Försvarsministerns avgång dåliga nyheter för Sverige

Senaste nyheterna om Nato

Försvarsministerns avgång dåliga nyheter för Sverige - Den amerikanske försvarsministerns James Mattis avgång kommer vid sämsta möjliga tidpunkt. Nu finns det bara hökar kvar runt president Donald Trump i Vita huset. Även för Sverige är det dåliga nyheter med risk för ökad upprustning runt Östersjön.

Nyligen kallade Trump den tidigare avpolletterade utrikesministern Rex Tillerson för "dum" och "lat som fan" på twitter. Mattis fick nu värdigare avskedsord av presidenten.

En kommentar belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Trump tackade Mattis för hans insatser i Pentagon och berömde honom för "fantastiska framsteg". I nästa mening att en efterträdare ska utses inom kort.

James Mattis, med egna erfarenheter från skarpa insatser världen över, vann snabbt respekt som USA:s försvarsminister och har varit en balanserande kraft vid Trumps sida, inte minst i kontakterna med Nato.

När hans avgång nu var ett faktum publicerades snabbt ett långt avskedsbrev där den pensionerade generalen bet tillbaka mot sin chef i Vita Huset.

Trump har tidigare beskrivit James Mattis som "demokrat", ett skällsord i presidentens ögon.

Nu konstaterade Mattis att Trump förtjänar en försvarsminister med åsikter i linje med presidentens egna. Den utlösande orsaken är beslutet att dra tillbaka amerikansk trupp från Syrien, eftersom Trump nu anser att terrorgruppen IS är besegrad. Några timmar senare kom beskedet att även USA:s militära närvaro i Afghanistan reduceras.

Mattis delar uppenbarligen inte Trumps syn på behovet av fortsatta amerikanska åtaganden i världen och värdet av att bevara traditionellt goda kontakter med USA:s allierade i Europa och Asien.

När Trump farit ut i högljudda anklagelser mot Nato är det Mattis som fått dämpa tonläget i efterhand. Även Mattis har krävt att övriga medlemsländer ska svara för en högre andel av Natos finansiering, men också stått som en garant för att USA respekterar det kollektiva försvarsåtagandet enligt artikel fem i alliansens fördrag.

Frågan är vad som händer nu. På kort tid har Trump plockat bort tre tidigare generaler med moderat framtoning ur sin innersta krets. I april försvann säkerhetsrådgivaren HR McMaster, nyligen aviserades stabschefens John Kellys avgång och som nummer tre i raden nu Mattis. Därmed återstår bara hökar i Trumps närmaste omgivning.

Både utrikesministern Mike Pompeo och den nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton är samma andas barn som Trump och delar synen på "America first".

Vid det senaste mötet med Natos utrikesministrar i Bryssel annonserade Pompeo att USA ränker säga upp INF-avtalet (Intermediate-range Nuclear Forces) med Ryssland inom 60 dagar.

Skälet är att man anser att ryssarna bryter mot avtalet. Tidsgränsen går ut i månadsskiftet januari-februari 2019.

Den ryske presidenten Vladimir Putin har svarat med hot om att placera ut nya kärnvapenbärande robotar med räckvidd över stora delar av Europa, inklusive Sverige. Han har också anklagat USA för att smida liknande planer för framtiden.

Övergångsregeringens försvarsminister Peter Hultqvist (S) har lagt ner stor möda i relationerna med James Mattis och vid två möten i Washington undertecknat olika samarbetsavtal, ett med Finland som tredje part. Även existensen av informella säkerhets- och försvarsgarantier för svenskt vidkommande har nämnts i sammanhanget. Med James Mattis borta ur leken är det ett minne blott.

Källa - 2018-12-21 08:55

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+