Att SD hetsar mot barn är inget nytt

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Att SD hetsar mot barn är inget nytt Senaste nytt om flyktingkrisen

Att SD hetsar mot barn är inget nytt - 25 OKTOBER.

ALTERNATIVA HÖGERN.

I helgen hånade ledande Sverigedemokrater en femtonårig kille som frågade ut Gustav Fridolin i TV4. Syftet var att framställa honom som ett ensamkommande flyktingbarn som ljög om sin ålder.

Resultatet blev en flod av hat mot honom på nätet.

Men inget stämde, killen kom till Sverige redan som sexåring, har svenskt personnummer och har hela tiden gått i svensk skola. SD gjorde bort sig.

"Givetvis är han så gammal som personnumret säger, det är ingen tvekan om det" skriver hans rektor Maria Nordheden Gard i ett brev publicerat på sajten "Inte rasist, men…".

Fortsatte trots att de hade fel

Men trots att de uppenbarligen har fel fortsatte SD:s företrädare under gårdagen att hetsa mot femtonåringen.

SD:s hatsajter har en lång historia av att hänga ut och trakassera just barn. 2013 hängde exempelvis den största hatsajten ut fyra tonårstjejer för att de klottrat att SD är rasister. Samma sida hängde en tid efteråt ut en 17-årig tjej som sen fick ta emot hotfulla meddelanden om våldtäkt. Ett av de värsta exemplen är hatstormen SD:s fotsoldater drev fram mot 14-årige Astrid Cederlöf som 2012 var lucia i SVT.

Hennes brott?

Hon var mörkhyad.

Hittills har SD:s nätrörelse kanske främst varit ett problem för vänstern, för antirasister och feminister. Men för att se in i framtiden kan vi kasta en blick över Atlanten.

Time Magazine skrev i augusti en uppmärksammad artikel med rubriken "Hur trollen förstör internet" om hur den så kallade alternativa högern eller "the alt-right" tar över sociala medier.

Människor lever i dag stora delar av sina liv på nätet och vilka nyheter vi läser styrs ofta av vänners delningar på Facebook och Twitter. De sociala medierna skapar "bubblor" där vår världsbild och våra åsikter hela tider bekräftas av likasinnade.

Lögner blir sanningar

I den rasistiska bubblan spelar det ingen roll att SD avslöjades med att sprida falska uppgifter om den femtonårige killen i helgen. Där är lögnerna redan sanning.

Och hos den alternativa högern i USA är Barack Obama muslim, Hillary Clinton borde sitta i fängelse och muslimer är terrorister. Det "vet" ju alla.

"The alt-right" har sina rötter i ytterkanten av amerikansk politik, i Ku Klux Klan, vit maktrörelsen och nazistiska grupper. Donald Trump har nu fört rörelsens idéer, som muren mot Mexiko, till politikens mitt.

En populär symbol inom "alt-right"-rörelsen är "Pepe the Frog", en ful grön groda som sprids på nätet tillsammans med olika politiska budskap, ofta rasistiska eller antisemitiska. Många bilder föreställer Trump tillsammans med Pepe, och han verkar uppmuntra kopplingen.

Bör vara försiktiga med vad de önskar sig

Det republikanska etablissemanget har i många år försökt utnyttja "alt-right"-rörelsen som röstboskap och kastat den små politiska köttben. Men i årets primärval hjälpte den i stället Donald Trump att ta makten över partiet.

Krönikören Robert Kagan i Washington Post jämförde i februari Donald Trump med Frankensteins monster.

"Han är partiets skapelse, deras Frankensteins monster, som getts liv av partiet, har matats av partiet och som nu har blivit tillräckligt stark för att förinta sin skapare. ", skriver han.

Republikanerna är inte det första högerparti i historien som försökt flirta med extremhögern för att sedan själva bli överkörda.

I Sverige har M och KD öppnat för att låta Jimmie Åkesson ingå i det parlamentariska underlaget för nästa borgerliga regering. Att SD:s ledande företrädare skämtar om döda judar och hänger ut barn verkar inte spela någon roll.

I stället har en svensk motsvarighet till "alt-right"-rörelsen börjat växa fram, en gråzon där nätaktivister från Moderaterna och Sverigedemokraterna knappt går att skilja åt.

Men precis som det republikanska etablissemanget tror sig Anna Kinberg Batra och Ebba Busch Thor kunna behålla kontrollen.

De bör nog vara försiktiga med vad de önskar sig.

Källa - 2016-10-25 00:08

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+