Wallström Sverige kan utöka stödet till Frankrike

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Wallström Sverige kan utöka stödet till Frankrike - Efter attentatet i Nice kan Sverige tänka sig att ytterligare bistå Frankrike militärt, meddelade utrikesminister Margot Wallström (S) efter dagens möte med EU:s utrikesministrar.

- Vi stöder redan Frankrike i Mali och Centralafrikanska republiken och är beredda att fortsätta hjälpa till, säger Margot Wallström till SvD.

Efter terrorattentatet i Paris i november 2015 bad Frankrike om stöd från övriga EU-länder genom att åberopa artikel 42. 7 i Lissabonfördraget, som handlar om att EU-länderna måste hjälpa varandra vid ett väpnat angrepp. Det stödet fick man av Sverige i form stöd med transporter och materiel i Mali. Margot Wallström framhåller att Sverige var en av de första länderna att svara på Frankrikes förfrågan då, vilket Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Avrault nämnde under dagens möte.

- Han tackade för det stöd och den solidaritet som EU-länderna förmedlar och sade att Frankrike uppskattar det stöd man har fått med att allt från att hindra radikalisering till avlastning i Mali och Centralafrikanska republiken, säger Margot Wallström.

- Under hösten får vi utvärdera det vi redan har gjort enligt artikel 42. 7 och inventera möjligheterna för att utöka stödet.

Dagens möte präglades annars av det misslyckade försöket till militärkupp i Turkiet. EU-länderna fördömer kuppmarkarna, men oroas samtidigt över de senaste dagarnas utveckling, då tusentals har fängslats.

- Vi är väldigt oroade. Vi har sett fängslande av åklagare och domare i stort antal och över huvud taget en rad tendenser som gör oss mycket bekymrade. Ska man utöva straff ska det ske i enlighet med rättsstatens principer.

Erdogan har också talat om att införa dödsstraff, något som EU-ministrarna i ett gemensamt uttalande säger kommer att omöjliggöra ett EU-medlemskap.

- Det är absolut inte i enlighet med EU:s grundläggande värderingar och och kommer att göra det omöjligt med en närmande-process, säger Margot Wallström.

Hur ska ni få Turkiet att lyssna på dessa maningar?

- Vi måste fortsätta att ha en politisk och diplomatisk dialog med regeringspartiet, säger Margot Wallström.

Vid nästa informella rådsmöte kommer därför Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu att bjudas in.

Turkiet är "ett nyckelland" för EU konstaterar Margot Wallström, både som handelspartner samt när det gäller att bekämpa terrorism och hantera flyktingströmmar. I våras slöt EU ett avtal med landet som bland annat innebär att flyktingar som tar sig över Egeiska havet till Grekland ska kunna skickas tillbaka till Turkiet.

Hur kan flyktingavtalet komma att påverkas av en odemokratisk utveckling i Turkiet?

- Det är så att säga en engen procedur, men det är klart att det påverkas av det andra som sker. Allt hänger på hur Turkiet faktiskt hanterar det uppkomna läget. Det är en balansgång mellan värderingar och intressen från båda håll.

Finns det en risk att EU försätter sig i en situation där man är beroende av Turkiet och därför drar sig för att kritisera?

- Jag tycker att vi har varit tydliga. Det är viktigt att vi inte gör avkall på värderingsgrunden vi har. Det är ju alltid ett viktigt element när det gäller sådana här överenskommelser, säger Margot Wallström.

Källa - 2016-07-18 20:15

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+