Marseille hyllade okände svensken

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Marseille hyllade okände svensken - Arvikasonen är ett av Sveriges främsta utlandsproffs genom tiderna. Han fick aldrig chansen i det svenska landslaget, men anfallaren, som blev kallad "Säffle" i skolan i Åmål, öste in mål för Olympique Marseille på 50-talet och blev fransk skyttekung 1952 och 1953.

Säsongen 1952-1953 gjorde han 35 mål, ett rekord i franska ligan som stod sig ända fram till 2016 då Zlatan Ibrahimovic gjorde ett mål mer.

Och i Marseille är det ingen som glömmer Gunnar Andersson.

På tisdagen är det 50 år sedan han dog och i söndags, i samband med Marseilles möte med Rennes, hyllades han stort på Stade Vélodrome. Inför matchen visades bland annat bilder på Anderssons karriär och liv på en storbildsskärm, skriver Aftonbladet.

- Det var mäktigt och väldigt speciellt, säger författaren Åke Sandberg, som skriver en bok om fotbollsprofilen och som var på plats, till tidningen.

Enligt Aftonbladet bildade supportrarna ett tifo på ena kortsidan föreställande den svenska flaggan och en avbildning av Anderssons ansikte. Hans familj var på plats och sonen Patrick fick slå en ceremoniell avspark tillsammans med barnbarnet Nils före matchen.

Gunnar Andersson dog 1969, 41 år gammal. Hans minne lever kvar, och inte bara för fotbollens skull, utan även för hans hemska öde. När karriären började dala gick det mesta utför för Andersson och han dog utfattig och alkoholiserad på Marseilles gator.

Enligt Aftonbladet ska Gunnar Andersson hedras ytterligare med en plakett i gathörnet där han dog.

- Det är nog tragiken och dramatiken som gör honom unik här. Möjligen ett litet skuldmedvetande också, ett litet förlåt, säger Åke Sandberg.

Källa - 2019-09-30 10:48

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Zlatan senaste nytt
 2. Zlatan senaste nytt
 3. Zlatan senaste nytt
 4. Zlatan ibrahimovic senaste nytt
 5. Zlatan senaste nytt
 6. Zlatan senaste nytt
 7. Zlatan senaste nytt
 8. Zlatan senaste nytt
 9. Zlatan senaste nytt
 10. Fotbollsgalan Zlatan

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+