Trump i Israel efter historisk flight Ser chans till fred

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Trump i Israel efter historisk flight Ser chans till fred - Kan den oförutsägbare Donald Trump på något oväntat vis få liv i fredsprocessen i Mellanösternkonflikten?

En antydan till svar kanske kommer nu när USA:s president besöker israeliska och palestinska toppledare.

Efter sitt uppmärksammade tal i Riyad om kampen mot den islamistiska terrorismen inleder Trump på måndagen sitt besök i Israel.

Dit reser ingen amerikansk president utan att ha pluggat in kärnfrågorna i den till synes olösliga Mellanösternkonflikten: Säkerhet, gränser, bosättningar, flyktingar och Jerusalems status.

Trump ska ha möten med president Reuven Rivlin och premiärminister Benjamin Netanyahu.

En belastning för Trump är hans tal om att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, vilket vore oerhört provocerande för en rad länder i regionen.

- Det förefaller som att han har svängt i den frågan. Enligt uppgifter i israelisk press de senaste dagarna tyder allt på att det inte blir en ambassadflytt, säger Anders Persson, statsvetare och Mellanösternforskare vid Lunds universitet, till TT.

- Men man vet inte med Trump, allting kan hända.

SvD Världen - omvärldens viktigaste händelser direkt i din mejlkorg

På tisdag träffar amerikanen palestiniernas president Mahmud Abbas i Betlehem.

- Det är mycket möjligt att han kan få i gång fredsförhandlingarna igen, säger Anders Persson som tror att Trump håller på att "koka ihop" en regional fredsstrategi.

- Trump är annorlunda. Jag vill jämföra honom med Ronald Reagan. Trump utstrålar gränslös optimism, har ett utanför boxen-tänkande i en kombination av lite galenskap. Det hade Reagan också och de egenskaperna hjälpte honom att besegra Sovjetunionen och få slut på det kalla kriget.

- Trump ses i Mellanöstern som en ledare med mycket stark personlighet och handlingskraft, trots allt som strular för honom på hemmaplan i USA.

20 maj: Donald Trump och hans hustru Melania anlände till Saudiarabien där kung Salman tog emot. Ett militärt samarbetsavtal undertecknades värt runt 110 miljarder dollar (drygt 960 miljarder kronor).
21 maj: Förutom Trumps linjetal hölls bland annat bilaterala möten plus ett större gemensamt möte med ledare från länderna runt Persiska viken.
22 maj: Trumps besök i Israel inleds. Det blir möten i Jerusalem med Israels president Reuven Rivlin och premiärminister Benjamin Netanyahu. Kransnedläggning vid Yad Vashem, ett minnescenter för Förintelsen. På kvällen äter paren Trump och Netanyahu middag tillsammans.
23 maj: Trump möter palestiniernas president Mahmud Abbas i Betlehem. Senare besöker han Heliga gravens kyrka (även kallad Uppståndelsekyrkan) samt Västra muren (även känd som Klagomuren) i Jerusalem.
24 maj: Presidenten möter påve Franciskus samt andra högt uppsatta i Vatikanen. Senare träffar han Italiens president Sergio Mattarella i Rom.
25 maj: Möten med Belgiens kung Philippe och landets premiärminister Charles Michel samt andra stats- och regeringschefer som är i Bryssel för försvarsalliansen Natos toppmöte. Besök vid EU:s högkvarter, arbetslunch med Frankrikes nye president Emmanuel Macron. På eftermiddagen talar Donald Trump vid Nato-toppmötet, på kvällen är det middag med deltagarna.
26 maj: G7-möte på den italienska ön Sicilien. Möten med flera ledare, bland dem Italiens premiärminister Paolo Gentiloni. På kvällen konsert med La Scalas filharmoniska orkester.
27 maj: Trump talar till amerikanska försvarsanställda och deras familjer om resan innan han återvänder till Washington DC.
Källa: ABC News och Vita huset

Källa - 2017-05-22 04:55

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+