Nya Gripenaffärer på gång Betydande summor

Senaste nyheterna om Nato

Nya Gripenaffärer på gång Betydande summor - Svenska staten räknar med att det snart blir fler länder som skaffar Gripenplan. Slovakien, Botswana, Finland, Belgien och Indien är bara några av de länder som visar intresse. För Sverige innebär det i så fall att staten får in nya pengar samtidigt som man kan dela kommande kostnader med fler.

Vid sidan av Sverige är det fyra länder som använder stridsflygplanet Gripen från Saab. Snart blir det ytterligare ett land när Brasilien från 2019 börjar ta den nya versionen av Gripen i bruk.

Men på FMV, som framför allt sköter inköpen av materiel till svenska försvaret, är förhoppningarna stora om att det snart ska bli betydligt fler användare.

- Intresset är väldigt stort för Gripen och det ökar hela tiden. De två länder som ligger närmast är Slovakien och Botswana men det finns många fler som är intresserade, säger Joakim Wallin, ansvarig för försvarsexport på FMV.

För FMV är exporten lite av en nygammal verksamhet. Fram till för snart ett år sedan var det försvarsexportmyndigheten FXM som skötte den saken. Men den nya regeringen bestämde sig för att lägga ned FXM och det mesta av verksamheten flyttade tillbaka till FMV igen.

För staten och svenska försvaret har exporten av Gripen stor betydelse. För det första handlar det om pengar.

Varje gång Saab säljer ett Gripenplan får staten pengar. Man kan se det som ett slags återbetalning, en royalty, för att staten tidigare har betalat för utvecklingen av Gripen till svenska försvaret.

- Det handlar om betydande summor. Det innebär också att det blir mer pengar över till andra delar av svenska försvaret, säger Joakim Wallin.

Fast den största vinsten ligger i att Sverige får fler att dela kostnaderna med de kommande 30-40 åren när Gripensystemet efterhand ska utvecklas. Dessutom brukar nya användare av Gripen kräva nya förmågor av planet och de får alla andra också nytta av.

Exempelvis krävde Ungern en Nato-anpassning av Gripen och det gjorde att Sverige senare kunde vara med i insatsen över Libyen. Ett annat exempel är att Sydafrika ville ha lufttankning av planen, något som svenska försvaret sedan också haft nytta av.

Enligt Joakim Wallin är det just nu förhandlingarna med Slovakien om ett tiotal Gripenplan och förfrågan från Finland om vad Sverige har ett erbjuda när landet ska skaffa nya stridsflygplan som FMV fokuserar på.

- Det finns jättestora möjligheter för Gripen och i Slovakien kan det gå fort. De har haft ett val och vi har en väldigt positiv dialog med försvarsdepartementet där, säger Joakim Wallin.

Efter det räknar han med att Belgien kring årsskiftet kommer med en skarp förfrågan om vad Sverige och Saab kan erbjuda för villkor om landet köper Gripen. Och så finns förstås det stora okända - en potentiell jätteorder från Indien.

Saab är ett av flera företag som fått ett brev från Indien med frågor om köp av nya stridsflygplan. Mycket är ännu oklart kring exakt vad Indien tänker sig men det kan handla om köp av någonstans mellan 100 och 200 plan. Som jämförelse är Saabs hittills största exportaffär med Gripen på 36 plan till Brasilien.

- Vi är mycket engagerade i kontakterna med Indien. Om det blir någon affär med Gripen där kommer det att krävas mycket statlig inblandning, säger Joakim Wallin.

Svenska regeringen har för övrigt redan visat att de hoppas mycket på Indien. Försvarsminister Peter Hultqvist och statsminister Stefan Löfven har redan varit där och diskuterat en exportaffär och omfattande samarbete med den indiska industrin. I nästa vecka kommer näringsminister Mikael Damberg också att vara på plats i Indien.

Källa - 2016-11-04 08:07

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+