Tobias Lindberg EU vinner. Även om britterna röstar nej.

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Tobias Lindberg EU vinner. Även om britterna röstar nej. - Mönstret går igen. Och igen. Trots att britternas folkomröstning om EU inte står på den formella agendan går det inte att undvika ämnet.

"I marginalen talar vi om det hela tiden. Väldigt mycket av det vi pratar om här har ju en bäring på den frågan också", sade utrikesminister Margot Wallström (S) till TT inför EU:s utrikesministermöte i Luxemburg på måndagen.

Det märktes även när en hög tjänsteman inom EU-kommissionen höll ett anförande för svenska journalister i Bryssel i onsdags. Hon höll sig i det längsta till knastertorr redovisning av det ekonomiska läget i Spanien och Portugal. Men så stannade hon upp - halvvägs ut genom dörren - och vände sig till åhörarna med några sista ord. Gesterna blev större, tonen mer engagerad:

"Om det blir brexit, så kommer marknaderna att bli väldigt oroliga. Men det kommer att vara tillfälligt. "

Det var förstås snarare en förhoppning än ett faktum. Hur djupt aktörerna inom EU än blickar i kristallkulan, så kan de inte vara säkra på vad som väntar om britterna röstar nej på torsdag.

"Vi vet inte exakt vilka effekter och vilka krafter det kan trigga i Europa", betonade statsminister Stefan Löfven (S) efter sitt tal på LO:s kongress på måndagen.

Samtidigt rusade börskurserna till följd av stärkt hopp om att britterna ska välja att stanna kvar i EU, trots allt. Men det säger mer om börspsykologin än det gör om opinionsläget. Det mesta talar fortfarande för att omröstningen blir hisnande jämn.

"Varje familj vet att en skilsmässa är traumatisk för alla", påpekar EU-ordföranden Donald Tusk i en intervju med Reuters.

Men unionens framtid blir inte enkel ens om britterna röstar ja. Då väntar en svår process för att lappa ihop relationen. Det blir till exempel förhandlingar om de särskilda villkor och undantag som den brittiske premiärministern David Cameron har förhandlat sig till. De berör även övriga EU-länder och kommer att geupphov till starkt missnöje på sina håll.

Likväl räknar väl EU:s strateger nutimmarna till den brittiska omröstningen. Ovissheten har förlamat vitala delar av deras arbete på senare tid. I slutet av veckan finns åtminstone ett resultat att förhålla sig till. Det ger nödvändig grund för att ta sig an unionens framtid - för att inte tala om dess nutid med fortgående flyktingkris och stagnerad ekonomi.

Visst diskuteras risken för brexit vid sidan av dagordningen. Men det är tydligt att den ändå tar tid och kraft från ämnena på agendan. På så vis vinner EU på att omröstningen hålls - oavsett hur britterna röstar.

Källa - 2016-06-20 18:38

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+