JEF samarbetet Gör ont i ryska självbilden

Senaste nyheterna om Nato

JEF samarbetet Gör ont i ryska självbilden - Sverige och Finland har nu gått med i den brittiskledda militärstyrkan JEF. Ett samarbete som inte innebär att säkerhetsläget i Östersjöregionen ändras nämnvärt - men det kan svida i ögonen på Ryssland, enligt säkerhetsanalytikern Robert Dalsjö.

Det militära samarbetet JEF, eller Joint Expeditionary Force, innebär egentligen inte en ny militär styrka. Samarbetet bygger på att länderna är beredda att avsätta förband som redan har till en resurspool som kan användas vid konflikter.

Det innebär att det inte handlar om nya förband som skapas med nya militära förmågor.

Robert Dalsjö, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) beskriver det som något av "ett militärt knytkalas" där olika länder bidrar med förband de redan har.

- Länder som har olika delar, men inte har alla delar, i en militär palett går samman och tillsammans får man en komplett förmåga, säger han till SvD.

Enligt Robert Dalsjö kan man därför inte beskriva samarbetet som en upprustning eller upptrappning. Men följden blir att medlemsstaters förband kommer att öva tillsammans och att man knyter sig närmre varandra.

- Det sänker trösklarna för samarbete mellan likasinnade nationer.

Försvarsminister Peter Hultqvist kommenterade Sveriges anslutning till samarbetet under en presskonferens på fredagen.

- Det här ingår i vår strategi att bygga nätverk med andra länder utifrån en alliansfri position, sade Peter Hultqvist, uppger TT.

Peter Hultqvist och hans finländska och brittiska motpart, Jussi Niinistö och Michael Fallon, betonade flera gånger under presskonferensen att styrkan inte är en del av Nato.

Sverige och Finland är de första länder som ansluter sig som inte också är Natomedlemmar, men det är enligt Michael Fallon heller inget problem.

- Vi har redan försvarsöverenskommelser med Sverige och Finland och vi är redan vana vid att jobba nära tillsammans med svenska och finländska styrkor i olika delar av världen, sade Fallon, enligt TT.

Insatsstyrkan JEF och andra militära samarbeten beskriver Robert Dalsjö som en del av den allmänna anpassningen i västvärlden till att Ryssland på nytt upplevs som ett hot.

Men även om Sverige, tillsammans med Finland, nu går in i ett militärt samarbete med Nato-länder så tror inte Robert Dalsjö att det ändrar hur Ryssland ser på Sverige. För även om Sverige sedan 1990-talet hållit linjen om alliansfrihet så ser Ryssland på Sverige som en del av väst och motståndarläget.

- Att vara med i Nato eller inte, är nog något man från rysk sida ser som en formalitet, säger Robert Dalsjö.

Beslutet kan dock ändå komma att ses med oblida ögon från ryskt håll. Det blir ett uttryck för att små länder som Sverige och Finland, som inte egentligen kan utgöra något hot mot Ryssland, ändå tar beslut utan att ta hänsyn till ryska intressen. Vilket, resonerar Dalsjö, ger den ryska självbilden om att man är en stormakt en törn.

- Om man inte kan köra med sina små grannar så är man inte riktig stormakt. Därför gör det lite ont i den ryska självbilden varje gång vi agerar självständigt, eller markerar att vi fattar våra egna beslut, säger Dalsjö.

• JEF är en militär uttryckningsstyrka som leds av Storbritannien. Vid behov kan det brittiska förbandet kompletteras med bidrag från andra JEF-länder.

• Elitstyrkan JEF bildades 2014 i samband med ett toppmöte med Natos stats- och regeringschefer. Den består av trupper från Nato-länderna Storbritannien, Danmark, Norge, Nederländerna, Estland, Lettland och Litauen. Nu ansluter sig även icke Nato-länderna Sverige och Finland.

• Anslutna länder beslutar självständigt och i enlighet med nationella beslutsprocesser om de vill delta i övningar eller militära insatser.

• Styrkan är rent organisatoriskt fristående från Nato men använder sig av Natos doktriner och standarder. Även rent operativt och med tanke på de länder som ingår i styrkan kopplas den till försvarsalliansen.

• JEF kan bland annat sättas in vid humanitära insatser och konventionell krigföring.

Källa: TT

Källa - 2017-06-30 19:15

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+