UNHCR Rekordmånga flyr över 65 miljoner på flykt

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

UNHCR Rekordmånga flyr över 65 miljoner på flykt - Flyktingströmmen i världen accelererar som aldrig förr och är nu uppe i rekordhöga 65,3 miljoner. Varje gång du andas flyr två människor från sitt hem, konstaterar UNHCR i sin årliga rapport.

- Men Europa måste få ordning på sitt agerande och bättre dela flyktingbördan, säger flyktingkommissarie Filippo Grandi till SvD.

GENÈVE "Jag har tyvärr inga goda nyheter" inledde FN:s flyktingkommissarie mötet med en grupp journalister häromdagen. Det kan klassas som en underdrift. När årets flyktingrapport offentliggörs på måndagen är det chockartade siffror som presenteras.

Nu är 65,3 miljoner människor på flykt. Det är tio procent fler än året innan, och första gången 60-miljoners-gränsen passeras.

- Varje minut flyr 24 människor. En omskakande siffra. Drygt hälften är barn, i många fall ensamkommande. Vi försöker förstå den snabba ökningen av just ensamkommande, säger Filippo Grandi.

Den hisnande flyktingsiffran betyder att en av 113 människor i världen är på flykt - en situation som saknar motstycke i modern flyktinghistoria. Drygt 65 miljoner är också fler än hela befolkningen i exempelvis Storbritannien, Frankrike eller Italien.

Enligt rapporten ligger flera skäl bakom den snabba stegringen senaste fem åren. Komplicerade konflikter drar ut på tiden. Somalia och Afghanistan är exempelvis inne på tredje och fjärde årtiondet. Dramatiska nya konflikter har blossat upp, med Syrien, Sydsudan, Jemen, Burundi, Ukraina och Centralafrikanska republiken som tragiska exempel. Och lösningar på flyktingkriser har minskat sedan kalla kriget.

Dessutom har risker under flykten ökat. Många båtflyktingar drunknar, andra hindras av att länder reser murar och främlingsfientligheten ökar. Sedan 2014 har 10000 flyktingar drunknat i Medelhavet, under 2015 drunknade 3700 människor och hittills i år har över 2800 människor mist sina liv på havet, konstaterar Grandi dystert.

Denna dramatik har gjort att Europa stått i flyktingkrisens strålkastarljus under senaste året. Men det är smått missvisande, menar UNHCR. Majoriteten av världens flyktingar - 86 procent - är nämligen i världens låg- och mellaninkomstländer och nära konflikterna.

Fast industriländerna har nu rekordmånga asylansökningar. För tillfället ligger 3,2 miljoner asylansökningar på i-ländernas bord. Tyskland har högsta högen med Sverige hack i häl. Grandi säger att det sänder ett smärtsamt budskap till rikare länder.

- Budskapet från flyktingar över Medelhavet till Europas stränder är "om ni inte löser problemen, kommer problemen till er". Det har tagit lång tid för rika länder att inse detta.

Men de flyende möter allt kärvare motstånd i industriländerna, menar Grandi.

- De möter ökad främlingsfientlighet och juridiska hinder i rika länder som varit bastioner av asylrätt för flyktingar. Därmed sprider länderna negativa exempel över världen. Bästa lösningen är inte att stänga gränserna, vare sig moraliskt eller praktiskt. Man kan inte stänga ute människor, de hittar bara andra vägar.

Grandi är medveten om att EU-planen att omlokalisera 160000 flyktingar i Grekland och Italien till andra EU-länder för att dela bördan, blivit ett fiasko. Bara 2207 personer, eller drygt 1 procent, har hittills flyttats. Samtidigt väntas tusentals nya båtflyktingar till Italien under sommaren. Vad är lösningen, finns en plan B?

- Det finns ingen plan B. Europa kommer att fortsätta få människor som söker asyl. Därför måste EU få ordning på sitt agerande. Alla måste vara med och dela på flyktingbördan, säger Grandi till SvD och tillägger:

- Flyktingströmmen från Turkiet till Grekland har visserligen stoppats efter avtalet mellan EU och Turkiet. Men det betyder inte att flykten har upphört. Människor fortsätter att behöva hjälp och skydd.

Du nämner juridiska hinder som sprider negativa exempel. Anser du att gränskontroller som de svenska är sådana hinder?

- Visst kan man ha gränskontroller, man måste veta vilka de asylsökande är. Men vi anser att gränskontroller ska finnas vid EUs yttre gränser, inte de inre. Då går man tillbaka till en pre-Schengen-situation vilket är illavarslande för asylprinciperna samt för europeiska ekonomin och politiska unionen i sin helhet, säger Filippo Grandi.

Den globala flyktingssiffran på 65,3 miljoner innehåller flera grupper av flyende:

Syrien är världens värsta flyktingkris med 4,9 miljoner människor på flykt och 6,6 miljoner internflyktingar. Afghanistan kommer på andra plats med 2,7 miljoner och Somalia på tredje plats med 1,1 miljoner flyktingar. Colombia har flest internflyktingar i världen med 6,9 miljoner.

Turkiet tar emot flest flyktingar i världen med 2,5 miljoner i landet. Libanon tar emot flest flyktingar i förhållande till landets befolkning (183 flyktingar per 1000 invånare) och Demokratiska republiken Kongo har flest i relation till landets ekonomi. Sverige har flest asylansökningar per invånare i EU.

Källa - 2016-06-20 06:20

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+