Försvarschefer på falska grunder väcker frågor

Senaste nyheterna om Nato

Försvarschefer på falska grunder väcker frågor - Försvarsmakten vill att Säpo kontrollerar tusentals värnpliktiga varje år för att undvika säkerhetsrisker. Nu har två chefspersoner på kort tid avslöjats med att ha fått känsliga uppdrag på falska grunder. Frågan är hur det är möjligt.

Detta är en kommentar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Försvarsmakten har detaljerat internt regelverk för hur säkerhetsprövning utförs av samtliga militära befattningar i organisationen: officerare, gruppbefäl, soldater, sjömän, hemvärnsaktiva och värnpliktiga.

2017 antogs en reviderad version av "Handbok Försvarsmaktens säkerhetsprövning". Beslutet är underskrivet av dåvarande chefen för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must, generalmajor Gunnar Karlsson, tillika myndighetens säkerhetschef. På 121 sidor beskrivs hur personal i Försvarsmakten ska kontrolleras innan verksamheten kan påbörjas.

I det ingår i varje enskilt fall att bedöma till exempel livssituation, ekonomi, eventuell brottslighet och kriminella kontakter, bisysslor och risken för utpressning.

Under punkten "Anställningar" framgår det att CV ska "uppmärksammans och undersökas" och att "säkerhetsrelaterade problem är av särskilt intresse".

Även alla certifikat som körkort och utbildningsintyg ska noteras, likaså tidigare militära befattningar, i Sverige och utomlands. Det borde kort sagt vara svårt att bluffa sig fram om reglerna efterlevs.

På åtta månader har Dagens Nyheter nu likväl avslöjat två fall där rekryteringen skett på falska grunder.

Det första i början av året när det uppdagades att en falsk officer tjänstgjort på ett antal känsliga befattningar vid Must, i Afghanistan och Kosovo och vid Natos militärstrategiska högkvarter Supreme Headquarters Allied Powers Europe, Shape, i Mons i Belgien. Då med överstelöjtnants grad som stabsofficer med ansvar för det operativa it-systemet mitt i försvarsalliansens innersta.

Det andra avslöjandet kom nu på måndagen. Med hjälp av påhittade meriter - att han tjänstgjort som stridspilot och haft kommendörkapten grad i den brittiska flottan - har en person under tio års tid haft ett chefsuppdrag som civilanställd rådgivare till höga officerare i Försvarsmaktens högkvarter. I uppdraget har ingått att genomföra analyser av det svenska försvarets styrka och svagheter.

I egna sociala medier har mannen åberopat dokumentation hämtat från helt andra tillfällen än vad han själv påstått. I mars lämnade han sin tjänst med ett halvårs avgångsvederlag. Försvarsmakten informerade regeringen när DN började ställa frågor i augusti. Varför det dröjde är en nu obesvarad fråga.

I dessa båda fall har kontrollsystemet fallerat. Samtidigt har Försvarsmakten skärpt kontrollen av värnpliktiga. När den återaktiverades 2017 togs också beslutet att alla värnpliktiga ska placeras i säkerhetsklass, precis som den anställda personalen. Syftet är att identifiera och undvika säkerhetsrisker.

På Försvarsmaktens uppdrag genomför Säpo nu regelbundna registerkontroller mot brotts- och misstankeregister av samtliga värnpliktiga mellan 19 och 47 år - på sikt blir det tiotusentals personer. Systemet har kritiserats från flera håll. Regeringen har aviserat en utredning.

Frågan nu blir hur betydligt grövre fall än den vanlige värnpliktiga kan slinka igenom det finmaskiga säkerhetsnätet utan att larmet går.

Källa - 2020-09-29 08:15

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+