Symfonimusiker i exil ger den syriska kulturen ett lyft

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Symfonimusiker i exil ger den syriska kulturen ett lyft - Raed Jazbeh turnerade för tre år sedan i Europa som en del av Arabic Youth Orchestra när vänner i Berlin övertygade honom om att det var alltför riskabelt att återvända till Syrien. Han slog sig ner Bremen, där han snart fick idén att samla syriska exilmusiker.

Det är en helt annan typ av orkester än ungdomsorkestern.

- Inte enbart för ungdoms­inriktningen, utan i första hand för att repertoaren är annorlunda. Med Arabic Youth Orchestra spelade vi västerländska klassiker: Dvorák, Beethoven, Mendelssohn och så vidare. Vi framför syrisk symfonisk musik, fylld av orientaliska inslag i både harmoniken och i tempi.

Lika viktiga är de yttre omständigheterna. Exil­orkesterns karaktär och ärende kommer av att den består just av exilmusiker: människor som är bofasta i Europa och inte vet när och om de kan återvända. Det har därför blivit viktigare att ta fasta på just det syriska och den unika erfarenheten. Detta fokus uppmuntrades också av arrangörerna när orkestern i våras spelade i Berlin. Ut med Mendelssohn, till förmån för en mer renodlad men ändå rik repertoar.

- Detta är inte enbart musik att lyssna till, utan den handlar också om berättelser och idéer som dväljs i musiken. Syrier som bevistar konserterna kommer att känna igen en del musik och förstå betydelsen av vad vi framför; det blir som en hjärtats resa till Syrien, trots att vi spelar i Berlin och Malmö.

I orkestern finns en del orientaliska instrument, som är främmande för västerländska symfoniorkestrar. Inte minst slagverk, påpekar Raed Jazbeh. Men han är lika noga med att understryka det universella.

- Musik är verkligen ett internationellt språk, som alla kan förstå, så vi kan bygga en bro mellan den syriska kulturen och resten av världen. Vårt budskap är att Syrien inte bara är en plats för krig och konflikter, utan en plats för konst och kultur och musik.

För självkänslan är detta viktigt: mer än hälften av dessa musiker har flytt från krig och våld, vilket präglar deras självuppfattning. Men de är inte bara flyktingar, de är också kulturarbetare med något att förmedla: ett arv, men också en levande kultur.

- Vi spelar musik av samtida syriska kompositörer. Ett par av dem är med vid konserten, som solister. Svenskar som inte är så bekanta med musiken från vår region kommer att uppleva det unika. För mig är det viktigt att kunna vidga förståelsen för vad som ryms inom det symfoniska, likaså att stötta dessa kompositörer, se till att deras verk spelas.

Orkestern är en blandning av krigsflyktingar och människor som bott länge i Europa och är etablerade här som professionella musiker. Vid premiären i Bremen för ett år sedan bestod Syrian Expat Orchestra av trettio musiker. Sedan dess har gruppen både vuxit och vuxit samman; till Malmö kommer drygt sextio. Men egentligen är de fler.

- Vi fick nyligen tretton nya medlemmar, men eftersom de saknar giltiga pass måste de stanna hemma.

Andra är till vardags verksamma i USA, vilket tär på ekonomin. Likt andra orkestrar är denna dyr att hålla igång.

- Vi är beroende av finansiärer. Resor och uppehälle kostar. I Malmö har kommunen gått in och sponsrat konserten.

Musikerna som anställts av etablerade europeiska orkestrar med egna konserthus är här för att stanna. Andra kanske helst vill återvända, men ingen vill leva som i kappsäck. Det är här de måste skaffa sig ett hem, en bas.

- Situationen i Syrien blir värre för varje dag, säger Raed Jazbeh som själv kommer från Aleppo. Vi måste fråga oss själva: när är det säkert att återvända? Vi kan bara gissa. Tills vidare måste vi se till att att skaffa oss ett liv här.

Exilorkester som bildades i Bremen av Raed Jazbeh och gav sin första konsert förra hösten.

Spelar på Malmö Live på måndag. Uteslutande symfonisk musik av syriska tonkonstnärer: Nuri el Ruheibany, Shafi Badreddin, Suad Bushnaq, Maias Alyamani, Kinan Azmeh m fl.

Bland solisterna finns kompositörerna Alyamani (violin) och Azmeh (klarinett), liksom Maher Mahmoud (oud).

Källa - 2016-09-09 14:00

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+