Gripen säljs inte till Belgien ministern säger nej

Senaste nyheterna om Nato

Gripen säljs inte till Belgien ministern säger nej - Stridsflygplanet Gripen kommer inte att säljas till Belgien. Det har försvarsminister Peter Hultqvist (S) beslutat. Orsaken är att en försäljning till Belgien skulle ställa omfattande krav på att svensk militär uppbackning vid eventuella belgiska insatser i olika konfliktområden.

Försvarsindustriföretaget Saab har länge haft Belgien som en av de hetaste potentiella köparna av nya Gripen E. Landets 59 F-16 planen är föråldrade och ska ersättas med 34 nya stridsflygplan.

Ett beslut om vilka nya plan det blir väntas först någon gång kring 2021 men processen är igång sedan länge och alla de ledande västerländska tillverkarna av stridsflygplan har varit intresserade.

För det handlar trots allt om en stor affär där Belgien öronmärkt omkring 29 miljarder kronor för inköpet av de nya planen. Vad totalsumman sedan hamnar på styrs mycket av vilken övrig utrustning och service Belgien väljer.

Nu krävs det väldigt mycket för att vinna en upphandling om nya stridsflygplan och stämningen är ofta spänd. För tre månader sedan drog sig till exempel amerikanska Boeing ur upphandlingen och hävdade i oväntat skarpa ordalag att de inte fick vara med och konkurrera på lika villkor. De hade då först erbjudit sitt plan F-18 Super Hornet.

Nu drar sig även Sverige ur försöket att sälja till Belgien. Fast i det här fallet försäkrar både statliga FMV och försvarsdepartementet att de inte har några invändningar mot hur Belgien skött processen.

- Det har varit en väldigt bra upphandling från Belgiens sida, säger Joakim Wallin, ansvarig för försvarsexport på FMV.

Att Sverige drar sig ur beror mer på säkerhetspolitiska bedömningar. När Saab och Sverige säljer stridsflygplan till andra länder ingår normalt även utbildning av tekniker och piloter. Dessutom brukar det finnas avtal om löpande service och underhåll av planen.

Men Belgien vill ha ett betydligt mer omfattande avtal. De vill till exempel ha hjälp med lufttankning av planen vid insatser långt utanför landets gränser och de vill ha hjälp med spaning.

I praktiken innebär det att Sverige skulle behöva förbinda sig att ge stöd till Nato-landet Belgien vid insatser som Sverige annars inte skulle vara med i. Flera som varit inblandade i förberedelserna med det svenska erbjudandet påpekar att det inte är någon märklig begäran från ett litet land som Belgien som inte på egen hand kan ha alla militära resurser.

Men den svenska regeringen vill inte ha den bindningen. Och försvarsminister Peter Hultqvist, som satsat mycket på att sälja Gripen utomlands, har därför ändå sagt nej till försöket att sälja till Belgien.

För Saab är beslutet ett bakslag men försvarsministern bedömer inte att det ska få några vidare konsekvenser.

- Beslutet påverkar inte andra exportmöjligheter för Gripen och Gripensystemet är aktuellt i flera pågående upphandlingar, säger Peter Hultqvist i en kommentar.

Även hos Saab försöker man tona ned betydelsen av beslutet. Bolaget påpekar att det är först när alla villkor i en upphandling är klar som man vet om man verkligen ska vara med.

Källa - 2017-07-10 19:34

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+