Storbesök från USA ger stöd åt minoritetskamp

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Storbesök från USA ger stöd åt minoritetskamp - Den ideella organisationen ADFA fick storbesök i Stockholm: Knox Thames, USA:s specielle rådgivare gällande förtryck av etniska minoriteter i Mellanöstern.

- Vi pratade om folkmordet som pågår och gav detaljerad information om cynisk flyktingsmuggling, berättar Nuri Kino, organisationens grundare.

Det var i juli 2014 som den svenska journalisten Nuri Kino var med och drog i gång människorättsorganisationen ADFA (A demand for action). Sedan dess har organisationens arbete för minoriteter i Mellanöstern rönt stort erkännande världen över med flera besök i Washington.

Den här gången kom USA:s utrikesdepartements specielle rådgivare Knox Thames själv på besök till Stockholm.

- Trots att EU-domstolen fastslagit att det pågår ett folkmord i Irak och Syrien fortsätter asylsökande att utvisas från Sverige. Det handlar främst om assyrier, syrianer, kaldéer, yazidier och mandéer. Vi känner till tusen personer som gömmer sig så att myndigheterna inte kan verkställa utvisningar. Varför lyssnar inte Sverige? säger Nuri Kino till SvD.

ADFA (@DemandForAction) representatives met with U. S. Special Advisor for religious freedom for the @StateDept,… https://t. co/jxszZ3sy3f

USAID - USA:s myndighet för internationell utveckling - har tillsammans med FN:s utvecklingsprogram UNDP bestämt att öka insatserna riktade mot förföljelsen och utrensningen av etniska minoriteter i Irak.

55 miljoner dollar är avsatta för att människor ska kunna återvända och bygga upp raserade hus som befriats från IS i Ninawa-provinsen, ett landområde i nordvästra Irak som som gränsar mot Syrien i väst och Turkiet i norr med en befolkning på cirka tre miljoner människor. Den administrativa huvudorten är Mosul.

- Vi var rädda för att det inte skulle bli så mycket i bidrag sedan Donald Trump tagit över efter Barack Obama. Men det här ser bra ut. Vi lovade bland annat Knox Thomas att upprätta en lista på förstörda kyrkor i Irak och en sammanställning av personer som dödats i samband med kyrkobombningar under pågående mässa, berättar Nuri Kino.

Flyktingsituationen upptog stor del av mötet i Stockholm:

- Många familjer har utsetts till kvotflyktingar och splittrats genom att flygas till olika länder som Kanada, Australien och Tyskland. Medan andra är kvar i till exempel Libanon. Hur ska de kunna återvända och känna trygghet. Vem ska hjälpa till att bygga upp deras hem? Vi lämnade även detaljerad information om hur cynisk flyktingsmugglingen har blivit, berättar Nuri Kino.

En annan svårighet för internflyktingar i Irak är att de tvingas betala för sitt uppehållstillstånd, ett slags "visum".

- Det är förstås helt orimligt att irakiska medborgare som är kristna eller yazidier ska behöva betala för sin vistelse i till exempel staden Erbil. Knox Thomas betonade ambitionen att skapa rättssäkerhet och att rättvisa ska råda, säger Nuri Kino, som själv kom till Sverige som åttaåring från trakten kring Midyat i sydöstra Turkiet, varifrån majoriteten av syrianer/assyrier i Södertälje härstammar ifrån.

Han säger att finbesöket från USA ger inspiration till fortsatta ansträngningar, men tillägger också:

- Den stora kraften får jag av eldsjälars vilja, säger Nuri Kino.

Källa - 2018-01-10 21:00

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+