En mörk skugga faller över Säpo efter dådet

Senaste nyheterna om Nato

En mörk skugga faller över Säpo efter dådet - KOMMENTAR | Rakhmat Akilov kunde förbereda sin IS-inspirerade "martyroperation" för att "straffa Sverige" i till synes godan ro - och utföra dådet på Drottninggatan utan att någon kom honom på spåren. En skugga faller över Säkerhetspolisen.

I förundersökningen redovisas vidlyftiga kontakter mellan Akilov och ett antal andra radikaliserade personer. Chattandet pågår i månader innan terrorplanerna till slut sätts i verket i april 2017.

En kommentar belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Redan i januari handlar det om att svära "trohet till IS" och att vilja "utföra terroristdåd".

I mars vill Akilov ha hjälp att "köra över otrogna".

Han är, i någon mån, bekant med svensk utrikes- och säkerhetspolitik - och upprörd över "att Sverige understödjer Nato och skickar bombtekniker till Irak och utbildar kurder".

Det rör sig då om Försvarsmaktens insats i norra Irak med uppdrag att utbilda kurdiska Peshmergaförband som en del av den USA-ledda koalitionen mot IS. Styrkan är inne på sitt fjärde år och ställer 70 svenska elitsoldater till förfogande.

Det är också officiell svensk utrikespolitik fastställd i riksdagsbeslut och uppenbarligen gillar Akilov inte det.

Enligt åklagaren utgör Sveriges bidrag till anti IS-koalitionen ett avgörande motiv. Tillsammans med tanken på Sverige som Natos stödtrupp utlöser det planerna på hämnd mot det svenska samhället. Bara två dagar före terrordådet utförs handlar chattandet återigen om att "Sverige ska sluta ge pengar till Nato".

Mestadels chattar han med radikala individer utomlands, om att tillverka ett "självmordsbälte" och "utföra en sprängning i Europa".

Även Säpos utländska samarbetspartners skulle alltså haft nytta av att upptäcka vad som pågår. Det förutsätter då insyn och kontakter - infiltratörer, rapportörer ­- i de kretsar och i den miljö det rör sig om: I Sverige och i andra länder.

Akilov chattar om att stjäla lastbilar, söker religiös vägledning, spelar in en trohetsed till IS.

Att inget av allt detta fångas upp och ger avtryck i inhämtningen är svårbegripligt. Den skuggan faller över Säpo och motsvarande utländska organisationer. Spåren fanns att följa, men resultatet uteblev.

Ingen ska nu påstå att Säpo har en lätt uppgift. Antalet personer som måste kontrolleras är överväldigande. Ändå går det inte att hänvisa till att det är ett omöjligt uppdrag. Det finns ingen mer väsentlig uppgift än att skydda samhället mot terror.

I fallet Akilov fanns det information i Säpos eget underrättelseflöde redan före terrordådet. Samtidigt hade han själv ett utvisningsbeslut hängande över sig. Terrorister har haft sitt ursprung i Uzbekistan även tidigare. Enbart den kombinationen borde skärpt vaksamheten.

På några få år har Säpo nu missat både Akilov och terroristen Mohamed Belkaid från dåden i Paris och Bryssel, länge bosatt i Märsta - och jagat en oskyldig 22-åring från Boliden.

Det reser frågor som än så länge saknar svar.

Källa - 2018-01-30 20:45

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+