Svenskt medborgarskap stoppar återförening med mamma

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Svenskt medborgarskap stoppar återförening med mamma - Ahmad El-Kadis 13-årige son fick svenskt medborgarskap i slutet av 2016. Han lever numera tillsammans med sin pappa och två vuxna systrar i Malmö - tidigare levde de som statslösa palestinier i Libanon. Sonen har skyddsstatus. Det är omöjligt för honom att återvända till Libanon eftersom det skulle utgöra en fara för hans liv. Att återförenas med sin mamma i Sverige är därför hans enda chans att återse henne.

- Ens mamma är allting i livet. Han behöver verkligen henne, säger Ahmad El-Kadi.

De har ansökt om familjeåterförening med mamman och de två syskon som inte kunde fly tillsammans med dem. Men det säger såväl Migrationsverket som Migrationsdomstolen nej till. Sveriges Radio Ekot rapporterade på fredagen att Migrationsverket i liknande fall har hänvisat till en paragraf i utlänningslagen från 1997. I den står det att barnet ska vara utländskt och ogift för att ha rätt att få hit sina föräldrar.

- Det finns en nästintill absolut rätt för ett utländskt barn som har fått skyddsstatus i Sverige att återförenas med sin familj. Men i början av 2017 kom en dom från Migrationsöverdomstolen som sade att lagen säger att den här rätten ges till ett utländskt barn. Och har man då fått svenskt medborgarskap är den paragrafen inte tillämplig, säger juristen Amanda Johnson som driver familjens begäran om familjeåterförening.

Anledningen till att Ahmad El-Kadis son inte kan återförenas med sin mamma är alltså att han är svensk medborgare - som statslös är det möjligt att få medborgarskap efter bara två år - och det innebär att han inte kan vara anknytningsperson i Sverige.

Ingela Fridström, vice ordförande på kammarrätten i Stockholm, Migrationsöverdomstolen, var med och fattade beslutet i den vägledande dom som Amanda Johnson syftar på.

- Vi såg inget utrymme för en annan tolkning när det gäller just den bestämmelsen, sade hon till Ekot på fredagen.

- Lagtexten står i strid med folkrätt och EU-rätt, sade Karin Gyllenring, advokat specialiserad inom asyl- och migrationsrätt, till Ekot.

Det finns däremot ytterligare skäl som skulle kunna tala för Malmöfamiljens begäran att återförenas med mamman, menar Amanda Johnson. Det går att argumentera för att det finns ett så kallat "särskilt beroendeförhållande" mellan pojken och hans mamma. Men inte heller det skälet godkänner Migrationsverket. De säger att deras förhållande bröts när föräldrarna lät sonen fly landet.

Migrationsdomstolen gör samma bedömning. Beslutet att låta sonen fly talar emot att de "svårligen kan leva utan varandra". Ahmad El-Kadi förstår inte deras resonemang. Hela familjen hade helt enkelt inte råd att fly samtidigt.

Amanda Johnson tycker att Migrationsdomstolen har gjort "en helt felaktig bedömning" och delar Karin Gyllenrings uppfattning: i Europakonventionens åttonde artikel står det att alla har rätt till familjeliv. Nu ska familjen ansöka om prövningstillstånd hos Migrationsöverdomstolen. För att deras fall ska tas upp måste det anses kunna vara prejudicerande, alltså fungera som ett exempel för framtida fall.

- Eftersom han inte kan återförenas med sin mamma i Libanon, är det ett brott mot Europakonventionen att inte låta dem återförenas här i Sverige, säger Amanda Johnson.

Källa - 2017-08-06 21:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+