fördubblades och budgeten växte med tiotals miljarder kronor blev väntetiderna långa och verket fick kritik från flera håll.

Migrationsverket är dessutom den myndighet som har lägst förtroende bland svenska folket, som SvD kunde berätta om nyligen.

- Det är felaktigt att säga att vi har långa handläggningstider, utan det är kön fram till handläggningen som tagit tid. Men det kom ju så många människor på kort tid att det blev kö, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik om kritiken.

I reda siffror ser historien ut så här: under flyktingkrisen 2014-2015 kom cirka 250 000 flyktingar till Sverige innan id-kontrollerna infördes i Danmark 4 januari 2016.

- I dag har vi betat av 97 procent av de ärendena. De kvarvarande procenten är de komplicerade ärendena som tyvärr kan ta lite tid till och därmed drar upp handläggningsstatistiken, säger Mikael Ribbenvik.

Även om inflödet hejdades med id-kontrollerna så kan flyktingar fortfarande ta sig in i Sverige och då främst via flyg. I dag finns det för Migrationsverket mera hanterbara antalet 24 000 sökande i kön.

- Nu ser vi ljuset i tunneln och kan satsa framåt för första gången på länge, säger Mikael Ribbenvik.

Prognosen är nu sammanlagt 23 000 sökande under 2018.

Några av de som anländer i höst, oklart exakt hur många, kommer att bli föremål för Migrationsverkets nya satsning, en sorts snabbspår, som kallas "Asyl 360". Målsättningen är att minst hälften av de flyktingar som kommer in i pilotprojekt ska få ett beslut inom 30 dagar. De övriga kan få en väntetid på 3-4 månader.

Pilotprojektet ska starta 15 september på en av verkets anläggningar i Göteborg.

- Vi ska ta ett helhetsgrepp. De sökande ska inte bo på ett ställe och utredas på ett annat. I stället ska de stanna kvar och bo på den anläggning dit de kommer.

Med flera nya rutiner räknar Migrationsverket med att spara in tid.

- Arbetet med identifiering ska sättas igång direkt vid ankomsten och det ska hållas en kort inledande intervju för att vi ska kunna sortera de sökande. En handläggare ska sedan läsa in sig på ärendet och göra djupintervju. I nära anslutning till detta, inom två veckor, ska det komma ett beslut om den sökande ska få stanna eller åka hem.

Två veckors utredningstid låter kort, hur rättssäkert är det?

- Det är minst två beslutsfattare i varje ärende, om det är ett ärende som gäller hbtq-personer eller konvertiter så är de tre, varav en är expertbeslutsfattare. I en vanlig domstol kan man fatta en dom tre veckor efter förhandlingen, så två veckor är inte en kort tid.

Men i en vanlig domstol har ju förhandlingen förberetts med en förundersökning som pågått i månader, kanske i år, så då har man ju ett annat underlag för en dom?

- Vi gör omfattande kvalitetsgranskningar internt och det är en del av rättsäkerhetsarbetet. Hittar vi brister så åtgärdar vi dem. Granskningarna publiceras på hemsidan men ofta används de sedan mot oss och kallas för avslöjanden.

- Dessutom överklagas alla våra avslagsbeslut till migrationsdomstolen och i 95 procent av fallen så fastställer den vårt beslut och där har du rättssäkerheten. Och det är många som vrålar, verkligen vrålar, ut "rättsosäkerhet", men de har ju aldrig någon undersökning att stödja sig på. Ofta bottnar detta i deras hållning i migrationsfrågan.

Varför inledde ni inte liknande projekt tidigare, när köerna var som längst?

- Det hade inte haft någon större effekt. Vi kunde ha 2 000 sökande per dygn, vi hade inte resurser för att ta hand om alla på detta sätt.

Facket ST är positivt till pilotprojektet.

- Vi har bara fått information om projektet och har inte förhandlat det ännu men vi tror det kan bli något riktigt bra. Flera av projektidéerna, som till exempel att vi ska arbeta i team, förde vi fram för tre år sedan. Om väntetiderna kortas är det bra för både skattebetalare och den sökande, säger Alena Barzngi, vice ordförande för avdelningen ST inom Migrationsverket.

• Tusentals JO-anmälningar har gjorts av Migrationsverkets handläggningstider.

• För ärenden som kom in 2015 och som fått beslut var genomsnittstiden 406 dagar.

• För 2016 var motsvarande siffra 233 dagar.

• Av ärenden under 2017 hade 64 procent en genomsnittlig handläggningstid på 90 dagar. Återstående ärenden kommer att få en längre handläggningstid.

Källa: Migrationsverkets hemsida

Källa - 2018-07-01 11:27

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+