Team Ebba mot gamla KD gör upp om nyckelfrågan

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Team Ebba mot gamla KD gör upp om nyckelfrågan - Stramare flyktingpolitik blir den stora stridsfrågan på Kristdemokraternas riksting. Partiets nästa steg är att skärpa de liberala reglerna för arbetskraftsinvandring som alliansregeringen införde. Och KD är inte ensamma om att svänga.

De svenska reglerna för arbetskraftsinvandring, som hör till världens mest liberala, blir nästa steg i Kristdemokraternas åtstramning av invandringspolitiken.

- Vi pratar om det i partiet just nu, säger Kristdemokraternas migrationspolitiske talesperson Hans Eklind till SvD.

Men först ska Eklind och partiledningen lotsa helt andra skärpningar av migrationspolitiken förbi KD:s riksting i helgen, och det kan bli ett rejält ideologiskt slagsmål.

Så här säger Magnus Jacobsson, som är riksdagsledamot från Uddevalla:

- Om man vill få ner antalet som söker sig hit, så måste man väl inte börja med med barnfamiljerna.

Det är alltså den egna partiledningen som börjar med barnfamiljerna, och ordet "barnfamilj" träffar hjärtat i den kristdemokratiska ideologin.

Magnus Jacobsson är en av 40 kristdemokrater som har skrivit under en motion, som på tvärs med KD-ledningens vilja föreslår att permanenta uppehållstillstånd - i stället för tillfälliga - ska vara det normala för dem som får stanna i Sverige.

Rikstinget blir därmed ännu en rond där det nya KD - "Team Ebba" kanske - får brottas med uppfattningar som var dominerande i de gamla Kristdemokraterna, som brukade höra till de mest flyktingvänliga partierna.

En majoritet i partistyrelsen vill skärpa dagens regelverk på flera punkter. Bland annat föreslår man skärpta försörjningskrav vid familjeåterförening, vilket skulle innebära att ensamkommande barn under 18 år måste kunna försörja sina föräldrar, om de vill få återförenas i Sverige.

"Det är för oss främmande att Kristdemokraterna skulle företräda en politik som medvetet skiljer små barn från sina föräldrar", skriver Magnus Jacobsson i en debattartikel i DN tillsammans med flera kända KD-namn som förra partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson och Lars Adaktusson.

Men partiets migrationspolitiska talesperson Hans Eklind menar att kritikerna drar fel slutsatser. Det är i stället dagens system som leder till familjesplittring, genom att minderåriga skickas i förväg till Europa med människosmugglare för att ta sig till Sverige och ordna med inresetillstånd åt anhöriga.

KD-ledningen styr också mot ett specifikt mål för minskad invandring. Ebba Busch Thor lanserade i somras målet att Sveriges mottagande av asylsökande ska ner till nordisk genomsnittsnivå, vilket kräver att dagens söktryck minskar med 70 procent.

Utspelet gjordes efter att KD snabbt hade förlorat massor av nytillkomna sympatisörer. När partiet sökte förklaringar hittades två huvudmisstänkta: uppmärksamheten kring abortfrågan i EU-valrörelsen, och kritiken mot att partiet i juni röstade med regeringen för en något mer generös migrationspolitik.

Men KD:s mål om minskad invandring kommer att kräva ytterligare åtgärder. Hans Eklind sitter i den migrationspolitiska kommittén för Kristdemokraterna, och där försöker han nu lyfta in frågan om arbetskraftsinvandring.

- Ett rättesnöre för mig som kristdemokrat, det är ju att se till att trycket på Sverige minskar, och då räcker det inte med det som direktiven anger, säger Eklind.

Sveriges generösa regelverk för arbetskraftsinvandring infördes av regeringen Reinfeldt, i samarbete med Miljöpartiet. Behovsprövningen mot arbetsmarknaden avskaffades och det är numera företagen själva som avgör om personal behöver rekryteras från utlandet.

Systemet har beskrivits som "det mest öppna i OECD", som är västvärldens ekonomiska samarbetsorganisation.

Den liberala reformen genomfördes i en annan tid. Men medan flyktingpolitiken skärptes kraftigt i samband med den stora flyktingvågen 2015, har det liberala regelverket för arbetskraftsinvandring i huvudsak bestått.

Socialdemokraterna är djupt kritiska till systemet, och justitieminister Morgan Johansson aviserade i veckan att han vill låta en utredning hitta lösningar på problemen - trots att det står i januariavtalet att dagens system "ska värnas".

Men kritiken sprider sig också i de gamla allianspartierna, och den riktas inte bara mot missbruket. Inom Moderaterna har MUF och Skånedistriktet ifrågasatt att lågkvalificerad arbetskraft får komma till Sverige, och ta hit anhöriga utan försörjningskrav.

Fredrik Malm sitter i den migrationspolitiska kommittén för Liberalerna, och han tycker att man mycket väl kan diskutera att införa skilda regler för hög- och lågkvalificerad arbetskraft.

- Det kan finnas skäl att strama åt regelverket på vissa punkter, för att skapa ett långsiktigt förtroende för arbetskraftsinvandringen, säger Malm.

Både Fredrik Malm och Hans Eklind vill också sätta stopp för "spårbyten", alltså att den som har fått avslag på sin asylansökan stannar kvar i Sverige och skaffar ett jobb.

Hans Eklind understryker att KD:s planer för att reformera arbetskraftsinvandringen inte bara handlar om åtgärder för att komma åt fusk och missbruk.

- Nej, det är större än så.

Och när det gäller arbetskraftsinvandringen verkar partiledningen faktiskt vara överens med dem som tänker opponera sig på rikstinget, mot ledningens förslag om uppehållstillstånd och anhöriginvandring.

En av KD-ledningens kritiker är riksdagsledamoten Michael Anefur, som skriver så här på Facebook: "En uppstramning av arbetskraftinvandring är både i sak och volymmässigt betydligt effektivare än att inte tillåta familjeåterförening".

Kristdemokraternas riksting är partiets högsta beslutande organ. Det samlas nu i Umeå för första gången efter förra höstens succéval, som följdes av ännu större framgångar i opinionsmätningarna.

Under senvåren och sommaren förlorade partiet många av sina nytillkomna sympatisörer, och i SvD/Sifos senaste väljarbarometer i oktober fick KD 6,7 procent.

Stämman ska bland annat ta ställning till partiledningens nya förslag om landsbygdspolitik, och om migration och integration. Där föreslår partistyrelsen bland annat att det ska införas språkkrav, för den som vill få permanent uppehållstillstånd i Sverige.

2008 infördes ett nytt regelverk. Tidigare beviljades arbetstillstånd främst om det fanns brist på arbetskraft i Sverige, vilket prövades av Arbetsförmedlingen.

För att få arbetstillstånd ska man erbjudas en lön som är i nivå med svenska kollektivavtal. Lönen ska vara minst 13 000 kronor i månaden före skatt.

Den som får ett arbetstillstånd har rätt att utan försörjningskrav ta hit familjemedlemmar, som maka, make, sambo, registrerad partner och ogifta barn under 21 år.

Källa - 2019-11-08 08:23

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+