De kan ta VM guld men räcker det för Bragdguld?

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

De kan ta VM guld men räcker det för Bragdguld? - Två svenska guldhopp i Daniel Ståhl och Armand Duplantis. Och jag tror att båda kommer att stå överst på prispallen här i ökenhettan. Men det är inte givet att ett VM-guld i friidrott bär hela vägen till Bragdguldet. Fråga bara Christian Olsson.  

Detta är en analyserande text. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

DOHA I början av 2000-talet var Sverige en stormakt i friidrottsvärlden med fixstjärnor som Carolina Klüft, Stefan Holm, Christian Olsson, Kajsa Bergqvist och Susanna Kallur. Medaljerna togs på löpande band i OS, VM och EM.  

Storhetstiden satte också avtryck när det gäller Svenska Dagbladets bragdguld. Carolina Klüft fick medaljen 2003, efter sitt VM-guld i Paris, Stefan Holm 2004 för OS-guldet i höjdhopp i Aten och Kajsa Bergqvist 2005 för sitt VM-guld i höjdhopp i Helsingfors.  

Sedan dess har inte friidrotten belönats med Sveriges finaste och mest traditionsrika idrottspris. Det har varit nära vid ett par tillfällen, bland annat 2006 då både Susnna Kallur och Christian Olsson tog EM-guld på hemmaplan i Göteborg. Den gången valde nämnden Anja Pärson i stället. Abeba Aregawi var också aktuell efter sitt VM-guld på 1500 meter i Moskva 2013, men då gick Johan Olssons femmilsguld före.  

Att trestegshopparen Christian Olsson aldrig fick Bragdguldet visar framför all hur tuff konkurrensen var under hans glansår från andra svenska friidrottaree. Olsson tog alltså VM-guld både ute och inne 2003, OS-guld och VM-guld inomhus (på nytt världsrekord) 2004 samt EM-guld 2006.  

I mina ögon är Olsson en av de främsta svenska idrottarna överhuvudtaget som inte fått Bragdguldet. Han slås framför allt av Zlatan Ibrahimovic och tungviktsmästaren Ingemar Johansson.  

Jag fick själv, på plats i Brisbane i den första tisdagen i december 2004, meddela Christian Olsson att Stefan Holms OS-guld smällde högre i bragdjuryn.  

"Jag skulle ha gjort som Stefan. Väntat till sista hoppet med att avgöra", kommenterade Olsson lakoniskt.  

I år är konkurrensen redan hård om Bragdguldet. Det är många som svarat för suveräna prestationer. Frågan är om diskuskastaren Daniel Ståhl och/eller stavhopparen Armand Duplantis kan blanda sig i diskussionen.  

Det krävs med största säkerhet ett VM-guld för det. Och frågan är om ens det räcker i konkurrensen, även om ett VM-guld i en världsomspännande gren som friidrott smäller riktigt högt.  

Jag ser Ståhl som det klart största svenska guldhoppet här i Qatar, där tävlingarna startade på fredagen. Han toppar årets världsbästalista på 71,86 och har varit stabil på en nivå runt 70 meter hela säsongen. Duplantis är trea i världen i år på 6,00, men visade med EM-guldet i fjol att han har en förmåga att höja sig när det verkligen gäller och att han också kan hoppa riktigt högt (6,05 i finalen i Berlin).  

I kväll går både Ståhl och Duplantis in i elden, då kvalen avgörs i diskus respektive stavhopp. Varken Ståhl eller Duplantis ska ha några svårigheter att ta sig vidare till final, även om stavhopp alltid är en vansklig gren där vi genom åren sett flera favoriter försvinna redan i kvalet.  

Ståhl mötte media på fredagen och utstrålade harmoni och självförtroende. Han förklarade kort att formen är bra, att han inte känner sig det minsta nervös och att han känner sig trygg i diskusringen i Khalifastadion där han hade en monsterserie i våras vid Diamond League-tävlingen här.  

-Jag känner mig som nummer ett nu faktiskt, i alla fall världsbästamässigt. Men jag har inte tagit guld än, det vill jag gärna göra, sa han med ett leende.  

Kvalgränsen är 65,50, en längd som Ståhl lätt kastar på varje träning när han tar i.  

-Jag känner mig rätt säker faktiskt. Det ska nog inte bli något problem. Men jag går in med ödmjukhet och försöker göra mitt bästa.  

I London för två år sedan missade Ståhl VM-guldet med två centimeter. Nu vill han ha revansch. Kubanen Fedrick Dacres är svenskens svåraste konkurrent, men det finns andra som kan överraska, bland annat en relativt rumän som kastat 67 meter i år.  

Armand Duplantis kan känna sig säker på final om han klarar 5,75 i kvalet. Det ska den 19-årige svenskamerikanen klara av.  

Stavhoppsfinalen, på tisdag, kan bli en av hela VM:s absoluta höjdpunkter med tre hoppare som klarat sex meter eller högre i år

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-09-27 16:20

  Mest läst:
 1. Zlatan senaste nytt
 2. Zlatan senaste nytt
 3. Zlatan senaste nytt
 4. Zlatan ibrahimovic senaste nytt
 5. Zlatan senaste nytt
 6. Zlatan senaste nytt
 7. Zlatan senaste nytt
 8. Zlatan senaste nytt
 9. Zlatan senaste nytt
 10. Fotbollsgalan Zlatan

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+