Trumps tystnad är överraskande

Senaste nyheterna om Nato

Trumps tystnad är överraskande - Natotoppmötet slöt till slut upp bakom det kollektiva försvaret och ett utökat försvar av Baltikum och Polen i händelse av en rysk attack. Allt annat hade också varit en katastrof för alliansen.

Detta är en kommentar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

WATFORD Vid den amerikanske presidenten Donald Trumps tidigare toppmöten har han sett till att själv få sista ordet. Nu kom i stället ett Twittermeddelande att han tycker att han redan pratat så mycket i London. Trump ställde in sin presskonferens för att åka hem till riksrättsprocessen i Washington.

Han hänvisade vidare till en rad bilaterala möten med Tyskland och Turkiet och ett särskilt möte med länder som uppfyller Natos mål på 2 procent av BNP i - försvarsutgifter. Om det är hela sanningen är skrivet i stjärnbaneret. Att Trump tiger är en överraskning i sig.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg såg lite blek ut när han redan vid 7. 30 på morgonen hälsade media välkomna till toppmötet på den luxuösa golf- och hotellanläggningen The Grove, ett par mil utanför London.

Turkiets Erdogan hade då fortsatt hota med att att fälla Natos uppgraderade försvarsplaner för Baltikum och Polen i händelse av ett rysk attack.

- Jag pratade med president Erdogan i går kväll. Vi arbetar vidare med det i denna stund, förklarade Stoltenberg sammanbitet.

Ur ett svenskt perspektiv kan situationen uppfattas som nedslående.

Om Natoländerna har svårt att komma till skott när det rör försvaret av sina egna medlemsländer kan det höja tröskeln ytterligare för nära partnerländer som Sverige att få stöd vid en kris. När det också saknas bilaterala försvarsgarantier från till exempel USA är det en realitet att förhålla sig till.

Dessutom gick Donald Trump vid ett tidigare framträdande i London särskilt hårt åt Natoländer som inte satsar tillräckliga BNP-andelar på försvaret. Närmast med avsmak nämnde presidenten medlemsländer som ligger runt en procent, alltså på svensk nivå.

När krutröken skingrades efter några timmars förhandlingar på The Grove hade krisen planat ut. Turkiet gav till slut med sig.

En lättad Stoltenberg sammanfattade:

- I dag har alla allierade kommit överens om uppgraderade planer för de baltiska länderna och Polen. Det visar att vi kan ta beslut och har förmåga att gå framåt.

Han förklarade också att samtliga Natoledare upprepat stödet för det kollektiva försvaret enligt artikel fem, kärnan i alliansfördraget.

- Det är ett bergfast åtagande.

På frågan vad Erdogan eventuellt fått i utbyte blev det däremot inget tydligt svar från Stoltenbergs sida.

Turkiets ursprungliga krav var att Nato skulle stämpla kurdiska YPG som en terroristorganisation, svårsmält för andra länder som samarbetat med kurderna i kampen mot terrorgruppen IS.

Vid toppmötet togs nu även en rad andra beslut:

• Rymden blir ett särskilt försvarsområde vid sidan av på marken, till sjöss, i luften och hybridförsvar.

• Kinas frammarsch militärt och på andra områden blir ett prioriterat ämne.

• Nedrustning ska diskuteras både med Kina och Ryssland.

• Kampen mot terrorismen ska skärpas.

• Infrastruktur och teknologi ska också ges högre prioritet, inklusive 5G.

• Natoländernas försvarskostnader ska fortsätta öka, likaså den militära beredskapen.

Som många gånger förr blev det alltså allmän skärpning i den spretiga Natokretsen när saker och ting ställdes på sin spets.

Om det betyder att alla krissymptom kan läggas åt sidan är lite lika säkert.

Synen på Ryssland är fortfarande splittrad. Turkiet har inte gett upp sina vapenaffärer med Ryssland. Hårda ordväxlingar kan tillfälligt läggas åt sidan - men återkomma lika snabbt igen.

Klyftan mellan USA och tunga europeiska länder är också fortsatt djup och handlar inte bara om försvarsfrågor.

I London har Trump hotat med att införa skyhöga tullar på franska lyxprodukter som ost och champagne. Han har också talat om att Natoländer som betalat för lite till alliansen under en längre tid har dragit på sig en ackumulerad skuld till övriga länder.

Entrétrapporna till The Grove Hotel är också platsen för slutscenen i gangsterfilmen Layer Cake, där Daniel Craig spelar rollen som skurken som hamnar i onåd.

Vem som lämpar sig bäst för skurkrollen i Nato efter det nu avslutade toppmötet får framtiden utvisa. För stunden råder nu eld upphör i Nato.

Källa - 2019-12-04 20:01

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+