Rysk skugga vilar över SDs gala på Grand

Senaste nyheterna om Nato

Rysk skugga vilar över SDs gala på Grand - Jimmie Åkesson välkomnar några hundra europeiska högerpopulister in i salongerna på Grand Hotel på fredag kväll - till partiets största internationella sammankomst någonsin.

Men festens Putinvänliga gäster kan bli ammunition för dem som anklagar SD för att vara mjuka mot Moskva. Skuggan från Ryssland faller nu skarp över presidentvalet i USA, över EU - och över den svenska regeringsfrågan.

Sverigedemokraterna slår på stort: efter slätvarsfilén à la normande serveras oxfilé à l'impériale. Samma meny som på den första Nobelbanketten 1901. Och i samma lokal som för 115 år sedan, Grand Hotel i Stockholm.

Under kristallkronor och guldspeglar samlas på fredag några hundra av Sverigedemokraternas internationella vänner för vad de själva kallar den alternativa Nobelfesten - European Freedom Awards.

Själva priset går till Tjeckiens förre president Vaclav Klaus.

- Herr Klaus är mycket hedrad. Han betraktar det som ett prestigefyllt pris, och arbetar hårt på det tal som han ska hålla under kvällen, säger hans pressekreterare Petr Macinka till SvD.

Det här är första gången som Sverigedemokraterna lyckas få hit systerpartierna från sin europeiska partigrupp ADDE för något liknande. Till och med en och annan amerikansk senator ska finnas på den hemliga gästlistan.

Kvällens stjärna är mannen som - så uppfattas det i de här kretsarna - fick Storbritannien att lämna EU: Nigel Farage från UKIP.

Både Klaus och Farage har politiska profiler som ligger nära SD: De är engagerade EU-kritiker och hårda motståndare mot invandringen till Europa.

Jimmie Åkesson kallade Lööfs attack för “bisarr" - och i sitt eget anförande formulerade han SD-ledningens linje så här:

- För att stärka vår säkerhetspolitiska situation, och möta aggressionerna från Putins Ryssland, behövs en massiv satsning på vår egen försvarsförmåga.

Under hösten har den ryska hotbilden konkretiserats. Bara några dagar före partiledardebatten hade Ryssland flyttat Iskanderrobotar - som kan bära kärnvapen - till Kaliningrad vid Östersjön. Några veckor senare stävade två ryska korvetter med långdistansrobotar mot samma mål.

Utvecklingen gör det ännu mer intressant för politiska motståndare - som Annie Lööf - att framställa Sverigedemokraterna som lydiga mot Moskva.

Priset för att framstå som Rysslandsvänlig stiger ju i takt med spänningen runt Östersjön.

Underrättelsetjänster i Europa har länge misstänkt att Kreml stödjer en brokig skara populistiska och högerextrema partier på kontinenten för att splittra och försvaga EU.

Flera av de utpekade partierna är sådana som knappast får en inbjudan till Grand Hotel.

Det enda bekräftade fallet av finansiellt stöd är franska Nationella fronten - som tillhör en annan europeisk partigrupp än SD - och som nu driver en presidentvalskampanj finansierad via mångmiljonlån från en rysk bank.

I internationell press spekulerats flitigt om att även mer extrema partier som ungerska Jobbik, grekiska Gyllene gryning och italienska Lega nord tar emot pengar från Moskva.

Misstankarna har nu växt sig så starka att frågan hamnat på högsta politiska nivå.

Vid det senaste EU-toppmötet - i mitten av oktober - var kopplingarna mellan Putin och den europeiska extremhögern diskussionsämnen på EU-ledarnas privata middag, enligt uppgifter i Financial Times. Och i USA har James Clapper - presidentens säkerhetsrådgivare och chef över landets 16 underrättelsemyndigheter - fått kongressens uppdrag att undersöka hemlig rysk finansiering av partier i Europa det senaste decenniet.

Samtidigt pekas Ryssland ut för att ligga bakom hackerattacken mot demokraternas dataserver och Hillary Clintons läckta e-post, i syfte att påverka valutgången till Donald Trumps fördel. Affärsmannen som skrutit om sin goda relation till Vladimir Putin.

För svenska myndigheter är frågan ytterst känslig, och varken Säpo eller MSB - som arbetar med psykologiskt försvar - vill uttala sig i SvD. Men i sin årsbok för 2015 skriver Säpo:

"Säkerhetspolisen ser att Ryssland har en avsikt att påverka det politiska beslutsfattandet och den allmänna opinionen - inte bara i Sverige. Sådan påverkan kan ske genom stöd till ytterlighetsrörelser, informationsoperationer och desinformationskampanjer. "

När Wilhelm Unge, chefsanalytiker på Säpos kontraspionage, presenterade årsboken framhöll han hur statskontrollerade mediebolag som RT och Sputnik spelar en allt viktigare roll i Rysslands försök att vinna inflytande i Europa vid sidan av traditionella politiska, ekonomiska och militära medel.

- Vi talar om det ryska säkerhetshotet i form av ickelinjär krigföring, sa Unge.

Det är i detta informationskrig mellan EU-stater och Ryssland som Moskva har kommit att utnyttja de framväxande populistiska och högerextrema partierna i Europa i propagandasyfte, menar experter.

Ett tydligt exempel är folkomröstningen på Krim 2014, där politiker från bland andra Vlaams belang i Belgien, Frihetspartiet i Österrike och bulgariska Ataka deltog som valobservatörer för att legitimera den ryska annekteringen.

- Det är inte Ryssland som har skapat populismen i Europa. Men det är tydligt att Ryssland har tjänat på att högerpopulistiska partier har växt fram i Europa de senaste åren. Många av de här partierna driver klart proryska linjer, säger Fredrik Wesslau, som är chef för Europaprogrammet på tankesmedjan European council on foreign relations i Bryssel.

Banden mellan Moskva och invandringskritiska partier i Europa kan förklaras både med ideologisk överlappning - där det konservativa Ryssland står mot det liberala Europa - och med gemensamma intressen i motståndet mot EU, USA och Nato.

För Kreml är det sekundärt huruvida partierna man på olika sätt stödjer i Europa finns på höger- eller vänsterkanten, menar Martin Kragh som är chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet i Stockholm.

- Målet är att påverka det politiska beslutsfattandet i Europa i en riktning som sammanfaller med Moskvas utrikespolitiska intressen. Att stärka populistiska ytterlighetspartier för att öka polarisering i Europa kan vara ett medel på vägen dit, inte ett mål i sig, säger Kragh.

Från ett europeiskt säkerhetsperspektiv, varnar underrättelsetjänster, har högerpopulistiska partierna blivit en bricka i Putins spel.

För Sverigedemokraterna - som bjudit in kända Putinvänner till European Freedom Awards - riskerar Rysslandskopplingarna att förstöra festen. Att framställas som Moskvavänlig är ungefär lika populärt nu som på Sovjettiden, vilket också märks om man frågar SD om anklagelserna från borgerlig håll.

- Annie Lööf står och ljuger rakt upp och ned, säger SD:s EU-parlamentariker Peter Lundgren.

Det är ingen tvekan om att Sverigedemokraterna har hittat källan till kampanjen mot partiets linje i Rysslandsfrågan: Centerpartiet.

Ett av argumenten som Annie Lööf brukar använda mot SD är att partiet i EU-parlamentet har röstat för resolutioner som kan beskrivas som Rysslandsvänliga.

Peter Lundgren medger att Sverigedemokraterna 2014 - som nyinvalda i parlamentet - under en period röstade med UKIP.

- Det har vi varit öppna med, och det var ett antal omröstningar där vi kanske skulle ha avstått eller röstat nej. Men det blev som det blev.

Numera följer SD samma partilinje i Bryssel som i Stockholm, säger Lundgren.

- Vi är ett parti som röstar konsekvent för skärpningar av sanktionerna mot Ryssland.

Och så här säger Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson, om kritiken från de borgerliga partierna i SD:s egen webb-tv:

- Det är bara propaganda för att lägga ut en dimridå, och mörka det faktum att man inte själva satsade tillräckligt mycket på försvaret i regeringsställning - och försöka s

Källa - 2016-11-03 13:53

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+