Peter Hultqvist skrev under försvarsavtal

Senaste nyheterna om Nato

Peter Hultqvist skrev under försvarsavtal - LONDON.

Sverige ska nu samarbeta tätare med två av Natos mäktigaste länder.

Försvarsminister Peter Hultqvist slöt avtal med Storbritannien under lördagen - och det kan bli aktuellt att skriva under med fler medlemsländer.

- Det kommer det säkert att göras, säger Hultqvist.

Tidigare i veckan undertecknade försvarsminister Peter Hultqvist en avsiktsförklaring för samarbete på försvarsområdet med USA.

Och under lördagen skrevs ytterligare ett försvarsavtal under - då med Storbritannien. Det nya avtalet rör 53 punkter som bland annat omfattar övningsverksamhet, personalutbyte, och säkerhetspolitiskt utbyte.

Trots att avtalet är det andra med mäktigaste Nato-länder på bara en vecka menar försvarsministern att överenskommelserna inte ska tolkas som ett närmande mot försvarsalliansen.

- Det här är direkta avtal mellan nationer, det är bilaterala avtal. Det är den strategi vi har valt, säger Hultqvist.


Peter Hultqvist: "Vi utvecklar och utökar"

Så du ser inte de här avtalen som ett sätt att närma sig Nato?

- Nej, jag gör inte det därför att det här är bilaterala avtal mellan nationer och vi har redan samarbeten med dessa två länder. Vi utvecklar och utökar det och fördjupar det och det ingår i den stabiliserande strategi som vi har valt.

Ska det skrivas fler avtal med andra Nato-länder framöver?

- Ja, det kommer det säkert att göras. Vi har tecknat med Danmark exempelvis, vi har utvecklat våra relationer till de baltiska länderna. Finland är ju precis som Sverige militärt alliansfritt och det är det land vi går längst med.


"Vår strategi är känd"

Försvarsministern säger att Sverige i och med avtalen skickar en tydlig signal till hela närområdet om att Sveriges mål är stabilitet och långsiktig fred, dels genom att öka den militära förmåga men också genom att fördjupa militära samarbeten med andra nationer.

Vad tror du Ryssland tycker om att Sverige tar de här stegen?

- Vår strategi är känd, den finns i ett riksdagsbeslut som är fullt offentlig, säger Hultqvist.

Svenska Dagbladet har tidigare rapporterat att en marinövning i Stockholms skärgård var tvungen att avbrytas i april efter “indikationer om främmande undervattensverksamhet". Enligt SvD gjordes flera observationer 21-24 april, bland annat vad som uppfattades som ett möjligt ubåtsperiskop.

Just nu pågår den multinationella övningen Baltops, Baltic Operations, i Östersjön under ledning av USA och Nato. Men Peter Hultqvist vill inte uppge om det funnits rapporter om rysk närvaro i övningsområdet på något sätt - eller kommentera uppgifterna om observationer från den tidigare övningen i april.

- Vilka exakta rapporter jag får om övningen vill jag inte gå in på, säger han.

Källa - 2016-06-11 15:43

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+